Romania nu poate amana dupa 16 iulie inchiderea depozitelor neconforme, ca sa evite infringementul

0
598

Romania nu poate negocia termenul limita de 16 iulie 2009 stabilit pentru inchiderea depozitelor neconforme de deseuri, data la care CE poate transmite notificarea de infringement, insa procedura efectiva ar putea fi declansata abia din aprilie 2010, a spus, miercuri, seful Garzii de Mediu.
groapa de gunoi neconforma
Pe 16 iulie, Garda de Mediu va face o noua inventariere a depozitelor neconforme, care va fi urmata de sanctiuni ce incep de la avertisment plus un termen de conformare de cel mult 90 de zile si merg pana la amenzi de 1 miliard lei vechi (100.000 lei noi n.r.), a precizat comisarul general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu.

In plus, Comisia Europeana (CE) va monitoriza prin satelit stadiul conformarii Romaniei in aceasta privinta si, daca va vedea ca sunt inca depozite neconforme, va transmite o scrisoare autoritatilor romane in termen de maximum trei luni de la constatare.

Apoi, Ministerul Mediului, in calitate de autoritate nationala responsabila, va avea un termen de maximum trei luni pentru a transmite raspunsul. In functie de raspuns, Comisia Europeana poate transmite notificarea de infringement, tot in interval de trei luni si va deschide proces la Curtea Europeana de Justitie (CEJ).

„Dupa calculele noastre, cam in aprilie 2010 Curtea Europeana de Justitie ar putea stabili inceperea procesului de infringement impotriva Romaniei, moment in care speram ca Romania sa se conformeze si sa facem la fel ca in cazul Polonoiei, pentru care Comisia Europeana a retras decizia de infringement”, a mai spus Ionescu.

Autoritatile locale care nu isi fac treaba in timp util vor suporta penalitatile impuse de CE

Ionescu a adaugat ca, in caz contrar, CEJ poate impune o sanctiune care, „dupa estimarile noastre mai vechi, s-ar situa la 200.000 euro pe zi si care, potrivit spuselor ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferata autoritatilor locale care nu si-au indeplinit obligatiile”.

Autoritatile locale au intrat intr-o stare de apatie mizand pe posibilitatea de a negocia termenul limita de 16 iulie 2009 pentru inchiderea gropilor de gunoi neconforme cu standardele Uniunii Europene (UE), insa data nu se poate schimba, fiind aprobata prin tratatul de aderare, a precizat seful Garzii de Mediu.

„Pana la 16 iulie trebuie inchise toate gropile de gunoi comunale neconforme, precum si 139 de depozite municipale mici, cum s-a stabilit prin tratatul de aderare. E imposibil sa fie aprobata vreo clementa pentru ca tratatul are putere de lege, iar anularea unui termen inseamna renegocierea tratului”, a explicat Silvian Ionescu.

El a adaugat ca „nu se poate sa ajungem la anularea tratului de aderare la UE din cauza nepasarii si delasarii unor autoritati locale care nu-si fac treaba”.

„Unii primari vin cu scuza ca au fost alesi abia in 2008, iar cei de dinaintea lor nu au facut nimic. O asemena scuza nu se poate accepta pentru ca, atunci cand au fost alesi, au primit si activul si pasivul primariei si trebuie sa se descurce fiindca ei au vrut acea functie”, a mai spus comisarul.

In prezent, exista 7.068 de spatii de depozitare rurale, din care au fost reabilitate sau inchise 1.304. De asemenea, 1.393 de comune si-au organizat un sistem de ridicare a deseurilor de la populatie, iar 896 de comune au constituit asociatii pentru a accesa fonduri europene necesare reabilitarii ori inchiderii gropilor de gunoi rurale, construirii de statii de transfer al deseurilor sau alte investitii de gestiune a deseurilor.

De asemenea, exista 139 de depozite mici de deseuri neconforme in zona urbana, care nu au perioada de tranzitie, astfel ca la 16 iulie trebuie sa isi sisteze activitatea. Dintre acestea, doar 74 au fost inchise.

„Depozitele mari de deseuri au avut alt termen de conformare si au fost inchise, cu exceptia celui de la Ramnicu Valcea – Raureni. Am discutat, insa, in aceasta dimineata (miercuri n.r.) cu prefectul de Valcea, care m-a asigurat ca, incepand de saptamana viitoare, deseurile vor fi dirijate catre depozitul conform realizat in Valcea, iar cel de Raureni se va inchide”, a mai spus seful Garzii de Mediu.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.