Justiția europeană confirmă pericolul bisfenolului A pentru animale sălbatice

Tribunalul Curții Europene de Justiție s-a exprimat miercuri, 16 decembrie, în favoarea Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA), decizând că bisfenolul A (BPA) este periculoasă pentru animalele sălbatice. Bisfenolul A este o substanță chimică utilizată pentru fabricarea materialelor plastice.  Organizația de drept de mediu ClientEarth a afirmat într-un comunicat de presă că acesta a fost…

Citește mai departe

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale….

Citește mai departe

Ministrul Mediului, dupa decizia CE de a sesiza CEJ: Am elaborat un act normativ de modificare a legislatiei pe deseurile de ambalaje

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat ca in urma deciziei Comisiei Europene de a sesiza Curtea Europeana de Justitie cu privire la obligatia Romaniei de a modifica legislatia privind deseuile de ambalaje, Ministerul Mediului a elaborat un act normativ pentru modificarea legislatiei, Gavrilescu afirmand ca Romania va incerca astfel sa evite penalitatile. „In mod evident,…

Citește mai departe

Romania, trimisa in judecata de Comisia Europeana pentru neadoptarea legislatiei privind deseurile de ambalaje

Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE (CJUE) pentru neindeplinirea obligatiei de a transpune in dreptul sau intern legislatia revizuita a UE privind deseurile de ambalaje. Vezi in articol – declaratii Horatiu Radu, Agentul Guvernamental al Romaniei pentru Curtea Europeana de Justitie. Versiunea revizuita a Directivei privind ambalajele actualizeaza normele privind ambalajele si deseurile de ambalaje,…

Citește mai departe

Romania sub efectul infringement-ului Comisiei Europene pe poluarea de la Moldova Noua

Derularea infringement-ului Comisiei Europene contra Romaniei privind poluarea de la Moldova Noua este «in grafic» ! Cui ii pasa ? Vountarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera, organizatie nonguvernamentala, apolitica si nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro), au realizat in perioada ianuarie – martie 2015 o monitorizare a poluarii transfrontaliere provenita de la iazul Tausani – Bosneag apartinand…

Citește mai departe

Ministrul Korodi mentine mega-amenda CET: „Directiva nu permite nicio forma de flexibilitate!”

Electrocentrale e buna de plata! Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a transmis joi un comunicat prin care isi mentine pozitia cu privire la penalizarea CET-ului cu 33,4 milioane euro. Potrivit ministrului Attila Korodi, autoritatile si instantele romanesti nu pot ierta de penalitati Electrocentrale, care a depus certificatele de CO2 cu intarziere, chiar daca…

Citește mai departe
Spania suprataxeaza energia regenerabila dupa ce a subventionat-o

CEJ: Vanzarea de electricitate provenita de la panourile solare este o activitate economica

Instalarea de panouri solare pe acoperisul unei case si vanzarea de electricitate provenita de la acestea este o ‘activitate economica’ cu beneficiile sale aferente, a decis Curtea Europeana de Justitie (CEJ), informeaza joi AFP. Justitia europeana a fost sesizata de Curtea administrativa a Austriei in legatura cu recursul depus de un cetatean austriac care a…

Citește mai departe

Janez Potočnik, comisarul European pe Probleme de Mediu: „Romania arunca miliarde de euro in gropile de gunoi”

In timp ce majoritatea statelor europene au renuntat la gropile de gunoi, Romania continua sa le foloseasca, pierzand astfel sume colosale de bani care ar putea veni din reciclarea deseurilor Comisarul european pe Probleme de Mediu, Janez Potocnik, a acordat ziarului „Adevarul“ un interviu prin care atrage atentia asupra unor probleme pe care tara noastra,…

Citește mai departe

Comisia Europeana a solicitat un nou studiu de evaluare a impactului asupra habitatelor protejate din zona plajei Sulina

Guvernatorul Rezervatiei Bio­sferei Delta Dunarii, Edward Bratfanof, a declarat in aceasta saptamana ca, pana in primavara anului viitor, se va realiza un nou studiu de evaluare a impactului asupra habitatelor protejate din zona plajei Sulina, la solicitarea Comisiei Europene. Romania trebuie sa demonstreze, prin intermediul acestui studiu, ca investitia din zona nu a afectat specii…

Citește mai departe

Prezenta polenului de la un organism modificat genetic in miere va fi semnalata pe eticheta

Comisia Europeana a adoptat pe 21 septembrie o propunere ce prevede aplicarea normelor de etichetare referitoare la prezenta organismelor modificate genetic (OMG) in alimente, in cazul mierii ce contine polen de la o planta modificata genetic, potrivit www.europa.eu. Acest aspect a aparut in contextul unui litigiu privind statutul juridic al mierii, dupa ce s-a constatat ca mierea…

Citește mai departe
Suceava nu are niciun depozit de de?euri func?ional

Romania inregistreaza intarzieri si deficiente in aplicarea legislatiei europene cu privire la gestionarea deseurilor, reducerea poluarii

Ministerul mediului anunta ca 10 proceduri comunitare de sanctionare sunt activate din cauza deficientelor in aplicarea legislatiei europene cu privire la gestionarea deseurilor si reducerea poluarii. Romania inregistreaza intarzieri si deficiente in aplicarea legislatiei europene cu privire la gestionarea deseurilor, reducerea poluarii sau conservarea speciilor de plante si animale protejate, astfel ca in acest moment…

Citește mai departe

Cat de independenta energetic este Europa si care este locul Romaniei pe harta rezervelor de combustibili

Revenirea lui Vladimir Putin la conducerea Rusiei, de la care UE cumpara 36% din importurile totale de gaze naturale si 30% din cele de petrol, perturbarile livrarilor de gaze rusesti devenite deja traditionale pe timp de iarna si tendinta Germaniei de a favoriza proiectele de energie rusesti in detrimentul celor europene scot in evidenta necesitatea…

Citește mai departe

Franta cere interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic MON810 in UE

Cererea autoritatilor franceze este bazata pe noi studii stiintifice, explica Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului pentru sanatatea consumatorilor, John Dalli. Comisia va studia cererea si va furniza raspunsul in termenul prevazut. Ministrul ecologiei francez, Nathalie Kosciusko-Morizet, a anuntat cererea guvernului printr-un comunicat de presa si printr-un mesaj pe contul sau de Twitter. Francezii…

Citește mai departe

O singura statie de monitorizare a plouarii cu praf in aerul din Bucuresti, „si aia stricata de o luna jumate

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a povestit joi la o dezbatere cum, interesat de modul in care se masoara nivelul de poluare cu praf din aerul Bucurestiului, a ajuns la „un profesor batran” care i-a spus ca in Capitala exista o singura statie de monitorizare, „si aia stricata de o luna jumate”. Oprescu a vorbit despre…

Citește mai departe

Vanatorii au castigat: UE a suspendat partial embargoul asupra produselor din foca

Embargoul a fost decis in 2009, la cererea organizatiilor de protectia animalelor care acuza vanatorii de uciderea cu cruzime a focilor. Vanatorii canadieni de foci au castigat lupta, pentru moment, obtinand in justitie suspendarea embargoului UE asupra produselor derivate din mamiferul marin pentru organizatiile care au depus recurs. „Interdictia de a comercializa produse derivate din…

Citește mai departe

Justitia europeana critica Italia pentru deseurile de la Napoli

Responsabila pentru deseurile lasate in mijlocul strazilor din Napoli ar fi mafia. Italia nu dispune inca de o retea adecvata pentru eliminarea deseurilor in regiunea Napoli, din Campagna, a apreciat joi Curtea Europeana de Justitie (CEJ), intr-o decizie care evoca riscuri pentru sanatate si de prejudicii aduse mediului, relateaza AFP. „In regiunea Campagna, cantitatile importante…

Citește mai departe

WWF: Romania este singura tara din UE care nu da ajutor guvernamental pentru ariile protejate

Romania este singura tara din Uniunea Europeana (UE) care nu da niciun ajutor guvernamental pentru reteaua de arii protejate, desi acestea joaca un rol foarte important in reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosfera, potrivit unui raport transmis marti de WWF Romania. Organizatia de mediu reaminteste ca, in septembrie 2009, statul roman a fost…

Citește mai departe

CE va da in judecata Bulgaria pentru ca nu are o retea adecvata de distrugere a deseurilor in Sofia

Comisia Europeana (CE) va deschide proces Bulgariei la Curtea Europeana de Justitie pentru ca nu a implementat corect legislatia UE privind gestionarea deseurilor, in sensul ca nu a realizat o retea adecvata de distrugere a deseurilor in capitala tarii pana la momentul aderarii la Uniunea Europeana. In prezent, Sofia se bazeaza pe depozitul de deseuri…

Citește mai departe

Anglia, chemata in instanta

Guvernul englez este chemat la Curtea Europeana de Justitie pentru ca nu a oprit deversarea a mii de tone de apa bruta de canalizare in apele Tamisei. Comisia Europeana a decis inceperea urmaririi penale din cauza ca apa netratata pericliteaza sanatatea umana si mediului acvatic. Comisia sustine ca Anglia incalca o directiva din 1991 care…

Citește mai departe

CE a dat in judecata sase tari UE ce nu s-au conformat normelor pentru instalatii industriale

Comisia Europeana a deschis proces la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) pentru sase state membre care nu au emis permise noi sau imbunatatite pentru peste 1.500 de instalatii industriale care functioneaza pe teritoriul acestora, potrivit unui comunicat de joi al executivului european. Cele sase state sunt Danemarca, Grecia, Olanda, Portugalia, Slovenia si Spania. De asemenea,…

Citește mai departe

CE a luat masuri impotriva Bulgariei si Poloniei, care au permis constructii in arii protejate

Comisia Europeana a luat masuri impotriva Bulgariei si Poloniei, care au esuat in realizarea unor analize adecvate ale impactului unor proiecte de constructii in arii protejate, a anuntat joi institutia europeana. „Natura 2000 – reteaua europeana de arii protejate – este cruciala pentru suprvietuirea pe termen lung a speciilor si habitatelor cele mai vulnerabile si…

Citește mai departe

Guvernul Croitoru vrea delimitarea exacta a siturilor Natura2000 pentru care Romania e citata la CEJ

Reabilitarea si delimitarea exacta a siturilor Natura 2000 si a ariilor protejate, precum si introducerea in programa scolara a temelor de mediu si dezvoltare durabila sunt cateva dintre obiectivele de protectie a mediului ale cabinetului Croitoru. Pe 8 octombrie, Comisia Europeana (CE) anunta ca a dat in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie (CEJ)…

Citește mai departe

ONG Natura2000 poate da gratis Ministerului Mediului date despre siturile noi pe care le cere CE

Coalitia ONG Natura2000 poate pune gratuit la dispozitia autoritatilor romane datele pe care le detine pentru desemnarea suplimentara de arii speciale de protectie avifaunistica, astfel incat Romania sa evite plata de amenzi pentru nerespectarea angajamentelor asumate fata de UE. Comisia Europeana a deschis proces la CEJ Romaniei pe 8 octombrie, pentru ca nu a respectat…

Citește mai departe

CE a dat in judecata Romania pentru ca nu a creat destule arii de protectie a pasarilor salbatice

Comisia Europeana (CE) a dat in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) pentru omisiuni repetate de conformare la legislatia comunitara de protectie a pasarilor salbatice, desi Bruxelles-ul a trimis mai multe scrisori de avertizare, a anuntat, joi, executivul european. Pe 6 octombrie, ministrul interimar al mediului, Elena Udrea, declara ca Romania se afla…

Citește mai departe

Este oficial: Comisia Europeana da in judecata Romania pentru neprotejarea pasarilor salbatice

Comisia Europeana a dat in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie pentru omisiuni repetate de a se conforma legislatiei comunitare de protectie a pasarilor salbatice, informeaza un comunicat al Comisiei Europene. In Romania, o suprafata totala de peste un milion de hectare asteapta inca sa primeasca statutul juridic de protectie prevazut initial. Deoarece scrisorile…

Citește mai departe

Bani si judecata de la UE pentru arii protejate

Romania este trasa la raspundere la Curtea Europeana de Justitie pentru incalcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor naturale protejate. Ministerul Mediului a lansat in aceeasi zi cea de-a treia sesiune de finantare a proiectelor din domeniul biodiversitatii, prevazuta de Programul Sectorial „Mediu”. Vezi in partea dreapta Ghidul solicitantului si Formularul cererii de…

Citește mai departe

Romania are proces la CEJ pentru neconformarea la cerintele europene privind ariile protejate

Romania se afla in procedura de infringment la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) pentru nerespectarea angajamentelor asumate privind ariile protejate, a spus, marti, ministrul interimar al mediului, Elena Udrea. „Suntem la CEJ pentru ca nu am fi dat suprafata exacta din teritoriul Romaniei ocupata de proiectul Natura 2000. S-a depasit faza scrisorilor cu Comisia”, a…

Citește mai departe

Spania risca amenzi pentru ca nu si-a respectat angajamentul privind conservarea naturii

Comisia Europeana (CE) a trimis miercuri Spaniei ultimul avertisment scris referitor la un proiect de irigatii din Catalonia, despre care Curtea Europeana de Justitie a stabilit ca va afecta arii importante pentru protectia pasarilor de stepa, iar Spania nu a luat masurile solicitate. Daca Spania nu va lua masurile necesare pentru remedierea situatiei, Comisia o…

Citește mai departe

Toate tarile UE trebuie sa inchida depozitele neconforme si sa reduca deseurile depozitate

Executivul european a reamintit intr-un comunicat ca joi expira termenul limita pentru conformarea la normele UE privind depozitarea deseurilor in Uniunea Europeana care nu respecta standardele in domeniu si reglementarile de diminuare a cantitatilor de deseuri biodegradabile depozitate. „Comisia Europeana a scris tuturor statelor membre pentru a le reaminti obligatia care le revine si pentru…

Citește mai departe

CE: Toate tarile UE trebuie sa inchida depozitele neconforme si sa reduca deseurile depozitate

Executivul european a reamintit intr-un comunicat ca joi expira termenul limita pentru conformarea la normele UE privind depozitarea deseurilor in Uniunea Europeana care nu respecta standardele in domeniu si reglementarile de diminuare a cantitatilor de deseuri biodegradabile depozitate. „Comisia Europeana a scris tuturor statelor membre pentru a le reaminti obligatia care le revine si pentru…

Citește mai departe

Romania risca un proces la CEJ, in septembrie, pentru neconformarea la cerintele de mediu ale CE

Romania risca sa fie data in judecata la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) si sa plateasca amenzi costisitoare, daca pana in septembrie nu arata Comisiei Europene ca a imbunatatit reteaua de situri Natura 2000, au spus, joi, reprezentantii Coalitiei ONG Natura 2000 Romania. „Romania a primit deja a doua notificare privind declansarea procedurii de infringement…

Citește mai departe