Franta cere interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic MON810 in UE

Franta cere interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic MON810 in UE

Cererea autoritatilor franceze este bazata pe noi studii stiintifice, explica Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului pentru sanatatea consumatorilor, John Dalli. Comisia va studia cererea si va furniza raspunsul in termenul prevazut.

Ministrul ecologiei francez, Nathalie Kosciusko-Morizet, a anuntat cererea guvernului printr-un comunicat de presa si printr-un mesaj pe contul sau de Twitter.

Francezii cer, astfel, o interdictie generala a culturii MON810. Franta a adoptat o clauza de salvgardare pentru interzicerea culturii acestui porumb pe teritoriul sau in februarie 2008, dar masura nu a fost validata de Curtea Europeana de Justitie din Luxembourg si de Consiliul de Stat.

Cererea guvernului francez „este bazata pe noi studii stiintifice” si mai ales pe un aviz al Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentara, EFSA, publicat pe 8 decembrie 2011, care „arata ca cultivarea acestui porumb prezinta riscuri importante pentru mediu”.

Avizul EFSA este legat de porumbul Bt11, dar „argumentam ca mai multe probleme ale lui Bt11 sunt regasite si la Monsanto 810”, a subliniat ministrul ecologiei. „Daca UE nu reactioneaza, apelam la clauza de salvgardare”, precum alte sase tari europene.

Porumbul MON810 este cultivat in UE de 14 ani, printre care si Romania, dar mai ales in Spania. Compania producatoare a cerut reinnoirea autorizatiei, insa cererea sa nu a fost inca votata de tarile membre. Procesul de autorizare al organismelor modificate genetice este in impas in UE, intrucat nu exista o majoritate.

In ceea ce priveste cultivarea organismelor modificate genetic in Romania, noul ministru al Agriculturii, a declarat pentru RTV.net ca el va face precum Uniunea Europeana. Sunt si cateva culturi aprobate punctual pentru cultivare. Romania nu va iesi din acest cadru. Daca se aproba o specie pentru a fi cultivata in Europa, o vom analiza si noi, daca nu, nu”, a declarat noul ministru al Agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *