Romania intra in infringement pentru ca nu a inchis la termen gropile de gunoi neconforme

Romania va intra de joi in procedura de infringement pentru ca nu a inchis toate gropile neconforme cu standardele Uniunii Europene, asa cum s-a angajat prin tratatul de aderare, data de 16 iulie nefiind negociabila, a declarat miercuri pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului.
gropi de gunoi neconforme
“Data de 16 iulie e nenegociabila, iar Romania trebuie sa inchida gropile neconforme, pentru care primariile au negociat acest termen prin tratat. Pentru ca nu vom reusi, Comisia poate declansa infringement-ul. Derularea procedurii de infringement ne lasa, insa, cateva luni, pana la un an si jumatate, inainte de a se ajunge la penalitati”, a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului, Dragos Nacuta.

El a adaugat ca majoritatea statelor membre din UE au infringement pentru neconformarea la standardele comunitare in acest domeniu.

Romania are 165 de depozite municipale neconforme, precum si circa 2.000 de gropi comunale care nu indeplinesc standardele UE.

“In prezent, sunt in operare 165 depozite municipale neconforme si 26 conforme in zona urbana. Din cele 165 depozite in operare, 64 isi sisteaza activitatea la 16 iulie 2009, iar 101, pentru care s-a obtinut perioada de tranzitie, sisteaza activitatea etapizat pana la 16 iulie 2017”, potrivit datelor Ministerului Mediului.

In plus, din cele 5.764 de spatii de depozitare in zona rurala, inventariate la inceputul anului 2009, o parte au fost deja reabilitate prin inchidere sau prin salubrizarea zonei, restul urmand a fi reabilitate pana la data limita pe care Romania si-a asumat-o prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

“Toate cele 26 depozite conforme detin autorizatii integrate de mediu, iar depozitele neconforme sunt reglementate din punct de vedere al protectiei mediului, fie prin autorizatii de mediu cu masuri in vederea inchiderii, fie prin avize de mediu la incetarea activitatii de depozitare”, au mai precizat reprezentantii ministerului.

La 1 iulie, comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu, declara ca Romania are inca 2.297 de depozite de deseuri neconforme, cu doar doua saptamani inainte de data limita agreata pentru conformarea la cerintele UE in materie de deseuri.

El a adaugat ca primariile, consiliile locale si cele judetene au inceput sa ia masuri, “dar asta nu inseamna neaparat conformare la 16 iulie”.

Ionescu a mentionat ca, din 16 iulie, toate statele membre ale UE vor fi verificate, iar procedurile ar putea oferi o perioada de 2-3 luni Romaniei pana la primirea scrisorii de notificare. “Apoi, Guvernul are o perioada rezonabila, de circa trei luni, ca sa raspunda”, a completat el.

“Ulterior, DG Environment (directia de mediu a UE n.r.) decide daca declanseaza sau nu procedura propriu-zisa. Romania mai are doua luni sa raspunda si abia dupa aceea Comisia Europeana poate sesiza Curtea Europeana de Justitie (CEJ) si poate incepe procesul, care poate dura ani de zile”, a mai spus Ionescu.

Oficialul Garzii de Mediu a explicat ca sunt state membre, precum Polonia si Irlanda, care au reusit sa scape fara sa plateasca amenzi pentru ca s-au conformat cerintelor pe durata derularii procedurii de infringement.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara la sfarsitul lunii mai ca, daca se va dovedi ca perioada de conformare nu a fost respectata din motive independente de Ministerul Mediului, primariile vor fi co-platitoare la amenzile primite de la Comisia Europeana.

Ionescu preciza ca CEJ poate impune o sanctiune care, “dupa estimarile noastre mai vechi, s-ar situa la 200.000 euro pe zi si care, potrivit spuselor ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferata autoritatilor locale care nu si-au indeplinit obligatiile”.

Romania poate primi de la UE fonduri nerambursabile de 1,1 miliarde euro pana in 2013 pentru investitii in managementul deseurilor.

In prezent, CE a aprobat Romaniei un singur proiect pentru managementul deseurilor pentru judetul Bistrita-Nasaud, in valoare de 36 milioane euro fara TVA.
Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente