Maximumul termic din Paleocen-Eocen, ce a avut loc acum 55 milioane de ani, cand temperatura medie pe Pamant a crescut cu 5 pana la 9 grade Celsius, nu poate fi explicat prin cercetarea nivelului de dioxid de carbon, dupa cum se arata intr-un studiu publicat in Nature Geoscience.
„Stim acum ca nu dioxidul de carbon a determinat cresterea temperaturilor, ci alti factori aditionali. Se poate sa fi existat un factor declansator”, a declarat Richard Zeebe, oceanograf de la Universitatea Hawaii, din Manoa.
Conform Reuters, Zeebe si colegii sai au putut sa estimeze cantitatea de dioxid de carbon existenta in perioada Paleocen-Eocen prin studierea sedimentelor de pe fundul marii.
Astfel, s-a estimat ca depozitele de metan au eliberat, de-a lungul a sute de ani, trei trilioane de tone de carbon, ceea ce a determinat cresterea nivelului de dioxid de carbon din atmosfera cu 70%. Insa acest lucru ar putea explica numai o crestere a temperaturilor de 1 pana la 3,5 grade Celsius, ceea ce inseamna ca exista si alti factori care au contribuit la cresterea temperaturilor.
„In cazul in care aceasta incalzire, pe care nu o prea intelegem, a fost un raspuns la incalzirea provocata de dioxidul de carbon, atunci pe viitor va exista o incalzire mult mai mare decat se asteapta oamenii”, a mai spus Zeebe.
Printre variante ar putea fi schimbarile curentilor de ocean sau eliminarea in atmosfera a unei cantitati importante de metan.
De la inceputul Revolutiei Industriale si pana acum, nivelul dioxidului de carbon a crescut de la 280 de parti pe milion la 390 ppm si ar putea sa mai creasca in acest secol cu inca 70 de procente.
„Carbonul pe care il eliminam in atmosfera va ramane acolo pentru mult timp, chiar pentru mii de ani”, a declarat Zeebe.
Sursa: Intact News