Schimbarile climatice afecteaza Arctica in mod diferit de Antarctica

Calota glaciara marina ce inconjoara continentul Antarctica a atins un nivel record al intinderii, semnalat la 26 septembrie – 18,6 milioane de kilometri patrati – cea mai intinsa suprafata a calotei glaciare de sud observata din 1979 si pana in prezent, de la inceputul masuratorilor acestei suprafete, in conditiile iernii australe, conform LiveScience citat de…

Citește mai departe

Oceanele lumii sunt mai calde

Stratul de apa de la suprafata oceanelor s-a incalzit constant incepand din 1993, acesta fiind un semn al incalzirii globale si un factor al cresterii nivelului marilor, relateaza Reuters. „Oceanul este cel mai mare rezervor de caldura din sistemul climatic, asa ca, 80-90% din caldura provenita de la incalzirea globala a ajuns in ocean”, a…

Citește mai departe

Iason si argonautii, de la Lana de Aur la secretele din ocean

Cele 3.000 de balize de ultima tehnologie ale proiectului Argo ofera informatii pretioase despre secretele oceanelor. Datele din Atlantic, Pacific, Indian, Antarctic sau Oceanul Arctic ajung imediat pe internet si servesc ca baza pentru cercetari care determina rolul oceanelor in sistemul nostru planetar. In 1955, un oceanograf britanic, John Swallow, a realizat prima masuratoare subacvatica…

Citește mai departe

Viteza curentului Gulf Stream nu s-a redus

Viteza Gulf Stream, curentul cald al Atlanticului de Sud care incalzeste climatul Atlanticului de Nord, nu a dat niciun semn ca s-ar fi incetinit in ultimii 15 ani, potrivit unui studiu publicat in ultima editie a revistei americane Geophysical Research Letters. Studiul s-a bazat pe noile masuratori facute de satelitii de observatie si pe datele…

Citește mai departe

Un iceberg urias ar putea afecta circulatia oceanica la nivel mondial

Un aisberg de dimensiunea Luxemburgului, care contine suficienta apa proaspata pentru a furniza o treime din populatia lumii timp de un an, s-a rupt din continentul Antarctica, cu posibile implicatii pentru circulatia oceanica la nivel mondial, au declarat oamenii de stiinta. Gheata rupta de la ghetarul Mertz de dimensiunea Luxemburgului poate astfel scadea aprovizionarea cu…

Citește mai departe

Icebergurile, principala atractie turistica in Noua Zeelanda

Icebergurile care plutesc in apropierea statului Noua Zeelanda au devenit noua atractie turistica in Oceanul Pacific. Autoritatile au pus la dispozitia curiosilor veniti din toate colturile lumii, elicoptere care ii transporta cat mai aproape de magnificele blocuri de gheata. Cercetatorii de la Australian Antractic Division (AAD) au precizat ca blocurile de gheata provin din Oceanul…

Citește mai departe

Cauzele incalzirii, necunoscute inca

Maximumul termic din Paleocen-Eocen, ce a avut loc acum 55 milioane de ani, cand temperatura medie pe Pamant a crescut cu 5 pana la 9 grade Celsius, nu poate fi explicat prin cercetarea nivelului de dioxid de carbon, dupa cum se arata intr-un studiu publicat in Nature Geoscience. „Stim acum ca nu dioxidul de carbon…

Citește mai departe

Disparitia prazii infometeaza oceanele

Conform unui nou raport al Oceana, cercetatorii observa semne de malnutritie la majoritatea pestilor pradatori, mamiferelor marine si pasarilor acvatice. Cauza principala este supraexploatarea de catre oameni a pestilor care compun dieta speciilor studiate. „Am prins toti pestii mari si acum le atacam hrana”, a spus Margot Stiles, oceanograf in cadrul Oceana. „Pana recent se…

Citește mai departe

„Delta implica o responsabilitate colectiva”

Sotia celebrului explorator Jacques Yves Cousteau vorbeste, intr-un interviu acordat cotidianului „Adevarul”, despre importanta implicarii tuturor factorilor in proiectele privind Dunarea si Delta. In calitate de ambasadoare a Deltei, Francine Cousteau va promova interesele regiunii la nivel european si international. Adevarul: Cu ce scop ati venit la dezbaterea „Delta Dunarii: natura si dezvoltare durabila in…

Citește mai departe

Foarte cald in zona arctica

Temperaturile de toamna au atins un nivel-record in zona arctica, fiind mai ridicate cu 5 grade Celsius decat media, arata un raport al organizatiei americane National Oceanic and Atmospheric Administration, informeaza Reuters. Raportul anual al NOAA si al altor experti confirma impactul schimbarilor climatice din zona arctica. Cercetatorii au descoperit ca temperaturile din timpul toamnei…

Citește mai departe