Viteza curentului Gulf Stream nu s-a redus

Viteza Gulf Stream, curentul cald al Atlanticului de Sud care incalzeste climatul Atlanticului de Nord, nu a dat niciun semn ca s-ar fi incetinit in ultimii 15 ani, potrivit unui studiu publicat in ultima editie a revistei americane Geophysical Research Letters.Gulf Stream

Studiul s-a bazat pe noile masuratori facute de satelitii de observatie si pe datele (temperatura, salinitate, etc.) furnizate de 3.000 de balize si arata ca Circulatia Meridionala a Atlanticului, din care face parte si Gulf Stream, s-a accelerat usor in ultimul timp.

Potrivit AFP, ultimele configuratii climatice preconizeaza o incetinire a curentilor Atlanticului ca urmare a incalzirii climatice, care provoaca topirea ghetii arctice si mareste volumul de apa dulce din oceanul planetar.

Totusi, pentru moment, nu a fost observat niciun semn de incetinire a Circulatiei Meridionale a Atlanticului, a asigurat Josh Willis, oceanograf al NASA (Administratia Nationala a Statelor Unite pentru Aeronautica si Spatiu) si principalul autor al studiului.

“Usoara crestere a vitezei curentilor de dupa 1993 coincide cu un ciclu natural multidecenal al incalzirii si racirii Atlanticului”, a explicat Willis.

Fara existenta curentului Gulf Stream, climatul din Europa, America de Nord si Africa ar fi mult mai rece.

Oceanografii si climatologii au avansat ipoteza ca racirea rapida a acestor trei regiuni din urma cu 12.000 de ani a rezultat dintr-un aport important de apa rece provenit din topirea ghetarilor, care a alterat salinitatea oceanului si a incetinit viteza de circulatie a curentilor marini.

Acest fenomen a dus la scaderea volumului de apa calda transportata catre Atlanticul de Nord.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente