Franta va crea o retea electrica pe sub Mediterana

Franta lucreaza, in prezent, la formarea unui consortiu de intreprinderi care sa creeze o vasta retea de linii electrice pe sub Marea Mediterana, cu scopul de a aduce energia electrica solara produsa in Africa pe continentul european, au precizat mai multe surse apropiate dosarului.energie solara

Proiectul, denumit Transgreen, va aduna furnizori de electricitate, administatori de retele electrice si producatori de material de inalta tensiune sub conducerea Electricite de France (EDF), au explicat aceleasi surse pentru cotidianul Enerpresse, citat de AFP.

Lansarea acestui proiect, care face parte din Planul Solar Mediteraneean, urmeaza sa fie anuntata pe 25 mai, la Cairo, in cadrul unei reuniuni a ministrilor Energiei din cele 43 de tari care formeaza Uniunea pentru Mediterana.

In perioada 2010-2012, consortiul Transgreen va fi insarcinat cu realizarea de studii de fezabilitate in vederea construirii unei vaste retele de linii electrice de inalta tensiune, care sa ramana in permanenta sub apa si sa transporte curent incontinuu.

La ora actuala, Europa este legata de Africa doar printr-o linie dubla de curent alternativ ce are o capacitate de 1.400 de megawati (MW) si care traverseaza Marea Mediterana prin Stramtoarea Gibraltar.

Planul Solar Mediteraneean, lansat in cadrul Uniunii pentru Mediterana, prevede construirea mai multor capacitati de producere de electricitate cu consum minim de carbon si care sa ajunga la 20 de gigawati (GW) pana in 2020.

O parte din aceasta energie electrica, respectiv 5 GW, va fi transportata catre Europa.

Energiile reciclabile sunt inca putin exploatate in zona mediteraneana, desi conditiile sunt extrem de favorabile, iar spatiile extinse permit instalarea de capacitati de producere a electricitatii de marimi considerabile.

Transgreen va fi complementar cu proiectul german Desertec, acesta din urma vizand crearea, in urmatorii 40 de ani, a unei vaste retele de instalatii eoliene si solare in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu, cu scopul de a asigura pana la 15% din consumul de electricitate al Europei.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente