Despaduririle au fost mai putin numeroase in ultimul deceniu, ceea ce reprezinta ca un prim efort de conservare a mediului da rezultate. Insa, cu toate acestea, paduri intregi din Costa Rica sunt distruse anual.
Conform unui raport al Organizatiei Alimentelor si Agriculturii (FAO) din cadrul ONU, 13 milioane de hectare de padure pe an au fost transformate in terenuri pentru agricultura sau pierdute din cauze naturale in perioada 2000-2010, fata de 16 milioane in deceniul anterior.
Pierderile nete de zone impadurite se ridica la 5,2 milioane intre 2000 si 2010, adica o suprafata mare cat Costa Rica.
„Pentru prima data, am putut sa aratam ca rata despaduririlor a scazut la nivel mondial ca rezultat al efoturilor locale si internationale”, a declarat Eduardo Rojas, asistent director al FAO.
Incepand din 2000, 66 de tari din lume au implementat noi legi privind oprirea despaduririlor. Proportia de paduri ce se afla in parcurile nationale si alte zone protejate a crescut la 13% din 1990 incoace, adica cu 94 milioane de hectare.
Padurile acopera 4 miliarde de hectare, adica 31% din toalitatea regiunilor de uscat de pe glob si pot absorbi pana la 289 gigatone de dioxid de carbon.
„O rata mai mica de despaduriri si plantarea unor noi paduri au ajutat la diminuarea nivelului de emisii de carbon”, a explicat Mette Loyche Wilkie, coordonatorul Global Forest Resources Assessment 2010.
Cu toate acestea, programele de plantarea copacilor din China, India si Vietnam se vor termina pana in 2020.
„Daca nu se vor lua masuri riscam sa ne intoarcem la rate mari de pierderi de paduri si se va inregistra o crestere a emisiilor de carbon, asa cum am avut in 1990”, a mai spus Wilkie.
Sursa: Intact News