Semnal de alarmă privind Marea Mediterană: Este "pe cale de a se epuiza"

Semnal de alarma privind Marea Mediterana: Este „pe cale de a se epuiza”

Organizatia de mediu World Wildlife Fund (WWF) din Franta avertizeaza ca Marea Mediterana este „pe cale de a se epuiza” din cauza unei „dezvoltari economice originale” care ameninta ecosistemele deja degradate si speciile periclitate, informeaza agentia France Presse. Potrivit unui raport WWF, Marea Mediterana, care adaposteste intre 4% si 18% dintre speciile marine cunoscute raspandite…

Citește mai departe

Agentia Europeana de Mediu: Politicile UE au redus poluarea si au imbunatatit calitatea aerului si a apei din Europa

Politicile Uniunii Europene /UE/ in materie de mediu au redus poluarea si au imbunatatit in mod semnificativ calitatea aerului si a apei din Europa, insa degradarea ecosistemelor continua si ameninta productia economica, reiese din evaluarea Agentiei Europene de Mediu /AEM/ ‘Mediul european – starea si perspectiva 2015’ (SOER 2015), publicata marti si citata intr-un comunicat…

Citește mai departe
Mare Nostrum ?i WWF au lansat pachetul educativ “Cartea M?rii Negre”

Populatii intregi de pesti din Marea Neagra, alta data aproape disparute, reapar

Un lucru extraordinar se petrece sub ochii nostri. Populatii intregi de pesti din Marea Neagra, alta data aproape disparute, reapar. In plus, in apele romanesti au ajuns si specii care vin din alte oceane sau mari. „Marea Neagra este in convales­centa”. Afirmatia ii apartine lui Simion Nicolaev, directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare „Grigore…

Citește mai departe

Europa a gasit alternativa la gazele rusesti. Companiile energetice au pus ochii pe zacamintele din pamantul Saharei

Reglementarile de mediu si testele dezamagitoare au tinut in loc valorificarea zacamintelor de gaze de sist din Europa, dar raspunsul la succesul inregistrat de SUA in acest domeniu s-ar putea afla in Algeria, care ofera facilitati fiscale pentru incurajarea activitatilor de explorare, scrie Mediafax. Algeria, cel mai mare exportator african de gaze, dispune deja de…

Citește mai departe

„Razboiul gazelor de sist”: SUA in avantaj, Europa contraataca in Sahara

Reglementarile de mediu si testele dezamagitoare au tinut in loc valorificarea zacamintelor de gaze de sist din Europa, dar raspunsul la succesul inregistrat de SUA in acest domeniu s-ar putea afla in Algeria, Desertul Sahara. Algeria, cel mai mare exportator african de gaze, ofera facilitati fiscale pentru incurajarea activitatilor de explorare si dispune deja de…

Citește mai departe

Asociatia „Milioane de prieteni”: Ursul poate deveni o atractie ecoturistica extraordinara

Presedintele asociatiei „Milioane de prieteni”, care a infiintat Sanctuarul Ursilor „Libearty” de la Zarnesti, Cristina Lapis, a declarat pentru RTV.NET ca ursii reprezinta o mare bogatiei a Romaniei, in timp ce alte tari europene au ramas fara ei si ca exista numeroase solutii pentru ca oamenii si aceste animale sa convietuiasca in pace. „De mii…

Citește mai departe

Tornadele si trombele marine hazarde climatice

Sunt cunoscute ca fiind cele mai violente fenomene naturale. Prin definitie, tornadele sunt coloane de aer in rotire, ce se extind de la norii cumulonimbus. Exista insa si alte entitati meteorologice care prezinta aspectul turbionar al unei tornade, insa mult mai putin periculoase, fiind interesante mai ales, din punct de vedere stiintific: trombele marine, turbioanele…

Citește mai departe

Proiectul „Monitorizarea si salvarea delfinilor din Marea Neagra”

In cadrul proiectului „Monitorizarea si salvarea delfinilor din Marea Neagra” desfasurat de catre ONG Mare Nostrum si sustinut de catre ACCOBAMS si OMV Petrom, au avut loc saptamana trecuta doua cursuri de fotoidentificare delfini, precum si o expeditie de monitorizare si fotoidentificare a delfinilor din Marea Neagra. Asadar, in zilele de 28 si 29 iunie,…

Citește mai departe

Avioane de vanatoare israeliene protejeaza zacamintele de petrol si gaze recent descoperite in Marea Mediterana si revendicate si de Liban

Seful executivului de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu, va cere guvernului de la Nicosia sa permita stationarea pe teritoriul cipriot a mai multor avioane de vanatoare israeliene pentru a proteja zacamintele de petrol si gaze recent descoperite in Marea Mediterana si revendicate si de Liban, scrie Jerusalem Post, citand dezvaluiri din presa cipriota. Sursa: Reuters Nu…

Citește mai departe

Studiu: Mediterana, in pericol de tropicalizare

Cresterea numarului de specii invazive, degradarea habitatelor si pescuitul excesiv, precum si incalzirea globala, reprezinta amenintari puternice la adresa florei si faunei din Marea Mediterana, potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica online Plos One si preluat de AFP. Desi „evaluarile precedente mizau pe existenta a 8.000 – 12.000 de specii” in Mediterana, noul recensamant…

Citește mai departe

Mediterana, tot mai sarata

In partea vestica a intinderii de apa, temperatura si salinitatea cresc de la an la an. Schimbarile de temperatura si de concentratie a nivelului de sare din Marea Mediterana sustin ipoteza incalzirii globale. Atat in adancuri, cat si la suprafata, temperatura apei din Mediterana a crescut semnificativ in ultimul deceniu, precum si salinitatea, releva un…

Citește mai departe

Testoasele, victimele pescarilor

Milioane de broaste testoase au fost ucise in ultimele doua decenii prin blocarea in uneltele de pescuit, conform unui sondaj efectuat la nivel mondial, citat de BBC. Descris ca fiind prima sinteza globala a datelor existente, studiul a descoperit in special ratele ridicate de „captura accidentala” in Marea Mediterana si in Pacificul de Est. „Santinelele”…

Citește mai departe

Desertificarea ameninta 38% din Pamant

Regiunea mediterana s-ar putea transforma in curand dintr-un rai al naturii intr-o mare de nisip. Peste o treime din solul Terrei (38%) este amenintat de desertificare, potrivit unui nou studiu publicat in International Journal of Life Cycle Assessment. Studiul a descoperit ca opt dintre cele 15 eco-regiuni sunt pe cale sa devina desert, incluzand zone…

Citește mai departe

O specie de capra disparuta semana cu crocodilul

Suna ca un personaj din mitologia greaca: jumatate capra, jumatate reptila. Insa oamenii de stiinta au descoperit ca o specie disparuta, capra de pestera din Insulele Baleare sau Myotragus balearicus, a supravietuit in zona mediterana prin evolutia unor caracteristici specific reptilelor. Capra, la fel ca si crocodilii, putea sa creasca in proportii variabile, oprindu-se din…

Citește mai departe

Incalzirea globala a provocat aparitia unei specii de meduze veninoase in Marea Neagra

O specie de meduze veninoase, intalnite pana acum in Marea Mediterana, a aparut si in Marea Neagra, din cauza incalzirii globale, a anuntat vineri, coordonatorul proiectului european SESAME, Vangelis Papatanasiu, scrie Novinite.com. In cadrul proiectului SESAME, oamenii de stiinta primesc fonduri pentru a studia schimbarile survenite in ecosistemele din Marea Mediterana si Marea Neagra in…

Citește mai departe

Capturi irationale ale pestelui spada

Astfel se pronunta Oceana, cu ocazia unei prelegeri de Ziua Maritima Europeana organizata la Roma, unde a cerut sa se puna in aplicare masuri de gestiune inainte ca situatia pestelui spada sa atinga nivelurile altor specii, precum tonul rosu. Momentan, mii de ambarcatiuni captureaza acest peste fara nici o forma de control, in absenta unor…

Citește mai departe
Dintre reptilele de ap? dulce, o treime sunt considerate aproape de extinc?ie

Reptilele din Europa, pe cale de disparitie

O cincime din reptilele Europei si aproape un sfert din amfibieni sunt in pericol din cauza ca oamenii le ameninta habitatul, dupa cum se arata intr-un studiu al Comisiei Europene, citat de Reuters. Printre speciile amenintate cu extinctia se numara si familiile de testoase, vipere, soparle de ziduri si testoase de apa, conform datelor oferite…

Citește mai departe

Comisia Europeana protejeaza rechinii

In data de 5 februarie Comisia Europeana a prezentat primul plan de actiune al UE pentru salvarea rechinilor Acest plan vizeaza refacerea populatiilor de rechini amenintati, precum si formularea unor linii directoare in privinta pescuitului de rechini. In aceiasi masura, planul prevede masuri destinate aprofundarii cunostintelor stiintifice asupra populatiilor de rechini precum si un mai…

Citește mai departe

Mai mult de jumatate din amfibieni din Europa pot sa dispara pana in 2050

Schimbarile climatice, bolile si urbanizarea ameninta specii de amfibieni precum broasca raioasa. Majoritatea speciilor de amfibieni amenintati cu disparitia traiesc in regiunile mediteraneene, regiuni din ce in ce mai calde si mai uscate. In Marea Britanie, unde virusii fac deja sute de victime printre amfibieni, specialistii se tem pentru specii precum broasca raioasa comuna si…

Citește mai departe

Schimbarile climatice se agraveaza

Incalzirea globala se accelereaza cu o rata mai mare decat cea prezisa de expertii in schimbare climatica, potrivit unui nou compendium de cercetari stiintifice prezentat ieri de prestigioasa organizatie ecologista internationala WWF. In 2007, Grupul Interguvernamental de Experti in Schimbari Climatice al Organizatiei Natiunilor Unite (IPCC), castigator al Premiului Nobel, a realizat cel de-al patrulea…

Citește mai departe

Marea Mediterana sau Marea de Plastic?

     Dupa cum stim, Marea Mediterana este lipsita de curenti si maree puternice, iar in ultimul deceniu se confrunta cu o alta problema, si anume sufera intens din cauza poluarii cu plastic si substate toxice. Principalele state vinovate in acest sens sunt Spania, Franta si Italia.       Sticle de plastic, farfurii, pahare si tacamuri de…

Citește mai departe