Avioane de vanatoare israeliene protejeaza zacamintele de petrol si gaze recent descoperite in Marea Mediterana si revendicate si de Liban

Avioane Militare

Seful executivului de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu, va cere guvernului de la Nicosia sa permita stationarea pe teritoriul cipriot a mai multor avioane de vanatoare israeliene pentru a proteja zacamintele de petrol si gaze recent descoperite in Marea Mediterana si revendicate si de Liban, scrie Jerusalem Post, citand dezvaluiri din presa cipriota.

Sursa: Reuters

Nu se stie deocamdata daca Netanyahu, care va vizita Ciprul la sfarsitul acestei luni, va cere stationarea temporara a avioanelor israeliene la o baza militara cipriota sau va cere deschiderea unei baze proprii.

Potrivit publicatiei Famagusta Gazette, discutiile dintre statul evreu si cel cipriot se afla deocamdata doar „in faza exploratorie”. Israelul ar fi interesat cel putin de stationarea de avioane militare la baza Andrea Papandreou, situata in sud-vestul insulei, potrivit sursei citate.

Discutiile dintre Cipru si Israel vin dupa ce, luna trecuta, ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, si omologul sau cipriot Demetris Eliades au semnat, la Tel Aviv, un acord de consolidare a cooperarii in sectorul militar. Atunci a si fost, de altfel, deschisa discutia despre posibilitatea instalarii unei baze israeliene in Cipru.

Libanul revendica o parte din zacamintele de gaze naturale si petrol descoperite in 2010 de Israel in bazinul Leviatan, in largul coastelor israeliene, la circa 130 km vest de portul Haifa. Rezervele sunt estimate la peste 450 de miliarde de metri cubi de gaze. Libanul a avertizat statul evreu ca il va impiedica sa „jefuiasca buncurile libaneze”, Israelul replicand ca nu va ezita sa utilizeze forta in acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *