energie din deșeuri vs zero waste

9 motive pentru a renunța la transformarea deșeurilor în energie și a îmbrățișa principiul Zero Waste

Incinerarea este adesea prezentată ca o soluție inteligentă pentru a scăpa de problema deșeurilor și chiar de producere a energiei din acest proces. Însă studiile ne arată că lucrurile nu stau deloc așa. În acest moment, în Europa se ard peste 80 de milioane de tone de gunoi. Pentru că UE face presiuni în direcția…

Citește mai departe
Zacamantul de gaze naturale descoperit in Marea Neagra ar putea avea 100 miliarde metri cubi

Zacamantul de gaze naturale descoperit in Marea Neagra ar putea avea 100 miliarde metri cubi

Compania americana ExxonMobil a investit 1,3 miliarde de euro pentru explorarile din Marea Neagra, iar estimarile arata ca este vorba despre un zacamant de gaze de peste 100 de miliarde de metri cubi, a declarat, marti, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. “Lucrarile s-au incheiat, iar Exxon a investit acolo…

Citește mai departe

Leonardo DiCaprio va dona 15 milioane de dolari unor organizatii ecologiste

Actorul american Leonardo DiCaprio a anuntat ca va dona suma de 15 milioane de dolari unor organizatii ecologiste care militeaza pentru eliminarea dependentei omenirii de energia furnizata de carbune, petrol si gaze naturale, informeaza contactmusic.com. Starul hollywoodian, prezent la o reuniune organizata de Forumul Economic Mondial, marti seara, in orasul elvetian Davos, a primit din…

Citește mai departe

Incep prospectiunile in perimetrele Tria si Baile Felix – Vibratii subterane si foraje

Compania NIS Petrol poate demara lucrarile de prospectiuni in perimetrele EX-2 Tria si EX-3 Baile Felix in cautarea rezervelor de hidrocarburi, APM Bihor dandu-si acordul, in urma notificarii primite la inceputul lunii iulie.  Constatand ca perimetrele concesionate de NIS Petrol „nu se suprapun cu arii naturale protejate”, Agentia pentru Protectia Mediului Bihor a decis „clasarea…

Citește mai departe

Sonde de cercetare a unor noi zacaminte de gaz la Nuseni si Chiochis

Romgaz va amplasa in extravilanul comunelor Nuseni si Chiochis echipamente pentru cercetarea zacamintelor de gaz. Sondele vor fi instalate in localitatile Beudiu, Vita, Buza si Tentea. Sucursala Targu Mures a Romgaz SA a cerut Agentiei de Protectie a Mediului Bistrita-Nasaud acordul de mediu pentru amplasarea unor instalatii  tehnologice si echipamente pentru punerea in productie a…

Citește mai departe

Nanoparticulele rezultate in urma incinerarii deseurilor sunt extrem de periculoase

Prin incinerare se produc nanoparticule extrem de toxice Nanoparticulele, uneori denumite si particule ultrafine, sunt acele particule cu un diametru mai mic de 1 micron. Nanoparticulele se gasesc in jurul nostru inca de la aparitia primei combustii de inalta temperatura care a implicat gaz si motoare diesel, o instalatie alimentata de carbune, titei sau gaze…

Citește mai departe

Incinerarea deseurilor municipale – o tehnologie esuata!

Daca in timpul celui de-al doilea razboi mondial nazistii foloseau incineratoarele pentru a pierde urma unei „probleme”, azi incineratoarele sunt folosite pentru a sterge urmele si pentru a camufla dovezile industriilor murdare si nesustenabile si lipsa de performanta in administrarea cantitativa a deseurilor de catre generatori si administratiile publice locale, volumele de deseuri generate fiind distruse fizic si, deci, imposibil de monitorizat si verificat.

Citește mai departe

Republica Moldova: Ministrul Economiei despre independenta energetica si sursele de energie regenerabila

In Republica Moldova exista conditii foarte atragatoare pentru investitori. Tara noastra trebuie sa comunice mult aceste avantaje, astfel incat potentialii investitori sa cunoasca ce le ofera Republica Moldova. De aceasta parere este ministrul Economiei, Stephane Christophe Bride, care a oferit un interviu pentru portalul Tribuna.md. Bride s-a referit in special la zonele economice libere (ZEL),…

Citește mai departe

ANRE are punct de informare privind eficienta energetica

Reglementatorul pietei noastre de energie (ANRE) are, incepand de ieri, un punct de informare privind eficienta energetica la sediul din Soseaua Cotroceni. Potrivit unui anunt al autoritatii, in cadrul tematicii aferente acestui punct de informare se numara informatii precum legislatia europeana si nationala aferenta domeniului eficientei energetice (publicata inclusiv pe site-ul ANRE), ghiduri si brosuri…

Citește mai departe

Este capitalismul vinovat de distrugerea Planetei?

De aproape un deceniu incalzirea globala a devenit ”grija” nr. 1 si mesajul cel mai ”cool” al tuturor demagogilor si impostorilor – politicieni, spalatorese de cartier totusi ”ecologice”, furnizori de substante letale pentru executii capitale dar in recipiente ”reciclabile”, si de vopsea verde insa pe pompele de motorina – a devenit mesajul de dispret capitalist…

Citește mai departe

Din acest an, romanii pot sa isi schimbe furnizorul de energie electrica

Romanii pot opta, din acest an, pentru un alt furnizor de energie electrica. Teoretic, prin schimbarea furnizorului de energie electrica, un consumator casnic si-ar putea reduce factura la curent electric. Practic insa, lucrurile nu stau chiar asa. In prezent, furnizarea de energie electrica pentru persoanele fizice este facuta, in Romania, in general, de ENEL, Electrica,…

Citește mai departe

Olanda, primul stat care le cere scuze cetatenilor pentru cutremurele provocate de extragerea gazelor naturale

Guvernul olandez le-a cerut scuze cetatenilor pentru ca a ignorat siguranta oamenilor din regiunea Groningen, in favoarea extragerii cat mai multor gaze naturale. Reactia vine dupa ce in luna februarie a aparut un raport in care se arata ca exploatarile au provocat miscari telurice in regiune. „Imi pare foarte rau ca interesele si siguranta locuitorilor…

Citește mai departe

Statul are primele probleme la proiectul de un miliard de euro de la Tarnita

Statul intampina deja primele probleme la proiectul energetic declarat de interes strategic national privind dezvoltarea unei hidrocentrale de acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, a carui constructie nici nu a inceput. Guvernul a inceput discutiile cu cinci consortii de companii chineze pentru constructia hidrocentralei, proiect datand din perioada lui Nicolae Ceausescu, dar are mari probleme in a…

Citește mai departe
Agricultura mondială a ajuns la momentul ”peak food”?

Agricultura mondiala a ajuns la momentul ”peak food”?

Cresterea populatiei mondiale, precum si a consumului de alimente pun o puternica presiune asupra agriculturii si a resurselor naturale. In momentul de fata, aproximativ un miliard de oameni de pe planeta sunt cronic subnutriti, in timp ce sistemele agricole actuale au contribuit la degradarea solului, poluarea apelor, reducerea biodiversitatii, schimbarilor climatice la o scara globala….

Citește mai departe
Workshop-ul Internaţional - Biogaz din deşeuri la a VII-a ediţie a ENREG ENERGIA REGENERABILA®

Fondurile Europene pentru Biomasa si Biogaz devin o realitate – ARBIO participa la elaborarea ghidurilor

Ministerul Energiei impreuna cu ARBIO si alte institutii din sectorul Biomasa si Biogaz, vor lucra pentru Axa prioritara 6: promovarea energiei curate si eficientei energetice, in vederea sustinerii unei economii cu emisii scazute de carbon si pentru Axa prioritara 8: sisteme inteligente si durabile de transport al energiei electrice si gaze naturale. Aceasta este una…

Citește mai departe

Studiu. Oamenii nu cred in incalzirea globala. Dovezile care arata ca Planeta are o data de expirare

Un studiu al Pew Research Center, publicat saptamana trecuta, arata ca 50% din oamenii obisnuiti cred in incalzirea globala. In acelasi timp, 87% din cercetatori considera ca acest fenoemn este real. Care sunt dovezile, totusi, ca avem de-a face cu acest lucru? In primul rand, putini oameni accepta faptul ca umanitatea a accelerat incalzirea globala….

Citește mai departe
Polonezii caută gaze naturale în România

Polonezii cauta gaze naturale in Romania

Cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, vrea sa-si extinda capacitatea de productie, printre tarile luate in calcul in acest sens numarandu-se Romania si Croatia, precum si unele state din Asia si America. PGNiG intentioneaza sa profite de preturile scazute la gaz si petrol si sa-si extinda operatiunile de explorare a gazelor…

Citește mai departe

Pentru a limita incalzirea globala, mari rezerve de hidrocarburi ar trebui lasate neexplotate (studiu)

O treime din rezervele mondiale de petrol, jumatate din rezervele de gaze naturale si 80 la suta din cele de carbune nu ar trebui utilizate in urmatoarele decenii pentru a mentine incalzirea globala sub tinta convenita de doua grade Celsius, afirma cercetatorii britanici intr-un studiu publicat in revista Nature, citat de Reuters. Ei considera ca…

Citește mai departe
Companiile poloneze se retrag din explorarea gazelor de şist

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a decis miercuri sa interzica fracturarea hidraulica

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a decis miercuri sa interzica fracturarea hidraulica, care permite exploatarea zacamintelor de petrol si gaze de sist, dar este acuzata de a fi foarte poluanta, pe fondul scaderii pretului la ‘aurul negru’. Cuomo a explicat ca decizia sa se bazeaza pe ‘riscurile pentru sanatate’ reprezentate de aceasta metoda. ‘Impactul…

Citește mai departe
Sectorul energetic, cu 30% mai eficient

Sectorul energetic, cu 30% mai eficient

Peste 42.000 de oameni au „disparut“ din energie in perioada 2008-2013, potrivit calculelor facute de ZF pe baza datelor furnizate de Registrul Comertului, cel mai mare declin in ceea ce priveste numarul de angajati fiind inregistrat in sectorul extractiei petrolului brut, unde numarul de personal s-a redus cu peste 10.000 de oameni in perioada analizata….

Citește mai departe
Credite pentru proiecte de eficiență energetică

Germania este departe de a renunta la combustibilii fosili, in pofida planurilor de a adopta energia verde

Germania isi propune un plan ambitios, sa ajunga sa isi asigure energia exclusiv din surse nepoluante in mai putin de zece ani, dar va mai dura inca cel putin douazeci de ani pana ca acest obiectiv sa fie indeplinit, scrie Euractiv. Programul cunoscut ca „Energiewende“ prevede ca procesul ambitios de tranzitie a Germaniei catre surse…

Citește mai departe
Strategia Energetic? Na?ional? pentru 2015-2035, invita?ie la dezbatere,sau praf în ochi?

Strategia Energetica Nationala pentru 2015-2035, invitatie la dezbatere,sau praf in ochi?

Zacamintele neconventionale de titei si gaze naturale – cunoscute indeobste sub titulatura de titei si gaze de sist – capata o importanta tot mai mare in strategia energetica a tarii. Invocand scenariul ca rezervele de gaze naturale al Romaniei s-ar putea epuiza in curand, Departamentul pentru Energie militeaza pentru necesitatea explorarii si „eventual exploatarii” controversatelor…

Citește mai departe

Investitiile necesare in energie: 100 mld. euro in 20 de ani

Obiectivele noii strategii energetice sunt securitatea alimentarii cu energie, mentinerea unui pret suportabil la consumatorii finali si protectia mediului, iar necesarul de investitii in sector se ridica la 100 miliarde euro pana in 2035, potrivit unui document elaborat de Departamentul pentru Energie. pub Cele mai bune companii recruteaza pe eJobs. Aplica acum! „Pentru a atrage…

Citește mai departe
Unit??ile 3 ?i 4 ale CNE Cernavod?, obiective investi?ionale necesare pentru sectorul energetic românesc

Unitatile 3 si 4 ale CNE Cernavoda, obiective investitionale necesare pentru sectorul energetic romanesc

Departamentul pentru Energie a lansat seara trecuta, in dezbatere publica, Strategia Energetica Nationala (SEN). Conform raportului, investitiile necesare in sectorul energetic romanesc pentru perioada 2015-2035 se cifreaza la aproximativ 100 miliarde de euro, relateaza Agerpres. Potrivit documentului, in mod specific, sunt considerate obiective investitionale necesare sau strategice dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 ale CNE Cernavoda…

Citește mai departe
Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica

Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica

Romania trebuie sa intensifice explorarea si, eventual, exploatarea de noi zacaminte de titei si gaze naturale, atat conventionale, cat si neconventionale, in conditiile declinului productiei de hidrocarburi din zacamintele conventionale aflate in productie, se arata in Strategia Energetica Nationala /SEN/ pentru perioada 2015-2035, lansata, vineri seara, in dezbatere publica de catre Departamentul pentru Energie. ‘Resursele…

Citește mai departe
ANRE: Departamentul pentru Energie trebuie sa promoveze un proiect de OUG pentru a elimina discriminarea intre cetatenii care folosesc centrale de apartament si cei racordati la sistemul centralizat de incalzire

ANRE: Departamentul pentru Energie trebuie sa promoveze un proiect de OUG pentru a elimina discriminarea intre cetatenii care folosesc centrale de apartament si cei racordati la sistemul centralizat de incalzire

Solicitarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) catre Departamentul pentru Energie de amanare a liberalizarii pretului la gaze pentru CET-urile care furnizeaza energie termica populatiei a starnit confuzii si polemici. Departamentul pentru Energie a reactionat spunand ca in acest caz ar putea fi solicitata amanarea in cazul mai multor consumatori non-casnici de gaze,…

Citește mai departe
Ce spune pre?edintele Iohannis despre Ro?ia Montan? ?i despre gazele de ?ist. Gabriel Resources se a?tepta s? ias? Ponta pre?edinte

Ce spune presedintele Iohannis despre Rosia Montana si despre gazele de sist. Gabriel Resources se astepta sa iasa Ponta presedinte

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat ca nu va accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale fara dezbatere si fara garantarea sanatatii publice, protectiei mediului si intereselor comunitatilor locale, scrie site-ul energyreport.ro. „In campanie, mi-am asumat respingerea unor proiecte de exploatare care pun in pericol oamenii si mediul. Astazi, reiterez ideea si va spun ca…

Citește mai departe
ANRE: Departamentul pentru Energie trebuie sa promoveze un proiect de OUG pentru a elimina discriminarea intre cetatenii care folosesc centrale de apartament si cei racordati la sistemul centralizat de incalzire

Constantin Traian Igas, senator PDL : Daca nu sunt dezechilibre majore pe mediu, spun da, trebuie sa recuperam toate energiile pe care le avem in subteran

Reporter :  Rusia a redus  in mod repetat, in aceasta toamna, distributia de gaze catre Romania iar evenimentele pot sa evouleze de aici fara nici o garantie.S-ar putea sa intram in iarna cu o mare surpriza.Cum vedeti dumneavoastra, domnule senator aceasta idee a Guvernului, pe care a sustinut-o si Mihai Razavan Ungureanu si Emil Boc, de…

Citește mai departe
COP20 la Lima: Schimbarea climatica - Evitand dezastrul

Summit-ul pentru o politica energetica si de mediu comuna arata cat de fragmentata este Uniunea Europeana cand este vorba de interesele nationale dupa sase ani de criza

Summit-ul UE de doua zile inceput ieri ar trebui sa se concentreze pe politica si securitatea energetica si sa reprezinte un pas spre a face din Europa cel mai ambitios jucator la nivel mondial in lupta contra schimbarilor climatice. Insa dezbaterile vor scoate in evidenta, probabil, cat de fragmentata este UE cand este vorba de…

Citește mai departe
Constantin Nita: Exploatarea gazelor de sist va trebui sa fie acceptata de majoritatea statelor

Constantin Nita: Exploatarea gazelor de sist va trebui sa fie acceptata de majoritatea statelor

Ministrul Economiei, Constantin Nita, a declarat, joi, la Bucharest Forum 2014, ca Romania poate fi jucatorul principal in domeniul energetic, aratand ca va reveni in Europa productia de energie pe baza de carbune, iar exploatarea gazelor de sist va trebui sa fie acceptata de majoritatea statelor. pub Elibereaza-te de stres cu o vacanta tarzie! Orice…

Citește mai departe