Guvernul german a aprobat un plan de lupta contra incalzirii globale de 80 de miliarde de euro

0
861
Guvernul german a aprobat un plan de lupt? contra înc?lzirii globale de 80 de miliarde de euro
Guvernul german a aprobat un plan de luptă contra încălzirii globale de 80 de miliarde de euro
Guvernul german a aprobat un plan de lupta contra incalzirii globale de 80 de miliarde de euro
Guvernul german a aprobat un plan de lupta contra incalzirii globale de 80 de miliarde de euro

Guvernul german a aprobat un pachet de masuri de 80 de miliarde de euro prin care spera sa diminueze consumul de energie, sa isi atinga obiectivele stabilite pentru urmatorii cinci ani legate de stoparea incalzirii globale si sa atraga investitii de miliarde de euro pentru a impulsiona economia, scrie EurActiv.

Guvernul de la Berlin a adoptat mai multe rezolutii de politica energetica si a aprobat Planul National de Procedura pentru Eficienta Energetica (NAPE) si Programul de Actiune Impotriva Incalzirii Globale 2020. De asemenea, guvernul a aprobat si primul Raport de Progres privind Energiewende – procesul de tranzitie al Germaniei catre energia din surse regenerabile si de eliminare a dependetei de energie din carbune, gaze naturale si de energia nucleara.

Ministrul afacerilor economice, Gabriel Sigmar, a declarat la prezentarea pachetului de masuri ca „in momentul de fata depinde de guvern sa integreze si sa imbine politicile energetice cu cele de mediu”.

Elementele centrale ale programului NAPE sunt reprezentate de planurile de a introduce stimulente fiscale pentru renovarile cladirilor care duc la eficientizarea consumului de energie, completarea programului de reabilitare termica a cladirilor pentru reducerea emisiilor de carbon si sporirea competitivitatii licitatiilor pentru proiecte de reducere a consumului de energie care necesita anual finantare de sute de milioane de euro.

“Una peste alta, masurile de finantare si investitiile private corespondente inseamna un volum total al investitiilor de 70-80 de miliarde de euro”, a explicat Sigmar.

Ministrul german al mediului Barbara Hendricks a subliniat legatura stransa dintre incalzirea globala si programul Energiewende, declarand ca „toate sectoarele ar trebui sa contribuie intr-un fel sau altul la intregul program de masuri”.

Eficienta energetica din planul NAPE al Ministerului Afacerilor Economice are cea mai mare contributie (25-30 de milioane de tone) la reducerile totale de CO2, fara a include si masurile privind “traiul si construitul eco-friendly” (1,5 – 4,7 milioane de tone CO2).

O alta problema vizata de pachetul de masuri impotriva incalzirii globale este ca termocentralele pe baza de carbunie si gaze naturale sa isi reduca emisiile de carbon cu 22 de milioane de tone pana in 2020. Acesta este echivalentul emisiilor a opt termocentrale mari care folosesc antracit sau lignit.

“S-au facut deja multe in sectorul energetic: amendamentul adus Legii Energiei Regenerabile (EEG) este in curs de dezbatere, discutiile referitoare la piata energiei electrice au prins avant si planul de procedura imediata a fost intocmit.”, a afirmat Sigmar. El a evidentiat ca “actiunea cea mai recenta a guvernului, de a aproba aceste programe, este o miscare clara care subliniaza necesitatea realizarii urmatorilor pasi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.