Un prim efect devastator al deciziei strambe girate de Iani Popa in 2008, ca prefect de Arges # Aceasta punere in posesie cu cantec este urmare a controversatei decizii date pe 16 ianuarie 2008 de prefectul Iani Popa, prin care se dadea voie la retrocedari in localitati de pe raza aceluiasi ocol silvic, fara ca acestea sa mai treaca prin Comisia Judeteana de Fond Funciar
Iata ca tot ce am scris noi se confirma si documentele incep sa apara in cascada. Dupa cum dezvaluiam intr-un numar precedent al Jurnalului de Arges, Comisia Judeteana de Fond Funciar transmitea Directiei Silvice Pitesti, pe 16 ianuarie 2008, o hotarare foarte ciudata prin care stabilea: „Anexele nr. 42 care privesc amplasamente de pe o localitate pe alta in cadrul aceluiasi ocol silvic vor fi puse in aplicare fara a mai fi validate prin Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.” Hotararea, semnata de catre actualul senator liberal Iani Popa, pe vremea aceea prefect de Arges, nu respecta insa Legea 247/2005, care spunea clar ca retrocedarile dintr-o localitate in alta, inclusiv in raza aceluiasi ocol silvic, trebuie sa fie obligatoriu validate de catre Comisia Judeteana de Fond Funciar. Drept urmare, in urmatoarele luni ale lui 2008, validarile retrocedarilor efectuate dintr-o localitate in alta s-au facut total eronat si nelegal pe baza Anexei 37, care, din punct de vedere legal, spunea cu totul altceva, aceasta fiind valabila in fapt doar pentru retrocedari pe raza aceleiasi localitati. Revenind la respectiva hotarare ilegala semnata de Iani Popa (de altfel, o premiera la nivelul intregii tari) trebuie subliniat ca ea a produs efecte vreme de peste cinci luni, pana pe 30 iunie 2008, cand directorul Directiei Silvice de atunci, Valerian Jinga (fin al lui Ion Iani Popa) a pritocit o adresa la fel de suprinzatoare prin care spunea ”pas” daciadei de teleportari ilegale de paduri girate sub semnatura nasului sau. Realizand probabil ca dispozitia Institutiei Prefectului, reprezentata de Iani Popa, e ilegala, directorul de la Silvic, Valerian Jinga, semneaza o adresa prin care sefii de ocoale sa nu mai avizeze transferuri de paduri pe „amplasamente situate in afara limitelor de competenta ale comisiilor locale”. Adica exact ce daduse voie fostul prefect si Comisia Judeteana de Fond Funciar prin rusinoasa hotarare semnata pe 16 ianuarie 2008. Practic, sub semnatura prefectului de atunci, actualul senator liberal Iani Popa, s-a dat liber, vreme de aproape jumatate de an, la retrocedari in alte localitati, fara a mai fi nevoie de validare din partea Comisiei Judetene.
Tunul de la Berevoiesti: 790 de ha de padure retrocedate ilegal, dintre care 483 nici macar n-au mai trecut prin Comisia Judeteana de Fond Funciar
Care a fost tinta/tintele acestei hotarari ciudate din ianuarie 2008? Din informatiile noastre, „vizate” ar fi fost, prin aceasta hotarare, aproximativ 2000 de hectare de paduri ale statului din Berevoiesti, paduri cu care au fost pusi in posesie cetateni de pe raza comunei… Aninoasa. Atat Berevoiesti, cat si Aninoasa fac parte din acelasi Ocol Silvic, in speta O.S. Berevoiesti. Padurile din acea zona aveau o valoare foarte mare si astfel au starnit interese pe masura.
Am dorit sa aflam de la actualul director al Directiei Silvice Arges – Armand Chiriloiu, cate retrocedari de terenuri forestiere si pentru ce suprafete au fost facute pe raza comunelor Aninoasa si Berevoiesti in perioada 16 ianuarie-30 iunie 2008, adica in cele aproape sase luni cat prefectul Iani Popa si Comisia Judeteana au dat verde la retrocedari ilegale. Daca pe raza comunei Aninoasa nu s-au inregistrat validari de terenuri forestiere in perioada mai sus mentionata, surpriza apare insa la Berevoiesti, la primarul (tot liberal) Fanel Proca, unde s-au retrocedat ilegal nu mai putin de 790 hectare de padure, dintre care, atentie, 483 nici macar n-au mai trecut prin Comisia Judeteana, asa cum ceruse, prin hotararea de pomina, onor prefectul Iani Popa!
Actualul sef de la Silvic, Armand Chiriloiu, confirma ilegalitatea: „Toate validarile si punerea in posesie s-au efectuat pe amplasament forestier care a reprezentat padure istorica a statului”
Dupa cum ne-a precizat directorul Armand Chiriloiu, „validarea celor 790 ha padure s-a facut cu incalcarea prevederilor Legii 247/2005 si a H.G. nr. 890/2005, in sensul ca: toate validarile si punerea in posesie s-au efectuat pe amplasament forestier care a reprezentat padure istorica a statului; validarile Comisiei Judetene de Fond Funciar Arges s-au realizat fara a se stabili amplasamente forestiere (77 ha); s-au executat de Comisia Locala de Fond Funciar Berevoiesti puneri in posesie pe alte amplasamente, nevalidate de Comisia Judeteana (483 ha); s-a validat si pus in posesie teren forestier, fosta padure istorica a statului desi sentinta judecatoreasca stabilise ca terenul care urmeaza sa fie retrocedat are categoria de folosinta arabil si nu padure”.
Mai trebuie precizat ca pentru toate cazurile prezentate mai sus Directia Silvica Arges a solicitat in instanta anularea hotararilor de validare ale Comisiei Judetene de Fond Funciar Arges.