Bio-Romania: Reducerea TVA la alimentele bio ar insemna incasari mai mici la buget

Craiova: Târg de produse tradiționale și ecologice, pe esplanada TNC
Bio-Romania: Reducerea TVA la alimentele bio ar insemna incasari mai mici la buget
Bio-Romania: Reducerea TVA la alimentele bio ar insemna incasari mai mici la buget

Reducerea TVA la alimentele bio ar insemna incasari mai mici cu circa 800.000 de euro la bugetul de stat, in conditiile in care consumul de alimente bio prin reteaua de magazine nu a depasit 4-5 milioane de euro in anul 2013, considera presedintele Asociatiei Bio Romania, Marian Cioceanu.

‘Asociatia Bio Romania estimeaza ca la nivelul anului 2013 consumul de alimente bio prin reteaua de magazine nu a depasit 4-5 milioane de euro, daca nu luam in calcul autoconsumul sau vanzarile directe de catre persoanele fizice. In aceste conditii, reducerea TVA la alimentele bio va insemna intre 600.000 – 800.000 de euro, incasati mai putin, bani care cu siguranta vor fi compensati prin cresterea volumului alimentelor bio procesate si comercializate in Romania”, a declarat presedintele Bio-Romania.

Reprezentantii Asociatiei Bio Romania considera ca reducerea TVA la alimentele bio va avea un impact pozitiv asupra bugetului de stat, sustinand introducerea TVA 0% la alimentele de baza (legume, fructe, paine, lapte, carne, oua) certificate ecologic si de 3% la alimentele bio procesate.

„Din estimarile facute de specialisti, membri ai Bio Romania, rezulta ca reducerea TVA la alimentele bio va avea un impact pozitiv asupra bugetului de stat deoarece Romania este un producator preponderent de materii prime certificate ecologic pe care le exporta in proportie de 95%, iar la export dupa cum se stie TVA este 0%. De asemenea, sectorul de procesare al alimentelor bio este foarte slab dezvoltat si reducerea TVA ar permite dezvoltarea rapida a acestui sector, prin utilizarea capacitatilor de productie existente in sectorul de morarit si panificatie, procesarea laptelui, abatoare si unitati de procesare a carnii. Prin utilizarea capacitatilor de procesare in sistem ecologic bugetul de stat va incasa taxe, impozite si accize (CAS, impozite pe salarii, accize combustibil etc., precum si crearea de noi locuri de munca). In special in zona de deal si de munte, unde se practica agricultura traditionala se poate fiscaliza o mare cantitate din productia actuala de lapte si produse lactate, legume si fructe, oua, miere de albine”, precizeaza presedintele Bio Romania.

In opinia acestuia, pe termen mediu se va reduce semnificativ si bugetul Ministerului Sanatatii prin cresterea consumului de alimente certificate ecologic, iar prin certificarea unor suprafete agricole insemnate (3-4 milioane de hectare) se poate asigura o mai mare protectie a mediului inconjurator ceea ce va conduce la economii in bugetul Ministerului Mediului.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat marti ca, in ceea ce priveste scaderea TVA, anul viitor „vor fi cateva surprize extrem de placute”.

„Vom veni cu cele mai bune masuri pentru Romania. Oricum, nu veti vedea nicio crestere, ba mai mult vor fi cateva surprize extrem de placute. Una – tinem foarte mult, domnul prim-ministru tine foarte mult ca macar la produsele bio sa avem aceasta scadere de la 1 ianuarie a TVA, de la 24% la 9%. Sunt multe alte masuri pe care le vom discuta, dar trebuie sa convingem atat Fondul, cat si Comisia, ca avem si spatiul suficient, ele sunt deja prevazute in buget, doar ca ar fi incorect din partea noastra sa le prezentam inainte de discutii”, a spus Darius Valcov.

Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si un numar de 15.500 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013. Din pacate, Romania continua sa exporte 80% din productie, in special materie prima si foarte putine produse procesate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *