Ghidul fermierului pentru finantarea agriculturii traditionale si pentru protectia mediului

WWF-Romania impreuna cu Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust lanseaza Ghidul pentru sprijinirea fermierilor in accesarea de fonduri pentru mentinerea practicilor durabile de management al terenurilor in siturile Natura 2000 din Podisul Hartibaciului–Tarnava Mare. Intr-un studiu Gallup pentru WWF de anul acesta, a iesit la iveala nevoia localnicilor din Podisul Transilvaniei de a primi…

Citește mai departe
Alarmă pentru natura Carpaţilor

Alarma pentru natura Carpatilor

11 decembrie a fost declarata de Organizatia Natiunilor Unite ca „Ziua Internationala a Muntelui”, pentru a marca oportunitatile dar si problemele specifice acestei magnifice forme de relief ce rupe monotonia Terrei si acopera peste un sfert din suprafata continentelor si o treime din tara noastra. Editia din 2014 are ca tema la nivel global „Agricultura…

Citește mai departe
Finantare nerambursabila pentru trecerea la agricultura ecologică

Agricultura high tech: O noua aplicatie le spune fermierilor ce si cand sa planteze

Traderul de produse alimentare si agricole Cargill provoaca agricultura traditionala la un pariu cu ultimele inovatii din lumea stiintifica. Firma a implementat noul sau sistem de plantare, tratare si recoltare a produselor agricole in doua state americane si intentioneaza sa lucreze in baza acestuia la o scara mai larga in viitorul apropiat. NextField DataRx este…

Citește mai departe
Patru specii rare de fluturi din Cluj, unici în Europa, îi îmbog??esc pe proprietarii de fâne?e

Patru specii rare de fluturi din Cluj, unici in Europa, ii imbogatesc pe proprietarii de fanete

Fermierii clujeni au incasat peste 430.000 de euro anul trecut, din subventia de 240 de euro/hectar, doar pentru a proteja habitatul fluturilor din familia Maculinea de pasunatul si cositul excesive. Albastrelul argintiu al furnicilor (Maculinea teleius), albastrelul ciocolatiu al furnicilor (Maculinea nausithous), albastrelul gentianei si albastrelul cimbrisorului. Aceste patru specii de fluturi se regasesc impreuna…

Citește mai departe
Ferma Familial? Bio, baza dezvolt?rii rurale durabile

Agricultura ecologica, dupa reguli noi

*Inregistrarea “ecologistilor, pana pe 15 mai * In Neamt, 41 operatori si 2130 ha cultivate ecologic In ultima vreme s-a venit cu foarte multe reglementari in domeniul agriculturii ecologice. Cele mai dure se refera la stabilirea masurilor si sanctiunilor privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice, organismele de inspectie si certificare din sistemul agriculturii ecologice….

Citește mai departe
Agricultur? ecologic?: 6 - 7 mil. euro pentru 15.000 de fermieri

Agricultura ecologica: Speram sa ii ajungem din urma pe nemti si pe austrieci

Eurodeputata PSD, Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European, a declarat in deschiderea conferintei regionale „PNDR 2020 – Satul romanesc are viitor” ca tara anului de la Biofach 2013 – Romania, a „starnit invidii” printre participantii la eveniment. Daciana Sarbu noteaza ca aceasta situatie este normala pe o piata concurentiala in care…

Citește mai departe

Willy Schuster – Co-presedintele Asociatiei „Eco Ruralis”: Secolul al XXI-lea va fi bio sau nu va mai fi deloc

„Domnul sa-i imburde-n rai si pe fermieri, dar sa nu uite ca noi, taranii romani, suntem inca patru milioane, si am schimbat configuratia rurala a Uniunii Europene” „Romania este o tara cu un imens potential in sectorul agriculturii taranesti si organice”, a fost una dintre concluziile Conferintei „Organic Romania”, tinute la Sibiu la sfarsitul lunii…

Citește mai departe

    Presedintele asociatiei Alburnus Maior, Eugen David, va este gazda la Pensiunea Tarina din Rosia Montana

    Maria si Eugen David, membri ai asociatiei Alburnus Maior ce se opune proiectului minier de la Rosia Montana, au deosebita placere sa va anunte inaugurarea Pensiunii Tarina. Impreuna cu familia sa, Eugen David a inceput sa lucreze la transformarea uneia din casele sale intr-o casa de oaspeti, inca din anul 2004. Pregatita sa gazduiasca in…

    Citește mai departe

    Diferentele dintre agricultura traditionala si cea ecologica

    Atat agricultura traditionala, cat si cea ecologica respecta obiectivele si principiile unei agriculturi durabile, insa exista multiple elemente care le diferentiaza. Agricultura traditionala presupune practici agricole care s-au pastrat de-a lungul anilor si tehnici care nu au fost preluate din agricultura moderna. Agro-ecosistemele traditionale sunt caracterizate prin utilizarea in mod responsabil atat a resurselor domestice…

    Citește mai departe

    Marsul Aurului

    Azi, 28 septembrie 2011, s-a finalizat Marsul Aurului, actiune initiata de Florin Suciu-35 ani, care alaturi de Sebastian Muscalu  – 21 ani, a pornit in data de 19 septembrie 2011 din fata Prefecturii Bacau, pe jos pana la Bucuresti, cu destinatia finala Palatul Cotroceni, intr-un mars intitulat MARSUL AURULUI sau AUR PENTRU PRESEDINTE. Marsul a…

    Citește mai departe
    Fermele de p?s?ri, controlate de ANSVSA dup? o alert? de grip? aviar? în mai multe ??ri europene

    Doua treimi din pasarile din agricultura romaneasca sunt crescute traditional. Are Romania un atu in agricultura ecologica

    In agricultura romaneasca sunt 78,8 milioane de pasari, din care 48,3 milioane sunt in ferme de subzistenta si semi-subzistenta ale persoanelor fizice. Astfel, fiecare dintre cele 3,8 milioane de persoane fizice din agricultura ro­ma­neasca are in medie 12 pasari in curte. Restul de 30,5 milioane de pasari sunt exploatate in ferme industriale, potrivit da­telor din…

    Citește mai departe

    Agricultura ecologica romaneasca primeste 5 milioane de euro in 2010

    Romania va putea acorda, in 2010, un sprijin financiar pentru agricultura ecologica, in valoare de 5 milioane de euro, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru. „In cadrul unei ajustari a Politicii Agricole Comune (PAC) din 2009, Romania a propus ca agricultura ecologica sa fie sprijinita financiar pe acest pachet. Din aceasta ajustare…

    Citește mai departe

    Pesticidele modifica durata ciclului celular la plante si afecteaza dezvoltarea acestora

    Intre agricultura traditionala si cea contemporana exista unele deosebiri esentiale de structura. Vechea agricultura a fost fundamentata in intregime pe transformarea energiei luminoase in energie chimica prin captarea razelor solare in procesul de fotosinteza care asigura cresterea plantelor. In agricultura de astazi, alaturi de eterna energie cosmica pe care Pamantul o primeste clipa de clipa,…

    Citește mai departe