Agricultura ecologica romaneasca primeste 5 milioane de euro in 2010

Romania va putea acorda, in 2010, un sprijin financiar pentru agricultura ecologica, in valoare de 5 milioane de euro, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru.agricultura ecologica

„In cadrul unei ajustari a Politicii Agricole Comune (PAC) din 2009, Romania a propus ca agricultura ecologica sa fie sprijinita financiar pe acest pachet. Din aceasta ajustare a PAC s-a creat o rezerva financiara care le permite statelor membre sa dezvolte anumite programe de sprijin intru-un context special – noi il numim tehnic articolul 68. Pachetul financiar alocat Romaniei numai pentru 2010 se ridica la 5 milioane de euro”, a spus Dumitru, citat de Agerpres.

Acesta a precizat ca producatorii romani din agricultura ecologica vor fi sprijiniti financiar pentru costurile de certificare si de conversie, respectiv de trecere de la agricultura traditionala la cea ecologica. Aceasta suma va fi alocata doar pentru anul 2010. „Vom vedea daca din 2011 vom continua articolul 68 sau daca introducem masura de agromediu in PNDR”, a adaugat Dumitru.

Reprezentantii unei fabrici de branzeturi din Romania, atestata cu productie ecologica de sase ani de zile, au afirmat recent ca anual cheltuielile de atestare in acest sector pot ajunge la un miliard si jumatate de lei vechi pe an, adica in medie doua-trei milioane lei vechi pentru un producator particular care livreaza laptele acestei societati, costurile fiind insa suportate de procesator.

Potrivit presedintelui Asociatiei Bio-Romania, Marian Cioceanu, Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu a primit subventii europene pentru sectorul agriculturii ecologice. „Suntem singura tara din UE care nu are inclusa o sustinere financiara prin Programul National de Dezvoltare Rurala /PNDR/ pentru sectorul agriculturii ecologice”, a precizat Cioceanu.

Romania este o tara cu un imens potential in acest sector, consumul de produse ecologice este insa la un nivel extrem de scazut din cauza lipsei informatiilor referitoare la beneficiul consumului de produse ecologice, dar si din cauza preturilor mult mai ridicate decat cele ale produselor conventionale.

Specialistii din domeniu apreciaza ca preturile produselor ecologice ar putea fi cu doar 10-20 de procente mai mari decat ale celor conventionale, daca ar exista mai multe ferme certificate ecologic si abatoare, apreciaza specialistii.

Romania detine la ora actuala doar doua-teri ferme de gaini ouatoare certificate si cateva ferme de vaci de lapte crescute in sistem ecologic, dar, in schimb, exporta cantitati semnificative de grau ecologic, care se intorc in tara in produse procesate, la preturi de 2-3 ori mai mari decat cele conventionale.
Potrivit datelor MADR, valoarea pietei interne de produse agroalimentare ecologice a valorat, in 2008, circa 20 de milioane de euro, in timp ce exporturile s-au cifrat, in aceeasi perioada, la 100 milioane euro, dublul valorii din 2006.

Cresterea pietei ecologice din Romania este totusi una constanta, in conditiile in care la nivelul lui 2008 erau inregistrati 86 de procesatori de produse bio, aproape dublu fata de 2007, cand era consemnat un numar de 48. Din totalul raportat, 60 de procesatori activau in productia vegetala, noua in cea animaliera si 17 in apicultura.

In ceea ce priveste suprafetele cultivate cu produse ecologice, se estimeaza ca, la finele lui 2009, acestea ar putea ocupa 240.000 ha din suprafata totala existenta, cu 8,6 la suta mai mult decat in 2008, cand s-au raportat 221.000 ha (1,60 la suta din total).

De asemenea, exporturile de produse agroalimentare ecologice s-au cifrat, in 2008, la 100 milioane de euro, echivalentul a circa 130.000 de tone, dintre care numai unu la suta au fost produse procesate si 0,94 procente miere. Destinatiile in care s-au realizat cele mai importante exporturi au fost Olanda, Germania, Danemarca, Italia si Marea Britanie. Importurile de produse ecologice au fost in valoare de 8-10 milioane euro, aproape duble decat in 2007, cele mai semnificative fiind gemurile, dulceturile, cafeaua si dulciurile.

Cifra de afaceri inregistrata la nivel mondial in agricultura ecologica a fost de 46 miliarde de dolari, in 2007, in crestere cu 10 la suta fata de 2006, iar in Europa a atins un nivel a atins 15,4 miliarde euro, cu 15 la suta mai mult decat in 2006.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *