Ghidul fermierului pentru finantarea agriculturii traditionale si pentru protectia mediului

WWF-Romania impreuna cu Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust lanseaza Ghidul pentru sprijinirea fermierilor in accesarea de fonduri pentru mentinerea practicilor durabile de management al terenurilor in siturile Natura 2000 din Podisul Hartibaciului–Tarnava Mare. Intr-un studiu Gallup pentru WWF de anul acesta, a iesit la iveala nevoia localnicilor din Podisul Transilvaniei de a primi…

Citește mai departe

Prima mare reforma in agricultura in ultimii zece ani. Schimbarile vor intra in vigoare in 2016

Activistii din domeniul agriculturii din Romania dau vina pe PAC pentru permiterea consolidarii pozitiei companiilor mari, care ocupa tot mai mult din piata (sub 1% din companii lucreaza aproape jumatate din terenul agricol), intr-o tara cu numarul cel mai mare de ferme de familie din Uniunea Europeana – aproape 3.9 milioane, sau 32% din total. STUDIU DE…

Citește mai departe

Fermierii vor invata cum sa-si produca propriul biocarburant

Cinci comunitati rurale din tot atatea judete ale tarii vor avea ocazia sa invete cum se poate produce o parte din carburantul necesar functionarii utilajelor din fermele proprii, folosind o planta energetica care se poate cultiva pe terenurile agricole degradate. Proiectul “Solutii Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurala Durabila” implementat de catre Asociatia Centrul de Biotehnologii Microbiene-BIOTEHGEN…

Citește mai departe

    Turismul rural, cultural si ecologic, sarbatorit la Rasnov

    Continuand traditia anilor trecuti in weekend-ul Floriilor, ANTREC Romania si Primaria din Rasnov, cu sprijinul Asociatiei Rosenau Turism, au organizat sambata „Ziua Turismului Rural“ in cadrul Complexului Turistic Panicel Rasnov. Aceasta sarbatoare aduna laolalta proprietari de pensiuni, mesteri populari, ansambluri de dansatori si interpreti de muzica populara si, nu in ultimul rand, turisti curiosi atrasi…

    Citește mai departe

    Romania a castigat premiului intai pentru cel mai bun proiect european Natura 2000

    Pe 26 martie 2015, Anne Juganaru, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, a participat la evenimentul de celebrare a castigarii, de catre Romania, a premiului intai pentru cel mai bun proiect european Natura 2000. romania premiu natura 2000In prezenta lui Stefan LEINER, seful unitatii Natura din cadrul DG Mediu a Comisiei…

    Citește mai departe
    Practici agricole ecologice prin proiectul PACINFO

    Practici agricole ecologice prin proiectul PACINFO

    Agentia pentru Protectia Mediului Neamt deruleaza proiectul “PACINFO – Rolul social si de mediu al agriculturii in regiunile montane”. Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Neamt deruleaza proiectul “PACINFO – Rolul social si de mediu al agriculturii in regiunile montane”. In cadrul proiectului, APM organizeaza miercuri, 25 februarie, la Central Plaza Hotel din Piatra Neamt, un…

    Citește mai departe
    Plăţi de silvomediu prin PNDR

    Plati de silvomediu prin PNDR

    Prin noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, proprietarii de paduri vor primi plati de silvomediu. Sprijinul financiar alocat acestui tip de plati este de peste 100 milioane euro. Conform declaratiei ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, aceste subventii oferite proprietarilor de paduri care nu pot desfasura activitati agricole au rolul de conservare a mediului. Tot prin…

    Citește mai departe

    Zonele Natura 2000 se vor dezvolta durabil prin finantare elvetiana

    Organizatia World Wide Fund of Nature Romania /WWF-Romania/ deruleaza, in prezent, proiectul „Natura 2000 si Dezvoltare Rurala in Romania”, o initiativa finantata prin Programul de Cooperare Elvetia-Romania ce vizeaza oportunitatile de generare de venituri bazate pe arii protejate, informeaza site-uli WWF-Romania. Proiectul WWF are ca data de finalizare luna iunie 2016, iar pe durata acestuia…

    Citește mai departe
    43 de milioane de hectare sunt cultivate ecologic in intreaga lume

    PNDR Masura 11 – Agricultura ecologica 2014-2020

    Aceasta fisa este in stadiul de DRAFT si nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana (COM) a PNDR 2014-2020, acest material va suferi modificarile de rigoare. Descriere generala si obiective principale Agricultura ecologica asigura protectia biodiversitati, reducerea poluarii, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, asigurarea unor conditii de bunastare a…

    Citește mai departe
    Produsele ecologice românești, prea puţine în hipermarketuri

    Produsele ecologice romanesti, prea putine in hipermarketuri

    Fructele si legumele romanesti provenite din agricultura ecologica sunt ca si inexistente pe rafturile marilor retele de retail. La lapte, in schimb, exista un singur brand certificat ecologic, in timp ce la oua circa 10% din vanzari reprezinta oua ecologice, potrivit studiului „Retailer Scorecard“, publicat in noiembrie 2014 de WWF Romania. Chiar daca ponderea marfurilor…

    Citește mai departe
    200 de milioane de euro merg în noul PNDR către agricultura ecologică

    200 de milioane de euro merg in noul PNDR catre agricultura ecologica

    Din anul 2015, „200 de milioane de euro merg in noul PNDR catre agricultura ecologica”, a declarat ministrul Agriculturii. Suma reprezinta fonduri europene nerambursabile si sunt alocati printr-o masura din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Agricultura ecologica reprezinta una dintre prioritatile anului 2015 deoarece tot mai multi consumatori sunt interesati de produsele ecologice…

    Citește mai departe
    Finantare nerambursabila pentru trecerea la agricultura ecologică

    Finantare nerambursabila pentru trecerea la agricultura ecologica

    Fermierii care se incumeta sa lase deoparte pesticidele si ingrasamintele chimice sunt sprijiniti cu subventii care sa le acopere suta la suta costurile de productie si trecerea la agricultura ecologica. Programul finanteaza apoi si continuarea practicarii agriculturii ecologice cu subventii acordate la hectar pe diferite tipuri de culturi, de la legume la plante medicinale. Prin…

    Citește mai departe

      O sansa pentru zona rurala – mestesugurile traditionale

      Asociatia Pakiv Romania in parteneriat cu SC Technical Training SRL Bucuresti si Techniki Ekpedeftiki SA Grecia continua caravanele de informare si promovare privind oportunitatile de calificare/recalificare si de constientizare privind dezavantajele si riscurile ”muncii la negru” desfasurata in regiunile Centru, Nord-Vest si Vest. Caravana de informare, care a debutat la inceputul lunii decembrie 2014 si…

      Citește mai departe
      Primele trei programe de dezvoltare rurala au unda verde

      Primele trei programe de dezvoltare rurala au unda verde

      Comisia Europeana a aprobat primele trei dintre cele 118 programe de dezvoltare rurala (PDR-uri) vizand imbunatatirea competitivitatii agriculturii UE, protectia mediului rural si a climei, precum si consolidarea structurilor economice si sociale ale comunitatilor rurale in perioada de pana in 2020. Desfasurandu-se fie la nivel national, fie la nivel regional, cele 118 programe multianuale sunt…

      Citește mai departe
      33 de tineri fermieri au înv??at cum s? fac? o agricultur? ecologic? ?i eficient?

      33 de tineri fermieri au invatat cum sa faca o agricultura ecologica si eficienta

      33 de tineri fermieri din cele 14 localitati care compun Grupul de Actiune Locala (G.A.L.) Colinele Olteniei – comunele Almaj, Argetoaia, Brabova, Carpen, Cernatesti, Cotofenii din Dos, Gogosu, Grecesti, Isalnita, Predesti, Scaiesti, Seaca de Padure si Sopot (Dolj), si comuna Bacles (Mehedinti) – au avut ocazia sa afle ultimele noutati cu privire la managementul fermei,…

      Citește mai departe

      Fonduri europene pentru implementarea strategiilor de dezvoltare locala

      Obiectivele programului Prin Masura 41, Grupurile de Actiune Locala pot implementa si proiecte integrate de dezvoltare locala, ce pot acoperi mai multe axe. Implementarea acestor proiecte se va realiza conform descrierii din Planul de Dezvoltare Locala. Masura 41 ofera posibilitatea atingerii obiectivelor axelor 1, 2 si 3 din PNDR, prin: – Sub-masura 411 – Cresterea…

      Citește mai departe
      Modalitati de sprijin pentru producatorii de produse ecologice din Europa

      Modalitati de sprijin pentru producatorii de produse ecologice din Europa

      Din 2015 fermele si producatorii ecologici din Europa vor fi sprijiniti printr-o serie larga de programe. Vor fi disponibile plati directe si cofinantare din partea UE prin Noua politica agricola comuna (PAC), va fi reinoit sprijinul pentru practicile agricole ecologice din cadrul programelor de dezvoltare rurala (2014-2020), vor fi disponibile fonduri UE pentru produse ecologice…

      Citește mai departe
      Conducerea „Moldsilva” se plânge de ilegalităţi în gestionarea fondului forestier naţional

      Stanciu (AAP): Banii alocati silviculturii, o batjocura. E mai rau ca pe vremea comunistilor

      Presedintele Asociatiei Administratorilor de Paduri, Gabriel Stanciu, a spus ca ar fi nevoie de 3,5 mld. euro bani europeni pentru domeniul silvic, sumele prevazute prin noul PNDR insemnand ”practic lipsa de finantare”. Presedintele Asociatiei Forestierilor, Nicolae Tucunel: ”Sa taiem raul de la radacina”. ”Avem circa 100 de ocoale silvice in AAP, din 140 care functioneaza…

      Citește mai departe
      Ferma Familial? Bio, baza dezvolt?rii rurale durabile

      Ferma Familiala Bio, baza dezvoltarii rurale durabile

      Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat vineri la conferinta „Ferma Familiala Bio, baza dezvoltarii rurale durabile”, organizata de Asociatia BioRomania, la INDAGRA 2014. Constantin a vorbit, in discursul s[a, despre rolul important al produselor ecologice, care au devenit un adevarat ambsador al Romaniei in lume. „In ultimul timp, produsele ecologice au devenit un adevarat ambasador…

      Citește mai departe
      Afacerea cu nuci în România. Ing. Iosif Kiss: ”Un hectar de livad? de nuc f?cut ca la carte genereaz? un venit de minim 10.000 de euro pe an”

      Afacerea cu nuci in Romania. Ing. Iosif Kiss: ”Un hectar de livada de nuc facut ca la carte genereaza un venit de minim 10.000 de euro pe an”

      Business-ul cu nuci este una dintre cele mai bune oportunitati de afaceri agricole in acest moment. Pentru a infiinta o livada de nuci, investitia variaza de la cateva sute de euro la 10.000 de euro, bani in care sunt incluse sistemele de irigatii, fertilizarea solului. Partea buna este ca pentru a finanta afacerea, fermierii romani au la…

      Citește mai departe

      Ministrul Doina Pana transmite o serie de precizari importante privind noul Cod silvic

      Avand in vedere vehicularea, in spatiul public, de catre persoane neinformate sau interesate in pastrarea actualei stari de fapt, a unor informatii eronate privind noul Cod silvic, Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscultura face urmatoarele precizari: Prin initierea propunerii legislative de modificare si completare a Legii nr. 46/2008 – Codul silvic se reglementeaza asigurarea integritatii…

      Citește mai departe
      Slovacia: Investi?ie de 5 milioane de euro din fonduri europene într-o instala?ie pentru producerea de biogaz

      Slovacia: Investitie de 5 milioane de euro din fonduri europene intr-o instalatie pentru producerea de biogaz

      O investitie de 5 milioane de euro intr-o instalatie pentru producerea de biogaz, finantata in proportie de 50% din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, reprezinta alternativa stabila, cu un venit lunar de 90.000 de euro, pentru asociatia agricola din localitatea Smolinske (regiunea Senica) din Slovacia in fata instabilitatii preturilor produselor rezultate din productia agricola sau…

      Citește mai departe

      MADR: Dezbatere publica pentru PNDR si Raportul de mediu

      Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in calitate de titular al Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, anunta publicul interesat asupra disponibilizarii proiectului de program, finalizarii raportului de mediu si organizarii sedintei de dezbatere publica pentru “Programul National de Dezvoltare Rurala”, inclusiv pentru raportul de mediu. Raportul de mediu poate fi consultat la sediul Ministerului Agriculturii…

      Citește mai departe
      Cara?-Severin, în topul jude?elor producatoare de energie verde

      Eoliana pentru facturi mai mici, la Crucea: Economie la buget, prin investitii in energie verde

      Localitatea Crucea reprezinta un model de modernizare in randul comunelor constantene. Mai mult decat atat, investitiile facute sunt de anvergura, fiind menite sa produca efecte pe termen lung. SC ENEL Distributie Dobrogea SA este, incepand de astazi, unul din partenerii administratiei locale de la Crucea. Tot astazi, incep lucrarile de racordare la reteaua electrica centrala…

      Citește mai departe
      Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha în 2015

      Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha in 2015

      Fermierii mici si mijlocii care se vor inregistra ca operatori in agricultura ecologica pana la data de 29 august vor putea obtine sume mai mari pentru activitatile desfasurate, care ar putea ajunge la peste 600 de euro/ha in anul 2015 pentru fermierii aflati in perioada de conversie. “Recomandam tuturor fermierilor, in special celor mici si…

      Citește mai departe

      Fermierii se pot inregistra ca operatori in agricultura ecologica pana 29 august si pot sa depuna cereri pentru finantare

      Asociatia Bio Romania recomanda tuturor fermierilor sa se inregistreze ca operatori in agricultura ecologica in anul 2014, pana la data limita de 29 august a.c., si sa depuna cereri pentru obtinerea sprijinului financiar care ar putea ajunge la peste 600 de euro in anul 2015 pentru fermierii aflati in perioada de conversie. lavanda“Asociatia Bio Romania…

      Citește mai departe
      Nou termen de depunere a dosarelor pentru administrarea ariilor protejate

      Proiectul de un miliard de euro pentru Delta Dunarii, aprobat de Comisia Europeana

      Presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu : „Este un efort al administratiei publice judetene, care a beneficiat de intreg suportul Guvernului Romaniei. Ii multumesc, pe aceasta cale, premierului Victor Ponta, care a aratat ca este aproape de tulceni“. In aceasta saptamana a fost semnat Acordul de Parteneriat 2014-2020 intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, prin care…

      Citește mai departe
      Curs acreditat de agricultura ecologica in Timisoara

      Agricultura ecologica in judetul Caras-Severin

      La nivelul judetului Caras-Severin se practica agricultura de subzistenta. Sunt inregistrate circa 108.027 gospodarii ce apartin populatiei, insa doar 23.040 exploatatii agricole sunt inscrise in Registrul Unic de Identificare gestionat de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A). Astfel ca 78,67% din gospodariile taranesti practica agricultura de subzistenta, adica produc doar pentru propriul…

      Citește mai departe