Proiectul de un miliard de euro pentru Delta Dunarii, aprobat de Comisia Europeana

Nou termen de depunere a dosarelor pentru administrarea ariilor protejate
Proiectul de un miliard de euro pentru Delta Dunarii, aprobat de Comisia Europeana
Proiectul de un miliard de euro pentru Delta Dunarii, aprobat de Comisia Europeana

Presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu : „Este un efort al administratiei publice judetene, care a beneficiat de intreg suportul Guvernului Romaniei. Ii multumesc, pe aceasta cale, premierului Victor Ponta, care a aratat ca este aproape de tulceni“.

In aceasta saptamana a fost semnat Acordul de Parteneriat 2014-2020 intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, prin care se asigura fondurile necesare celor mai importante investitii ce urmeaza a fi derulate in Romania in urmatoarea perioada de programare.

Felicit Guvernul Romaniei pentru semnarea acestui Acord de Parteneriat, care asigura sprijin in vederea finantarii obiectivelor de investitii care urmeaza a ridica standardul de viata al tuturor romanilor“, a declarat presedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Articolul 1122 din acest Acord se stipuleaza ca „ (…) Romania va folosi instrumentul ITI cu prioritate in cadrul Rezervatiei  Biosferei Delta Dunarii (…) Strategia va fi implementata printr-un plan de actiune elaborat, de asemenea, cu expertiza Bancii Mondiale, care va include interventiile propuse si mecanismele de punere in aplicare (…)“.

Este o veste foarte buna pentru judetul Tulcea si pentru tulceni, spune presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu.

Este un efort al administratiei publice judetene, care a beneficiat de intreg suportul Guvernului Romaniei. Ii multumesc, pe aceasta cale, premierului Victor Ponta, care a aratat, inca o data, ca este aproape de tulceni, ca intelege statutul Rezervatiei Deltei Dunarii, ca intelege necesitatile oamenilor din aceasta zona a Romaniei. Fara sustinerea deplina si permanenta a premierului Ponta acest deziderat nu ar fi putut deveni realitate“, spune presedintele Teodorescu.

Conform Acordului, in perioada de programare 2014-2020 Romania va beneficia de fonduri in valoare totala de aproximativ 43 de miliarde de euro.

 

Extras din Acordul de Parteneriat :

 

1119.Pentru a asigura o buna elaborare si coordonare a strategiei  „Investitii Teritoriale Integrate“ (ITI) Delta Dunarii, un grup de lucru inter-ministerial a fost constituit la nivelul  Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratie Publica. Toate partile interesate de la nivel local, regional si central vor fi implicate. Principala atributie va fi elaborarea strategiei, dar si  analizarea posibilelor suprapuneri, sinergii si complementaritati intre strategia ITI Delta Dunarii si alte strategii teritoriale. Acest grup va fi parte a mecanismului de coordonare institutionala, propus pentru urmatoarea perioada de programare, dupa cum se detaliaza  in capitolul 2.1 (Nivelul 3 – Grupuri de Lucru Functionale).

 

1120.Complementaritatea  GAL-ului si FLAG –ului  cu strategiile teritoriale va fi asigurata avandu-se  in vedere ca strategiile teritoriale locale elaborate de catre GAL-uri si FLAG pot identifica proiecte care pot fi finantate din diverse fonduri, dar in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si al Fondului de Pescuit (EMFF) finantarea actiuni / operatiuni se va face numai dintr-un singur fond. In acest sens, coordonarea strategiilor va fi asigurata prin intermediul grupurilor de lucru constituite din  partile interesate relevante, sub coordonarea Ministerului Fondurilor Europene (MEF), o data cu  instituirea unui mecanism adecvat de coordonare si cooperare la nivel de viitoarele programe operationale. Pentru  a asigura coerenta si calitatea strategiilor de dezvoltare locala pentru zonele urbane sau rurale, se va  furniza suport de pregatire  prin intermediul viitorului program operational.

 

3.1.2. Investitii teritoriale integrate (ITI)

1121. Investitii Teritoriale Integrate (ITI), va utiliza abordarea bazata pe loc, stimuland dezvoltarea integrata si cooperarea trans-sectoriala la nivel sub-regional, ceea ce duce la sinergii intre fondurile ESI si alte surse de finantare (de exemplu, bugetul national sau local, ) si evitarea finantarii proiectelor divergente sau disparate. ITI este un instrument de promovare a utilizarii integrate a fondurilor si are potentialul de a determina  un rezultat global mai bun la aceeasi cantitate de investitii publice.

 

1122.Romania va folosi instrumentul ITI cu prioritate in cadrul Rezervatiei  Biosferei Delta Dunarii (un teritoriu unic, cu caracteristici foarte speciale: populatie rara si izolata, specializare economica si vulnerabilitate, accesul limitat la servicii, etc); elaborarea strategiei integrate pentru aceasta zona a inceput cu expertiza Bancii Mondiale  impreuna cu autoritatile locale competente. Strategia va fi implementata printr-un plan de actiune elaborat, de asemenea, cu expertiza Bancii Mondiale, care va include interventiile propuse si mecanismele de punere in aplicare, cu utilizarea tuturor Fondurilor Structurale Europene de Investitii ESIF (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Ministerul Fondurilor Europene,  ​​Fondul European Agricol si de Dezvoltare Rurala, Fondul European  pentru Pescuit, Fondul de Coeziune).

1123. Primul pas pentru elaborarea Strategiei  Integrata de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii, Raportul de Diagnostic, identifica urmatoarele provocari principale pentru dezvoltare in zona Deltei Dunarii:

–         Dezvoltarea economica sustenabila presupune acces la piete, infrastructura, forta de munca si beneficii financiare, toate oarecum limitate in zona Deltei Dunarii

–         Nevoia unui turism bazat pe turism, a unui management a destinatiilor, de dezvoltare a unui set de obiective turistice din regiune si a unor investitii in infrastructura

–         Pescuitul comercial este important pentru asigurarea locurilor de munca, iar pescuitul recreational are potential de dezvoltare

–         Agricultura va ramane principala ocupatie (si sursa de venit) pentru populatia din mediul rural din Delta Dunarii

–         Accesibilitatea scazuta a cauzat probleme semnificative in procesul de ridicare a standardului de viata pentru localnicii din inima Deltei, atat in ceea ce priveste sistemul de sanatate sau de educatie, cat si atunci cand discutam despre asigurarea serviciilor publice elementare

–         Mediul inconjurator asigura principalele mijloace de trai si  oportunitati economice de dezvoltare (pescuit si turism bazat pe natura)

–         Ca urmare a eforturilor depuse, biodiversitatea este mentinuta la un nivel extins, dar se inregistreaza anumite probleme legate de sistemele ecologice

–         Structura institutionala creata pentru managerirea teritoriului Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este complexa si nu foarte bine coordonata, fapt care ar putea zadarnici eforturile de conservare

1124. Fondurile ESI vor juca un rol important in indeplinirea rezultatelor asteptate ale strategiei integrate pentru zona Deltei Dunarii si a programelor 2014-2020. Contributia fiecarui  program, tipurile de proiecte si alocarile finale se va stabili o data  ce va fi finalizata strategia pentru Delta Dunarii .

1125. O serie de proiecte sunt deja in curs de elaborare si alte proiecte vor urma sa fie incluse in  pachetul integrat de proiecte pe parcursul anului 2015.

1126. Coordonarea strategica a fondurilor Investitiilor Structurale Europene (ESI) 2014-2020 va fi asigurata prin intermediul Comitetului de Supraveghere al  Managementului Acordului de Parteneriat . Doua niveluri ulterioare de coordonare,   sub-comitetele de supraveghere tematica si grupurile de lucru functionale, vor sprijini activitatile MPASC (a se vedea capitolul 2.1).

1127. Grupul de lucru functional  ITI va asigura o coordonare puternica intre toti partenerii implicati in punerea in aplicare a ITI Delta Dunarii printr-un mecanism de coordonare institutionala. Ministerul Fondurilor Europene va asigura o comunicare eficienta , ca unic punct de contact intre toti partenerii implicati in punerea in aplicare a mecanismului  ITI prin intermediul unui secretariat permanent. In plus, este avut  in vedere pentru a asigura coordonarea implementarii proiectelor ITI. In acest sens, principalele ministere implicate in coordonarea si gestionarea fondurilor ESI 2014 ¬ 2020 au incheiat un parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara -ITI Delta Dunarii, pe baza unui protocol de colaborare interinstitutionala. Protocolul va fi parte din  Strategia Integrata  de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii, care va fie asumata de catre Guvernul roman. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara  ITI Delta Dunarii va prioritiza proiectele relevante pentru strategia integrata , avand   un rol important in stimularea beneficiarilor la nivel local si in  sprijinirea pregatirii proiectelor, precum si pentru a asigura preventie in faza incipienta a oricaror probleme cu care se confrunta proiectele. In acest sens, ministerele vor atribui Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara responsabilitati specifice corespunzatoare ciclului de proiecte. La nivelul fiecarei Autoritati de Management proiectele ITI vor urma procedura generala a fiecarui program operational.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *