Modalitati de sprijin pentru producatorii de produse ecologice din Europa

Modalitati de sprijin pentru producatorii de produse ecologice din Europa
Modalitati de sprijin pentru producatorii de produse ecologice din Europa
Modalitati de sprijin pentru producatorii de produse ecologice din Europa

Din 2015 fermele si producatorii ecologici din Europa vor fi sprijiniti printr-o serie larga de programe. Vor fi disponibile plati directe si cofinantare din partea UE prin Noua politica agricola comuna (PAC), va fi reinoit sprijinul pentru practicile agricole ecologice din cadrul programelor de dezvoltare rurala (2014-2020), vor fi disponibile fonduri UE pentru produse ecologice in scoli, pentru promovarea agriculturii ecologice si vor fi disponibile deasemenea fonduri prin masurile din sectorul acvaculturii si cel al cercetarii si inovarii.

Noua politica agricola comuna (PAC)

PLATI DIRECTE: Incepand din 2015, statele membre ale UE trebuie sa utilizeze 30% din platile directe pentru finantarea agricultorilor in scopul derularii de practici agricole durabile („ecologizare”).

Daca sunteti agricultor in domeniul productiei ecologice, nu veti fi nevoit sa va schimbati practicile pentru a va conforma cerintelor de ecologizare.

ECOLOGIZARE: Informatii privind agricultura ecologica in cadrul noii PAC
Asociatiile din agricultura ecologica, sindicatele agricole, organizatiile de mediu si alte parti interesate sunt eligibile pentru cofinantare din partea UE in sprijinul comunicarii referitoare la agricultura ecologica din cadrul noii PAC in randul publicului, agricultorilor si al altor parti active din zonele rurale.

Programe de dezvoltare rurala (2014-2020)

Reinnoirea sprijinului oferit agricultorilor activi pentru trecerea la practici agricole ecologice si pentru mentinerea acestora.

Totodata, statele membre pot oferi sprijin suplimentar agricultorilor si operatorilor din domeniul productiei ecologice printr-o serie larga de oportunitati flexibile de finantare, intre care: cooperarea la nivelul lantului alimentar pentru stimularea inovarii; dezvoltarea de sisteme de calitate pentru produsele agricole; infiintarea de grupuri sau organizatii de producatori etc.

sprijin producatori ecologici UEPromovarea agriculturii ecologice a UE

Finantarea acordata de UE organizatiilor comerciale/interprofesionale pentru sprijinirea cresterii gradului de constientizare in randul consumatorilor cu privire la sigla, productia si controalele ecologice din UE.

Sunt avute in vedere toate tipurile de activitati de promovare de pe piata interna si din tarile din afara UE. De obicei, UE finanteaza maximum 50%, solicitantul minimum 20%, iar statele membre cofinanteaza restul.

Ecologia in scoli

Programul de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli (SFVS) si Programul de distribuire a laptelui in scoli (SMS).

Programele voluntare cu fonduri UE, care permit scolilor sa achizitioneze produse ecologice si sa integreze teme legate de productia ecologica. Aceasta posibilitate de finantare consolideaza legaturile dintre elevi si agricultura ecologica si contribuie la asigurarea pe termen lung a cererii de produse ecologice.

Acvacultura – Masuri in sectorul maritim si al pescuitului

Sprijin pentru transformarea productiei acvicole conventionale in productie ecologica prin intermediul Fondului european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM).

Cercetare si inovare

Sprijin pentru stimularea colaborarii intre grupurile de agricultori, cercetatori, consilieri, intreprinderi, ONG-uri etc., din zonele rurale in cadrul proiectelor inovatoare prin intermediul parteneriatului european pentru inovare in agricultura (EIP AGRI). Finantarea este furnizata prin FEADR si Orizont 2020, cel mai important program al UE in materie de cercetare si inovare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *