33 de tineri fermieri au invatat cum sa faca o agricultura ecologica si eficienta

33 de tineri fermieri au înv??at cum s? fac? o agricultur? ecologic? ?i eficient?
33 de tineri fermieri au invatat cum sa faca o agricultura ecologica si eficienta
33 de tineri fermieri au invatat cum sa faca o agricultura ecologica si eficienta

33 de tineri fermieri din cele 14 localitati care compun Grupul de Actiune Locala (G.A.L.) Colinele Olteniei – comunele Almaj, Argetoaia, Brabova, Carpen, Cernatesti, Cotofenii din Dos, Gogosu, Grecesti, Isalnita, Predesti, Scaiesti, Seaca de Padure si Sopot (Dolj), si comuna Bacles (Mehedinti) – au avut ocazia sa afle ultimele noutati cu privire la managementul fermei, agricultura ecologica si protectia mediului, prin intermediul unui proiect al SC Neiriama Training Solutions SRL. Denumit„Cresterea competitivitatii in domeniul agricol in G.A.L. Colinele Olteniei”, proiectul, care a inceput la 1 septembrie si are o valoare de 15.030 euro, este finantat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (F.E.A.D.R.) si implementat prin Programul National de Dezvoltare Rurala (P.N.D.R.), Axa prioritara 4, Masura 111 „Formare profesionala (training), informare si difuzare de cunostinte”. La conferinta de finalizare a proiectului, care a avut loc in comuna Cotofenii din Dos, au participat, printre altii, directorul executiv al G.A.L. Colinele Olteniei, Mihaela Ceana, directorul Camerei Agricole Dolj, Aurel Stanciu, primarul localitatii gazda, Vasile Preduca, alaturi de membrii echipei, formatori si o parte din cursanti.

Echipa de proiect, formatorii si cei 33 de cursanti

Asa cum a declarat la conferinta de presa managerul de proiect Cristina Neicu, din partea SC Neiriama Training Solutions SRL, cei 33 de cursanti au fost alesi dintre persoanele care au implementat proiecte pe masurile 112 „Instalarea tinerilor fermieri” si 141 „Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta” si care aveau nevoie de astfel de cursuri pentru a-si putea consolida si conduce cum trebuie afacerea. Iar interesul a fost atat de mare incat a fost nevoie de suplimentarea numarului de locuri la cursuri. „Initial, trebuia sa avem 24 de persoane la cursuri, dar am solicitat suplimentarea deoarece am primit o suta de cereri de inscriere. Ne-a surprins si pe noi foarte placut interesul manifestat de tinerii fermieri din cele 14 localitati componente ale GAL Colinele Olteniei. Astfel, am ajuns de la 24 la 33 de cursanti”, a explicat managerul de proiect.

Doua dintre participantele la curs, de la stanga la dreapta – Schioparlan Lelia si Preduca Aneta

Si-au infiintat mici ferme, iar acum au invatat sa le administreze eficient

Preduca Aneta este unul dintre cursanti si am intalnit-o la conferinta de presa de finalizare a proiectului. Ne-a povestit ca deruleaza un proiect pe masura 141 „Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta” si ca aceste cursuri au picat ca o manusa. „Am infiintat o ferma pentru cultura plantelor de camp, legumicultura si zootehnie, care are o suprafata de 7,35 hectare. Cursurile pe care le-am facut mi s-au parut foarte utile. Cel mai mult mi-a placut cursul de agricultura ecologica, a fost ceva nou si interesant. Asa ceva ar trebui sa facem si noi, numai ca presupune cam multi bani si nu ne permitem”, a explicat Preduca aneta.

Si Schioparlan Lelia a accesat un proiect pe Masura 141 si a infiintat o ferma de cultivarea legumelor si cerealelor, pe o suprafata de 8 hectare, asa ca avea mare nevoie de aceste cursuri. „Pe mine cel mai mult de la aceste cursuri m-a interesat partea de contabilitate, dar si agricultura ecologica. Este foarte importanta, stim si noi asta, dar costa cam mult sa faci agricultura ecologica”, a precizat Schioparlan Lelia.

280 de persoane informate

Pentru ca toti cei interesati sa afle de cursurile organizate prin acest proiect, echipa de implementare a organizat 14 intalniri, cate una in fiecare comuna componenta a GAL Colinele Olteniei. „In cadrul acestora, 280 de persoane au fost informate si constientizate cu privire la utilitatea informatiilor pe care le furnizam prin intermediul cursurilor, daca vrei sa-ti deschizi o afacere in domeniul agricol ori sa-ti cresti afacerea”, a explicat Cristina Neicu. In final, selecarea cursantilor s-a facut in functie de suprafata de teren pe care o gestioneaza – iar „cine a avut mai mult teren a avut prioritate”, dupa cum a subliniat managerul de proiect – si de domiciliu, care trebuia sa fie musai intr-una din cele 14 localitati mentionate.

Cursantilor li s-a asigurat transport si masa

Cristina Neicu

Cursurile au avut o durata de 10 zile – din care 5 zile teorie si 5 zile practica. „Pe perioada cursurilor, cei 33 de cursanti au avut asigurat transportul din localitatea de domiciliu in localitatea unde s-a desfasurat pregatirea, precum si o masa. Pregatirea practica a fost facuta intr-o ferma agricola din comuna Cotofenii din Dos, care isi sustin activitatea pe baza metodelor prezentate in partea teoretica”, potrivit managerului de proiect Cristina Neicu.

La partea teoretica au fost abordate cinci teme de actualitate in domeniul agricol: managementul fermei, standarde UE in agricultura, agricultura ecologica si protectia mediului, diversificarea activitatilor in exploatatiile agricole si contabilitatea fermei.

Cu ochii spre perioada de programare 2014-2020

Prezent la conferinta de presa de finalizare a proiectului, directorul Camerei Agricole Dolj, Aurel Stanciu, a declarat ca se asteapta cu mare nerabdare programele cu finantare europeana din perioada 2014-2020, inclusiv in cele 14 localitati unde s-a implementat proiectul de fata, „mai ales ca zona GAL Colinele Olteniei este una dintre cele mai sarace ale judetului Dolj”.

La randul sau, primarul comunei Cotofenii din Dos, Vasile Preduca, a tinut sa-si exprime bucuria cu privire la implementarea acestui proiect in localitatea pe care o conduce, constient fiind cat de utile vor fi cursurile pentru tinerii fermieri. „Cat de curand, cred eu, in zona noastra, a GAL colinele Olteniei, fiind una colinara, isi va gasi o mare dezvoltare agricultura ecologica. Eu asa anticipez”, a explicat edilul.

SC Neiriama Training Solutions SRL este o societate romaneasca infiintata in anul 2011, ce are ca principal domeniu de activitate organizarea de cursuri de formare profesionala, atat in domeniul public, cat si privat. Pana in prezent, firma a oferit servicii de formare profesionala pentru un numar de peste 1.500 persoane. Neiriama Training are deja experienta in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, Axa 4 LEADER., aflandu-se in prezent la cel de al doilea proiect. Primul, intitulat ‘’Cresterea competitivitatii in domeniul agricol in  G.A.L. Sudolt’’, finantat tot  prin F.E.A.D.R. si implementat prin P.N.D.R., Axa prioritara 4, Masura 111 „ Formare profesionalã (training), informare si difuzare de cunostinte”, a avut o valoare totala de 19.470 euro si s-a finalizat in luna iulie 2014. Acesta s-a adresat tinerilor fermieri de pe teritoriul G.A.L. Sudolt.

Grupul de Actiune Locala (G.A.L.) Colinele Olteniei este o asociatie infiintata in anul 2013, care are in componenta 64 de membri, intre care Consiliul Judetean Dolj, comunele Almaj, Argetoaia, Brabova, Carpen, Cernatesti, Cotofenii din Dos, Gogosu, Grecesti, Isalnita, Predesti, Scaiesti, Seaca de Padure si Sopot – din Dolj, si comuna Bacles din  Mehedinti, si 49 de membri din domeniul privat si societatea civila, dupa cum a explicat directorul executiv Mihaela Ceana. Pana acum, asociatia a depus si implementat sau sunt in curs de implementare 38 de proiecte, in valoare totala de 2,534 milioane euro. Populatia totala a teritoriului GAL Colinele Olteniei este de 35.658 locuitori, iar suprafata totala este de 792,3 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *