Ghidul fermierului pentru finantarea agriculturii traditionale si pentru protectia mediului

0
1095

WWF-Romania impreuna cu Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust lanseaza Ghidul pentru sprijinirea fermierilor in accesarea de fonduri pentru mentinerea practicilor durabile de management al terenurilor in siturile Natura 2000 din Podisul Hartibaciului–Tarnava Mare. Intr-un studiu Gallup pentru WWF de anul acesta, a iesit la iveala nevoia localnicilor din Podisul Transilvaniei de a primi mai multe informatii privind beneficiile si obligatiile pe care le au ca locuitori in a doua cea mai mare zona din tara acoperita de arii naturale protejate. 

Ghidul vine sa suplineasca nevoia de informatie si sa ghideze localnicii inspre sursele de finantare pentru agricultura traditionala si alte activitati economice bazate pe potentialul natural si cultural al zonei.

Ghidul poate fi accesat si descarcat AICI >>>

Categoriile de public carora ne adresam in mod direct sunt proprietarii de terenuri (fermieri, asociatii de fermieri, grupuri de producatori, societati comerciale agricole, autoritati publice locale), ONG-uri si intreprinzatori locali (proprietari de pensiuni sau alte mici afaceri locale bazate pe activitati traditionale) care isi deruleaza activitatea sau doresc sa porneasca o afacere in ariile protejate din acest areal. Ghidul ofera informatii, exemple de buna practica si sfaturi despre activitati care pot fi intreprinse cu ajutorul fondurilor europene sau cu investitii minime, aplicand cunostinte abandonate sau uitate.

Primul capitol cuprinde un istoric schematic al zonei si descrierea practicilor agricole traditionale, cu impact favorabil asupra mediului. Capitolele urmatoare prezinta notiuni de baza in scrierea de proiecte pentru accesarea fondurilor si o „harta” a masurilor de finantare relevante, asa cum apar in programele nationale pentru 2014-2020. Nu in ultimul rand, ghidul ofera cateva exemple de proiecte finantate prin fonduri europene sau alte surse care demonstreaza ca dorinta de a trai decent din ocupatii traditionale sau prin valorificarea responsabila a resurselor locale nu este imposibila.

Cateva cuvinte despre zona

Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare este una dintre zonele cele mai importante si reprezentative din Romania pentru agricultura cu Inalta Valoare Naturala (High Nature Value Farming – HNVF). Terenurile gestionate astfel sunt caracterizate de prezenta vegetatiei naturale si semi-naturale (pasuni, pajisti) extrem de bogata in specii, si sunt integrate intr-un peisaj-mozaic ce include elemente naturale (ex. margini de campuri, garduri vii, zone impadurite sau cu arbusti, paraie), parcele cultivate si livezi.

Zonele agricole HNV reprezinta aprox. 30% din totalul suprafetei agricole din Romania: 5 milioane ha, asociate cu ferme de mici dimensiuni in zone colinare din interiorul arcului carpatic. In Transilvania, ca in alte zone HNV din tara (ex. Salaj, Maramures, Zarand), aceste practici agricole au ajutat la intretinerea diversitatii de specii de flora si fauna si la mentinerea unor traditii si obiceiuri. Pentru ca inca functioneaza bine din punct de vedere ecologic, aceste zone livreaza numeroase beneficii publice, precum apa curata si produse alimentare de calitate inalta, oportunitati pentru recreere, sechestrarea carbonului sau controlul inundatiilor. De aceste lucruri beneficiaza intreaga societate, nu numai comunitatile locale. De aceea, este foarte important ca agricultura practicata aici sa devina o sursa sigura si durabila de venit, iar localnicii sa stie ce alte oportunitati au, pentru diversificarea surselor de venit.

La ce fonduri pot aplica locuitorii din Podisul Transilvaniei

In cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, zona este eligibila pentru Masura 10 – Agro-mediu si clima, respectiv pachetele: P1 Pajisti cu Inalta Valoare Naturala (HNV), P2 Practici agricole traditionale, P3 Pajisti importante pentru pasari – sub-pachetul 3.1 Crex crex (in partea de nord a zonei – localitatile din jud. Mures), P4 Culturi verzi, si P8 Cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon.

Pentru pajisti HNV – pachetul 1, de pilda, valoarea sprijinului este de 93 €/ha/an, iar pentru practici agricole traditionale – pachetul 2, se acorda 100 €/ha/an (pentru lucrari manuale pe pajisti permanente utilizate ca fanete) sau 21 €/ha/an (pentru lucrari cu utilaje usoare pe pajisti permanente utilizate ca fanete). Pentru ovine, caprine sau bovine se acorda 87 €/UVM, 40 €/UVM, respectiv 200 €/UVM.

Locuitorii pot aplica si pentru fonduri dedicate agriculturii ecologice – Masura 11. Se acorda fonduri atat pentru conversia la agricultura ecologica, dar si pentru mentinerea metodelor agricole ecologice. In cazul conversiei, exista sprijin pentru 6 tipuri de activitati agricole/culturi (culturi agricole pe terenuri arabile, legume, livezi, vii, plante medicinale si aromatice, pajisti permanente), iar cuantumul variaza intre 124 €/ha/an (pajisti permanente) pana la 620 €/ha/an (livezi). In cazul continuarii agriculturii ecologice, exista sprijin pentru tot atatea tipuri de activitati agricole/culturi, iar cuantumul variaza intre 111 €/ha/an (pajisti permanente) pana la 479 €/ha/an (vii).

Se mai acorda sprijin pentru dezvoltarea fermelor (Masura 6)investitii (Masura 4)servicii de baza si dezvoltarea satelor (Masura 7), pentru cooperare si marketingul produselor locale (masurile 9 si 16), si pentru informare/consiliere agricola (masurile 1 si 2).

Nu in ultimul rand, la initiativa WWF si cu sprijinul Nostrasilva si SOR (Societatea Ornitologica Romana) a mai fost introdusa in PNDR si o plata compensatorie pentru proprietarii de paduri (Masura 15). Sprijinul este acordat anual, ca suma fixa, pe unitatea de suprafata (ha); acesta reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de detinatorii de terenuri forestiere care incheie angajamente voluntare de silvo-mediu pe o perioada de 5 ani. Masura cuprinde doua sub-pachete – P1 Asigurarea de zone de liniste si P2 Utilizarea atelajelor pentru colectarea lemnului din rarituri -, iar sprijinul este de pana la 25 €/an/ha (care scade odata cu cresterea suprafetei), respectiv 103 €/ha/an.

In cadrul Programului Operational Regional, zona este eligibila pentru sprijin privind imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, sprijinirea crearii si extinderii capacitatilor de productie si dezvoltarea serviciilor, conservarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului. In cadrul Programului Operational Infrastructura Mare, zona este eligibila pentru masura de conservare a biodiversitatii (ex. implementarea planurilor de management ale ariilor naturale protejate), iar in cadrul Programului Operational Capital Uman – pentru proiecte de creare de locuri de munca pentru tineri, dar nu numai.

Ghidul fermierilor si alte activitati asociate se deruleaza in cadrul proiectului „Pentru Natura si Comunitati Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu-Tarnava Mare-Olt”, care este implementat de WWF-Romania in parteneriat cu Fundatia ADEPT, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu si Ecotur Sibiu. Proiectul este cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational de Mediu si are o valoare de 12.652.463 lei. 

Mai multe informatii: www.natura2000transilvania.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.