Garda Forestiera poate verifica oricand toti detinatorii de paduri sau terenuri cu vegetatie forestiera

Controalele se pot efectua pe baza unor informatii, suspiciuni relevante privind incalcarea regimului silvic, de cate ori este nevoie Incepand cu 22 septembrie 2015, fostul Inspectorat Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare – ITRSV, s-a transformat in Garda Forestiera. Schimbarea denumirii institutiei a condus implicit la preluarea atributiilor avute de fostul ITRSV, dar si a…

Citește mai departe

Ghidul fermierului pentru finantarea agriculturii traditionale si pentru protectia mediului

WWF-Romania impreuna cu Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust lanseaza Ghidul pentru sprijinirea fermierilor in accesarea de fonduri pentru mentinerea practicilor durabile de management al terenurilor in siturile Natura 2000 din Podisul Hartibaciului–Tarnava Mare. Intr-un studiu Gallup pentru WWF de anul acesta, a iesit la iveala nevoia localnicilor din Podisul Transilvaniei de a primi…

Citește mai departe

O familie de tineri din Salaj a investit banii castigati la munca in Italia in culturi de nuci, aluni si lavanda

Una din putinele culturi de lavanda din Salaj a fost infiintata in toamna anului trecut intr-o mica localitate din apropiere de Zalau de o familie de tineri fermieri care, dupa ce au muncit 15 ani in Italia, s-au intors acasa pentru a-si investi toate economiile in agricultura ecologica – scrie corespondentul AGERPRES. In urma cu…

Citește mai departe

CRIZA GUNOAIELOR. Cum calatoresc deseurile in toate directiile, sute de kilometri

In urma inchiderii gropii de gunoi de la Pata Rat si in conditiile nefinalizarii depozitului ecologic de deseuri din Feleacu, primariile oraselor si comunelor din judet s-au vazut nevoite sa transporte gunoiul la zeci de kilometri distanta, dupa modelul Clujului. Acest lucru implica costuri mai mari cu transportul deseurilor, iar fiecare dintre primari declara ca…

Citește mai departe

    Cluj Napoca: Sistemul de Management Integrat al Deseurilor amanat. Dirigentie la DNA

    Inginerul desemnat de Atzwanger pentru a asigura dirigentia de santier, Tahal Consulting Engineers, a incasat aproape doua milioane de lei pentru supravegherea lucrarilor din contractele pentru Sistemul de Management Integrat al Deseurilor, desi obligatiile sale au fost realizate numai in proportie de aproximativ 75%. Conducerea Consiliului Judetean Cluj a declarat ca Tahal a trimis o…

    Citește mai departe
    Întîlnire interjudeţeană pe teme de mediu: Proiectul “Sate curate”

    Intilnire interjudeteana pe teme de mediu: Proiectul “Sate curate”

    In zilele noaste si la sate se pune un mare accent pe protejarea mediului inconjurator, iar dezvoltarea social-economica a comunelor impune masuri in acest domeniu. Despre toate aceste probleme s-a discutat la sfirsitul saptaminii, in localitatea Cordau (judetul Bihor), unde a avut loc intilnirea de inchidere a proiectului „Reteaua Promotorilor pentru Sate Curate – Cresterea…

    Citește mai departe

    Educatie eco, pe bani elvetieni

    Cateva sute de localnici din 30 de comune si sate din Transilvania au invatat cum trebuie sa isi arunce si gestioneze gunoaiele sau apele uzate din gospodarie, dar si ce inseamna ariile protejate din satele si comunele lor, printr-un proiect cu fonduri elvetiene, realizat de Liga Apararii Drepturilor Omului (LADO) Cluj. Proiectul este co-finantat de…

    Citește mai departe

    Au fost lansate Cluburile EcOprovocarea la doua licee din Zalau

    ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila, in parteneriat cu o multinationala din judet si cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a lansat, in doua licee din Zalau, un nou proiect pilot ,,Cluburile EcOprovocarea”. Dupa 4 editii cu rezultate remarcabile la nivelul comunitatilor locale in care s-a desfasurat si o distinctie internationala, proiectul-concurs EcOprovocarea evolueaza si ia…

    Citește mai departe

    Oprim poluarea cu nutrienti si pastram planeta albastra

    Dezbaterea “Reducerea poluarii cu nutrienti a apelor si solului din regiunea Nord-Vest a Romaniei” a adus in vizor problema controlului poluarii si s-au purtat, la Cluj, discutii in prezenta reprezentantilor Prefecturii, Consiliului Judetean si Agentiei de Mediu. Conferinta face parte dintr-un proiect in cadrul caruia comuna Bontida a beneficiat de una dintre cele mai mari…

    Citește mai departe
    Audit la Romsilva. Corpul de control al premierului verifică activitatea fostului şef al Regiei

    Adam Craciunescu (Romsilva): Statul roman a ramas proprietarul unei suprafete de aproape 270.000 de hectare de padure

    Statul roman a ramas proprietarul unei suprafete de aproape 270.000 de hectare de padure in urma proceselor castigate in instanta de Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva in ultimii doi ani, a declarat, marti, directorul general al RNP – Romsilva, Adam Craciunescu, in conferinta de bilant. „In urma cu doi ani si jumatate aveam…

    Citește mai departe
    România va avea primul ghid al plantelor s?lbatice in limba engleza. Va contine 1000 de specii ce cresc la noi si va fi util pentru medicina alternativa

    Romania va avea primul ghid al plantelor salbatice in limba engleza. Va contine 1000 de specii ce cresc la noi si va fi util pentru medicina alternativa

    Primul ghid de teren al plantelor salbatice din Romania, care va contine imagini si informatii detaliate despre peste 1.000 de specii de plante care cresc in tara noastra, va fi realizat de Ioana Popescu, biolog roman stabilit in SUA, profesor la o universitate din Springfield, Missouri. „Lucrez de sapte ani, practic din 2007, la un…

    Citește mai departe

    In doar cateva luni, elevii salajeni au plantat peste 3000 de arbori

    Cea de-a IV-a editie a proiectului educational “ecOprovocarea” a ajuns la final. Competitia s-a desfasurat in perioada 1 noiembrie 2013-31 mai 2014, in doua scoli din municipiu si doua din Calarasi, festivitatea de premiere avand loc, saptamana trecuta, la Casa Municipala de Cultura din Zalau, in prezenta autoritatilor locale si judetene. Echipa Scolii Gimnaziale “Mihai…

    Citește mai departe
    Carnea de liliac, de vin? pentru epidemia EBOLA ce a cauzat moartea a mii de oameni?

    Liliecii prietenii oamenilor? Da

    Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania (APLR) implementeaza in perioada 01.04.2014 – 31.03.2016 proiectul intitulat „Conservarea pe termen lung a coloniilor de lilieci din mediul antropic prin implicarea comunitatilor locale” finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, componenta Dezvoltare Durabila, cu suma de 133.478,10 euro. Scopul principal al proiectului…

    Citește mai departe
    Plantele carnivore folosite la ap?rarea culturilor ecologice

    Plantele carnivore folosite la apararea culturilor ecologice

    Biologii Centrului de Cercetari Biologice din Jibou au luat in calcul posibilitatea amenajarii unei sere pentru plante carnivore. Biologii vor sa urmareasca modalitatea in care astfel de plante se pot adapta climei din Romania pentru a fi utilizate impotriva daunatorilor din culturile ecologice. Ideea le apartine cercetatorilor salajeni care cred ca plantele carnivore pot fi…

    Citește mai departe

    „Plantam fapte bune in Romania” , actiuni reusite in Arges, Prahova si Mures

    „Plantam fapte bune in Romania” a continuat actiunile programate pentru aceasta primavara. Pe 5 aprilie, echipele de voluntari au completat cu puieti zonele impadurite in anii precedenti, din judetele Arges, Prahova si Mures. Vineri si sambata (4, respectiv 5 aprilie), 534 de voluntari „Plantam fapte bune in Romania” au completat micile paduri din judetele Arges, Mures si…

    Citește mai departe

    „Plantam fapte bune in Romania” continua seria actiunilor din acest sezon, in judetetele Arges, Prahova si Mures

    „Plantam fapte bune in Romania” continua seria  actiunilor din acest sezon, in judetetele Arges, Prahova si Mures. Echipele de voluntari vor completa cu puieti, weekendul acesta, zonele impadurite in anii precedenti. In zilele de vineri si sambata (4, respectiv 5 aprilie), un total de 457 de voluntari „Plantam fapte bune in Romania” sunt asteptati in…

    Citește mai departe

    Jandarmeria Salaj solidara actiunii ,,Ora Pamantului’’

    Jandarmii salajeni vor participa sambata, 29 martie, la actiunea „Ora Pamantului”, in semn de sustinere a eforturilor depuse impotriva poluarii si a incalzirii globale. Astfel, intre orele 20.30-21.30, jandarmii se vor alatura initiatorilor acestei campanii ecologice, prin stingerea luminilor si oprirea aparatelor electrice din locuintele proprii, reducandu-se astfel consumul de energie si implicit, poluarea. Intr-un…

    Citește mai departe

    Proiect de salvare a lalelei pestrite

    Specialistii Centrului de Cercetari Biologice (CCB) Jibou au in derulare un proiect de salvare si conservare a unor specii rare de plante prin multiplicarea lor „in vitro”, pe lista aflandu-se actualmente laleaua pestrita, specie rara declarata monument al naturii in tara noastra, dar care a disparut dintr-o rezervatie de circa 10 hectare ce ii era…

    Citește mai departe

    „Plantam fapte bune in Romania” deschide sezonul actiunilor din acest an in comuna Pestera din judetul Constanta

    „Plantam fapte bune in Romania” deschide sezonul actiunilor din acest an, sambata, 22 martie, in comuna Pestera din judetul Constanta. Plantarea din aceasta primavara este o continuare a actiunii din toamna anului trecut, cand voluntarii „Plantam fapte bune in Romania” au plantat aproximativ 3 hectare de corp compact de padure. Pentru primavara acestui an, echipa…

    Citește mai departe

    „Plantam fapte bune in Romania” va ajunge in Salaj, pe 29 martie si 19 iulie

    Echipa „Plantam fapte bune in Romania” va ajunge in acest an si in Salaj, pentru 29 martie, respectiv 19 iulie, fiind programate actiuni de ingrjire a plantatiilor, prin fertilizari si descoplesiri de buruieni. Calendarul activitatilor din judet mai cuprinde plantari, in 8 noiembrie, si identificarea taierilor abuzive de paduri, in 13 septembrie. Intrata in al…

    Citește mai departe

    Fermierii salajeni vor sa produca bio

    Stimulati de subventiile pe care le pot primi, dar si de piata de desfacere a produselor, tot mai multi fermieri salajeni doresc sa intre in sistemul de agricultura ecologica. Potrivit informatiilor furnizate de catre reprezentantii Directia Agricola Judeteana (DAJ) Salaj, pana in acest moment 586 de agricultori s-au inscris in evidentele institutiei cu intentia de…

    Citește mai departe
    Federa?ia Coali?ia Natura 2000 România protesteaz? fata de transformarea avizului obligatoriu al custozilor ariilor protejate în unul consultativ

    Natura 2000 in regiunea Nord-Vest – optiunea verde pentru bunastare

    Centrul National pentru Dezvoltare Durabila si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice au organizat marti, 11 iunie 2013, la Cluj-Napoca, Natura 2000 – optiunea verde pentru bunastarea Romaniei, un eveniment de informare dedicat organizatiilor, publicului si presei din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, realizat in cadrul campaniei nationale de constientizare InfoNatura2000. Au sustinut prezentari: Radu Vadineanu, manager…

    Citește mai departe