Liliecii prietenii oamenilor? Da

0
756
Carnea de liliac, de vin? pentru epidemia EBOLA ce a cauzat moartea a mii de oameni?
Liliecii prietenii oamenilor?...DA
Liliecii prietenii oamenilor?…DA

Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania (APLR) implementeaza in perioada 01.04.2014 – 31.03.2016 proiectul intitulat „Conservarea pe termen lung a coloniilor de lilieci din mediul antropic prin implicarea comunitatilor locale” finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, componenta Dezvoltare Durabila, cu suma de 133.478,10 euro.

Scopul principal al proiectului este crearea unor circumstante favorabile pentru conservarea speciilor de lilieci care populeaza zonele antropizate. Acest scop va fi atins prin implementarea a numeroase activitati prin care dorim sa asiguram protectia eficienta a coloniilor de lilieci din cladiri, dar si sa realizam o mai stransa conexiune om-liliac, sa atragem atentia oamenilor asupra importantei conservarii acestor mamifere foarte utile din punct de vedere ecologic prin mentinerea unui echilibru intre necesitatile oamenilor si cele ale liliecilor.

Unul dintre obiectivele proiectului este asigurarea protejarii a celor mai amenintate 5 colonii de lilieci care au adaposturi in cladiri din judetele Bihor, Cluj, Harghita, Mures, Salaj si Satu Mare prin activitati concrete de conservare, care se va realiza prin mai multe etape: vor fi identificate cele mai importante 50 de adaposturi din cladiri; din acestea vor fi selectate 5 adaposturi in care urmeaza sa se efectueze activitati de modificare, in asa fel incat sa se asigure conditii optime liliecilor, dar sa fie micsorat si deranjul provocat de catre lilieci oamenilor.

Un al doilea obiectiv este raspandirea bunelor practici si a experientelor acumulate pentru conservarea coloniilor de lilieci care se adapostesc in constructii umane, realizata prin identificarea metodelor si posibilitatilor de interventii prin care se poate asigura un mediu adecvat
coloniilor de lilieci din adaposturi. Pe baza acestor informatii va fi redactat un ghid bilingv care va prezenta acele metode si bune practici ce pot fi utilizate in cazul renovarii, a modificarii cladirilor cu colonii de lilieci. Prin intalniri bilaterale cu specialisti arhitecti/ingineri in activitati de renovare, restaurare, se va gasi un punct de vedere comun in ceea ce priveste metodele utilizate in adaposturile antropice pentru protectia liliecilor.

Al treilea obiectiv este cresterea gradului de informare si de interes privind protectia liliecilor in randul comunitatilor locale din judetele Bihor, Cluj, Harghita, Mures, Salaj si Satu Mare prin organizarea unor activitati de educare-constientizare, prin implicarea tinerei generatii in activitati de educatie ecologica. Pentru atingerea acestui obiectiv se vor organiza 30 de activitati de educatie ecologica in zona tinta a proiectului, vom participa cu stand de informare la 20 de evenimente

ASOCIATIA PENTRU PROTECTIA LILIECILOR DIN ROMÂNIA
440014 Satu Mare, str. Ion Budai Deleanu, nr. 2, Romania, www.aplr.ro, e-mail: [email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.