Oprim poluarea cu nutrienti si pastram planeta albastra

Oprim poluarea cu nutrienti si pastram planeta albastra
Oprim poluarea cu nutrienti si pastram planeta albastra

Dezbaterea “Reducerea poluarii cu nutrienti a apelor si solului din regiunea Nord-Vest a Romaniei” a adus in vizor problema controlului poluarii si s-au purtat, la Cluj, discutii in prezenta reprezentantilor Prefecturii, Consiliului Judetean si Agentiei de Mediu. Conferinta face parte dintr-un proiect in cadrul caruia comuna Bontida a beneficiat de una dintre cele mai mari investitii.

Ministerul Mediului, Apelor si Pãdurilor a organizat o conferinta cu tema „Reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole a apelor si solului – aspecte privitoare la implementarea proiectului „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti” in Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.

„Prin acest proiect se incearca acordarea de sprijin din partea Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a Uniunii Europene, prin reducerea deversarilor de nutrienti in corpurile de apa, promovarea schimbarilor comportamentale la nivel regional si prin sprijin pentru intarirea cadrului de reglementare si capacitatii institutionale”, spune Manuela Udoriu, de la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

In cadrul conferintei s-a prezentat proiectul „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti” si rezultatele acestuia, s-a discutat despre legislatia europeana de mediu si institutiile europene, dar si despre legislatia de mediu din Romania si institutiile de mediu, despre calitatea surselor de apa cu accent pe situatia nutrientilor in Bazinul Somes-Tisa si s-au identificat masuri de protectia mediului in zonele rurale, inclusiv gospodarii individuale.

„Am adunat specialisti, oameni care stiu despre ce se vorbeste in domeniul mediului. Exista o anumita evolutie a problematicii de mediu. Daca la inceput discutam prin anii ‘90 despre problema de mediu in sine ca despre un nou domeniu al civilizatiei umane. Astazi ptoblema a evoluat. Am creat un doemniu cu legislatie, institutii, structuri, centrale si teritorii.

Acum trecem la o faza noua, la abordarea problemelor de mediu intr-un mod intersectorial. Studiem mediul si energiile, mediul si transportul, mediul si agricultura, adica ceea ce astazi ne propunem sa discutam”, a spus profesorul Vladimir Rojanschi, de la Universitatea Ecologica Bucuresti.

Principalele obiective prevazute sunt implementarea unei serii de investitii in 86 de localitati, incluzand sisteme comunale de depozitare si manipulare a gunoiului de grajd, plantarea de fasii de vegetatie forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor, canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica, testarea si demonstrarea fezabilitatii producerii de biogaz din gunoi de grajd si deseuri organice menajere si promovarea Codului de Bune Practici Agricole.

Regiunea de Nord-Vest a beneficiat in cadrul proiectului „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti” de investitii de peste 50 de milioane de lei pentru localitatile Bontida (judetul Cluj), Sãlacea (Bihor), Seini si Remetea Chioarului (Maramures), Crucisor si Pãulesti (Satu Mare).

Proiectul „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti” este finantat de Guvernul Romaniei dintr-un imprumut rambursabil de 50 de milioane de euro acordat de Banca Mondiala si un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 milioane de dolari, de la Fondul Global de Mediu. Consiliile judetene si locale implicate in proiect asigura o cota de cofinantare de pana la 5% din valoarea investitiilor.

Una dintre cele mai mari investitii s-a realizat in Bontida unde, pana in prezent, au fost construite o platforma comunala si 75 individuale de depozitare si gospodãrire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, au fost achizitionate un tractor, doua remorci, un incarcator frontal, o masina de imprastiat gunoi, un vidanj si au fost livrate 75 europubele pentru separarea gunoiului menajer.

„Implicarea Consiliului Judetean a fost, in mare parte, una financiara. Am avut avut pentru 5% banii pentru platofrma de deseuri de gunoi de grajd, echipamentele necesare, tractor, remorca, masina de imprastiat gunoiul si asa mai departe.

In prima faza a fost vorba de o investitie de 26.130 de euro, suma care a sporit, iar acum la ultimul act aditional a fost contributia Consiliului Judetean zero lei, asa a fost prevazut bugetul”, a spus Bogdan Costea, comisar-sef la Garda de Mediu Cluj.

Evenimentul a marcat inceputul unei serii de opt evenimente organizate in cadrul campaniei de informare, constientizare si replicare a interventiilor proiectului in toate regiunile de dezvoltare din Romania.

La conferintã au participat reprezentanti ai Ministerului Mediului, Apelor si Pãdurilor, consiliilor judetene, prefecturilor, autoritãtilor pentru protectia mediului, apelor, autoritãtilor de agriculturã, sanatate publica, dar si autoritãti locale din judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Bihor, Maramures, Satu Mare si Salaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *