Avize pentru 84 de parcuri eoliene in judetul Galati

Bani pierduti prin paletele eolienelor
Avize pentru 84 de parcuri eoliene in judetul Galati
Avize pentru 84 de parcuri eoliene in judetul Galati

In cadrul Colegiului prefectural care a avut loc ieri in sala mare a Prefecturii a fost prezentata, de catre specialistul APM Mirela Culcea, situatia parcurilor eoliene si fotovoltaice infiintate in judetul nostru. Astfel, 84 de parcuri eoliene au primit in prezent acord de mediu in judetul Galati. Parcurile includ 898 de turbine eoliene. Dintre acestea s-au construit efectiv 75 de turbine, pentru care APM Galati a emis autorizatii de mediu. Cel mai mare parc de turbine eoliene autorizat este cel dezvoltat in comuna Corni, fiind format din 35 turbine, titularul este SC Corni Eolian SRL. Zonele cu densitatea cea mai mare de turbine eoliene autorizate se afla in comunele Corni si Baleni.

In privinta parcurilor fotovoltaice, APM a primit 13 solicitari de acord de mediu pentru dezvoltarea unor proiecte cu un numar total de 309.465 celule fotovoltaice. Dintre acestea au fost amplasate efectiv 6.564 celule fotovoltaice pentru care APM Galati a emis autorizatii de mediu. Cel mai mare parc de panouri fotovoltaice autorizat este cel dezvoltat in comuna Scanteiesti, format din 5.184 celule, titular fiind SC Esthesis Energy SRL.

Existenta parcurilor europene si a celor fotovoltaice a fost incurajata la nivel european, deci era firesc sa apara si in tara noastra, mai ales ca infiintarea lor aduce si beneficiul finantarii europene. Insa declansarea crizei economice si in Romania a spulberat planurile multor antreprenori si multe dintre proiectele initiale pe care specialistii de mediu le aprobasera pentru a fi infiintate au ramas doar la stadiul de intentie.

Politica energetica a Romaniei trebuie sa fie corelata cu documentele similare existente la nivel european, pentru a asigura convergenta cu politica Uniunii Europene in domeniu. De aceea a fost elaborata “Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007 – 2020, actualizata pentru perioada 2011 – 2020”, care urmareste indeplinirea principalelor obiective ale noii politici energie – mediu a Uniunii Europene si care au fost asumate si de Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *