Moldovan: Multe lucruri de corectat in proiectul de management al deseurilor din Bistrita, unul prost gandit

Moldovan: Multe lucruri de corectat in proiectul de management al deseurilor din Bistrita, unul prost gandit
Moldovan: Multe lucruri de corectat in proiectul de management al deseurilor din Bistrita, unul prost gandit

Proiectul de management integrat al deseurilor la nivelul judetului are multe lipsuri, a spus presedintele CJ Radu Moldovan, care a adaugat ca la Bistrita sunt cele mai mari probleme legate de colectare si ca trebuie facute corecturile necesare, inclusiv suplimentarea numarului de platforme cu containere.

Presedintele CJ Radu Moldovan a vorbit in sedinta CJ despre modul in care se realizeaza colectarea deseurilor la nivelul judetului, consilierul judetean PNL Florin Urite spunand in prealabil ca sistemul nu functioneaza si este total ineficient.

”N-as putea spune ca este total ineficient, dar e mult de corectat. Proiectul a fost gandit prost de la inceput si apoi a fost implementat cum a fost. Am facut mari eforturi sa ducem la capat acest proiect si trebuie sa facem corecturile car se impun. Proiectul a fost prost gandit, prost gestionat si va dau si cateva exemple. Vechiul for a decis sa dea 10-12 milioane de euro pentru inchiderea gropilor neconforme, desi peste 80% erau inchise pe cheltuiala administratiilor locale. Acesti bani puteau fi folositi pentru dotare, pentru achizitionare de utilaje performante. Cei din vechiul for au gresit cand au stabilit frecventa de colectare la Bistrita de doua ori pe saptamana. Nici o frecventa zilnica nu satisface nevoile. Nu s-a gandit bine nici numarul de platforme, de containere. Am cerut ADI sa vina cu o propunere de cerere de finantare pentru a face corecturile necesare, din redevente sau pe fonduri europene. Sunt de acord cu propunerile facute de Florin Urite, vom discuta cu Vitalia si despre posibilitatea de a oferi saci cetatenilor si de a gasi o modalitate de premiere, de cointeresare a cetatenilor privind colectarea selectiva. Se va discuta cu Vitalia si la nivelul municipiului, pentru ca la Bistrita sunt cele mai mari probleme, sa decidem cate platforme trebuie suplimentate, cu cate containere pentru deseuri mixte si asa mai departe. Este si interesul operatorului Vitalia, din asta face venituri. Proiectul are inca multe lipsuri. Oricum, suntem unicat, suntem singurul judet care reuseste sa duca pana la capat un asemenea proiect”, a spus Radu Moldovan.

Depozitul de la Tarpiu va fi administrat in urmatorii 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deseurilor SRL, iar operatorul activitatilor de precolectare, colectare si transport al deseurilor, managementul statiilor de transfer si al centrelor de colectare din judet este SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA in asociere cu SC Brantner Servicii Ecologice SA si SC Floricon Salub SRL.

Proiectul ”Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Bistrita-Nasaud”, inceput in 2009, a prevazut construirea unui centru de management integrat al deseurilor in satul Tarpiu din comuna Dumitra, construirea a cinci statii de transfer in Bistrita, Beclean, Nasaud, Singeorz-Bai si Galatii Bistritei, construirea in Bistrita a doua centre de colectare a deseurilor voluminoase si a DEEE si cate un centru de colectare in fiecare oras al judetului, achizitionarea de containere pentru colectarea selectiva a deseurilor si vehicule pentru transportul acestora, inchiderea si ecologizarea depozitelor de deseuri urbane si rurale neconforme.

Conform proiectului, au fost amplasate 968 de platforme de colectare selectiva, care cuprind 2.238 de containere semiingropate de cate 3 mc. De asemenea, au fost distribuite cu titlu gratuit tuturor persoanelor fizice si juridice 81.800 de pubele de 120 l pentru colectarea deseurilor mixte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *