Incalzirea climatica va duce la inmultirea episoadelor La Nina

0
1197
Încălzirea climatică va duce la înmulţirea episoadelor La Nina
Incalzirea climatica va duce la inmultirea episoadelor La Nina
Incalzirea climatica va duce la inmultirea episoadelor La Nina

Fenomenul climatic La Nina, care provoaca periodic seceta si furtuni devastatoare, va fi probabil mai frecvent si mai violent in secolul al XXI-lea din cauza incalzirii climatice, se arata intr-un studiu aparut in revista Nature Climate Change si preluat de AFP si BBC.

Episoade extrem de severe, ca cel soldat cu mii de morti si milioane de sinistrati in 1998-1999, vor fi aproape de doua ori mai dese in secolul al XXI-lea decat in secolul al XX-lea, sustin autorii studiului mentionat.

Calculele cercetatorilor s-au bazat pe cel mai pesimist scenariu in privinta incalzirii climatice, respectiv continuarea emisiilor de gaze cu efect de sera in ritmul actual. Potrivit Grupului interguvernamental de experti in clima (Giec), un astfel de scenariu ar duce la o crestere cu 3,7 grade pana la sfarsitul secolului, in timp ce Conferinta de la Paris asupra climei de la sfarsitul lunii decembrie si-a stabilit ca obiectiv limitarea acestei cresteri la 2 grade fata de perioada preindustriala.

Conform noului studiu, daca emisiile de gaze cu efect de sera nu vor scadea, un fenomen La Nina extrem se va produce in medie o data la 13 ani (fata de o data la 23 de ani pana acum). „Acest lucru inseamna mai multe evenimente meteorologice devastatoare si schimbari mai dese de la o extrema la alta, de la un an la altul, cu profunde consecinte socio-economice”, subliniaza cercetatorii.

La Nina apare uneori la un an dupa El Nino, care si el ar putea deveni mai frecvent si mai violent.
Contrar fenomenului El Nino, La Nina se caracterizeaza prin temperaturi de suprafata reci in partea central-estica a Oceanului Pacific si printr-o diferenta mai mare fata de temperatura uscatului in tari din Pacificul de vest, ca Indonezia, Malayezia, Filipine, Singapore, Bangladesh si Vietnam. Contrastul dintre temperaturile apei si uscatului, care ar putea creste odata cu incalzirea climatica, influenteaza fluxul de aer atmosferic si precipitatiile: o diferenta mai mare duce la precipitatii mai abundente in tarile din Pacificul de vest si la o vreme mai secetoasa in cele doua Americi, adauga autorii studiului.

Exceptionalul fenomen La Nina din 1998-1999, care a urmat dupa un El Nino la fel de exceptional in 1997-1998, a transformat seceta in inundatii in tarile Pacificului de vest si timpul umed in seceta grava in sud-vestul Statelor Unite.
„In medie, in perioada 2000-2099 ar exista opt” episoade extreme La Nina, a declarat AFP Cai Wenju de la Ocean University of China, coautor al studiului realizat cu ajutorul a 21 de modele climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.