COMUNICAT: Cantitatea de gunoaie din Cluj poate fi redusa cu 58%

La prima sedinta a Consiliului Consultativ pe tema gestionarii deseurilor in jud. Cluj au fost identificate urmatoarele solutii: separarea deseurilor la sursa pe trei fractii (biodegradabil, reciclabil, rezidual), colectarea separata a acestor deseuri, in zile diferite, implementarea sistemului PAYT (platesti-pentru-cat-arunci), tratarea fractiei biodegradabile colectate separat, prin compostare si/sau digestie anaeroba pentru producerea de biogas. Totodata,…

Citește mai departe

Moldovan: Multe lucruri de corectat in proiectul de management al deseurilor din Bistrita, unul prost gandit

Proiectul de management integrat al deseurilor la nivelul judetului are multe lipsuri, a spus presedintele CJ Radu Moldovan, care a adaugat ca la Bistrita sunt cele mai mari probleme legate de colectare si ca trebuie facute corecturile necesare, inclusiv suplimentarea numarului de platforme cu containere. Presedintele CJ Radu Moldovan a vorbit in sedinta CJ despre…

Citește mai departe

La depozitul ecologic de la Tarpiu se va construi o statie de tratare mecanico-biologica

CJ a comandat elaborarea studiului de fezabilitate, a cererii de finantare si a caietului de sarcini pentru construirea unei statii de tratare mecanico-biologica la Centrul de Management Integrat al Deseurilor de la Tarpiu. Obiectivul este reducerea la depozitare a cantitatii de deseuri biodegradabile. Lucrarile vor dura sase luni din momentul emiterii ordinului de incepere. Construirea…

Citește mai departe

Proiect de colectare a deseurilor, UNIC in Romania, implementat la Bistrita

Peste 2.200 de containere semiingropate si 82.000 de pubele pentru colectarea selectiva a gunoiului vor fi montate in judetul Bistrita-Nasaud, firma castigatoare a licitatiei urmand sa primeasca 33,8 milioane de lei pentru acest contract, proiectul fiind unic in Romania. Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, si directorul general adjunct al firmei castigatoare a…

Citește mai departe
Depozitul ecologic de la T?rpiu, extrem? urgen??

Depozitul ecologic de la Tarpiu, extrema urgenta

Administratorul public al judetului Bistrita-Nasaud, Florin Moldovan, a declarat ca, din cauza amanarii datei la care depozitul ecologic de la Tarpiu devine operational, din 18 februarie la inceputul lunii martie, toate primariile au probleme cu depozitarea deseurilor, deoarece platformele temporare sunt incarcate la capacitate maxima. ”In 4 ianuarie s-a semnat contractul de gestiune a serviciului…

Citește mai departe
Baia Mare: Primarii din jude? au dat aviz favorabil proiectului depozitului ecologic

BN: Contract pe 20 de ani pentru administrarea gropii de gunoi ecologice de la Tarpiu

O firma care apartine presedintelui Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Octavian Morariu, se va ocupa in urmatorii 20 de ani de gestionarea gropii de gunoi ecologice de la Tarpiu, amenajata cu fonduri de la Uniunea Europeana. Astazi a fost semnat contractul dintre autoritatea contractanta, Consiliul Judetean si firma SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deseurilor…

Citește mai departe
Obiectivul Uniunii Europene este ca, în anul 2030, 70% din de?euri s? fie reciclate

Consultare publica in Iasi: Management mai bun al deseurilor prin implicare civica si participare publica

In perioada august – decembrie 2012, Asociatia Mai Bine realizeaza o consultare publica privind deseurile, adresata populatiei din municipiul Iasi. Aceasta activitate face parte din proiectul DESEURILE – management mai bun prin implicare civica si participare publica, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, prin intermediul programului…

Citește mai departe
Statie de deseuri de zece milioane euro, la Tutora

Consultare publica privind deseurile, adresata populatiei din municipiul Iasi

In perioada august – decembrie 2012, Asociatia Mai Bine realizeaza o consultare publica privind deseurile, adresata populatiei din municipiul Iasi. Aceasta activitate face parte din proiectul DESEURILE – management mai bun prin implicare civica si participare publica, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, prin intermediul programului…

Citește mai departe
Concurs de colectare a deseurilor electronice, destinat companiilor

Au intrat in vigoare norme imbunatatite privind colectarea si tratarea deseurilor electronice

Au intrat in vigoare norme imbunatatite privind colectarea si tratarea deseurilor electronice. Deseurile electronice (adica deseurile de echipamente electrice si electronice, sau DEEE) se numara printre fluxurile de deseuri cu cea mai rapida crestere si ofera oportunitati importante in ceea ce priveste punerea la dispozitie pe piata a materiilor prime secundare. Colectarea sistematica si tratarea…

Citește mai departe
?i totu?i, de?eurile inerte...

In Romania se valorifica mai putin de 10% dintre deseurile provenite din constructii si demolari

Aceasta este realitatea din teren, in timp ce Uniunea Europeana ne cere ca pana in 2020 acest procent sa fie de cel putin 70% (Directiva 2008/98/CE privind deseurile, transpusa in legislatia romaneasca prin Legea 211/2011). Aceasta a fost una dintre concluziile unei mese rotunde organizate miercuri, la Bucuresti, de expertii tehnici ai unui proiect european…

Citește mai departe

Peste trei ani, toti sibienii vor colecta selectiv deseurile, datorita unei investitii cu fonduri UE

Toti sibienii vor putea colecta selectiv deseurile peste trei ani, multumita celei mai mari investitii realizate din fonduri europene de catre Consiliul Judetean, care va folosi 26,9 milioane de euro, din care 16 milioane de euro finantare nerambursabila de la UE, a anuntat marti, intr-o conferinta, presedintele CJ, Martin Bottesch. „Cel mai mare proiect din…

Citește mai departe

Uniunea Europeana inaspreste legislatia cu privire la tratarea deseurilor nucleare

Uniunea Europeana (UE) a adoptat marti o legislatie care impune norme mai constrangatoare pentru tratarea deseurilor nucleare, reglementand in mod strict exporturile catre alte tari, dar nu suficient de strict, in opinia ecologistilor, relateaza AFP, citat de Mediafax. „Este vorba despre un pas major pentru siguranta nucleara din Uniunea Europeana. Dupa ani de inactiune, UE…

Citește mai departe

O statie de cogenerare pe baza de deseuri pentru CET Lignit ar putea sa coste mai mult decat gazul

Odata cu elaborarea strategiei energetice a judetului Arad, Centrala Electrica de Termoficare din municipiu si-a facut si ea publice intentiile. Astfel, Centrala atrage atentia ca necesita o modernizare a echipamentelor in concordanta cu cerintele de mediu. De asemenea, trebuie inlocuite sau modernizate exchipamentele auxiliare. CET Lignit este conectat la conducta de mare presiune pe gaz…

Citește mai departe

Vestea buna: Romania va avea cel mai puternic laser din lume. Vestea proasta: cu el vor fi arse deseuri nucleare

Vestea proasta: cu el se vor trata deseurile nucleare din tarile vecine. Incepand cu anul 2015, pe platforma de la Magurele va intra in functiune cea mai puternica instalatie de lasere din lume Romania va avea incepand cu anul 2015 cel mai puternic laser din lume, cu ajutorul caruia cercetatorii vor face experimente atomice, folosind…

Citește mai departe

Managementul deseurilor si schimbarile climatice – Reteaua de Actiune pentru Clima Romania

Ca urmare a unui studiu realizat la nivel european, Agentia Europeana pentru Mediu a concluzionat ca o mai buna gestionare a deseurilor municipale va reduce emisiile de gaze cu efect de sera. Cantitatea de deseuri municipale se estimeaza ca va creste cu 25% din 2005 pana in 2020, avertizeaza studiul „Municipal Waste Management and Greenhouse…

Citește mai departe

Ecovalor aduce solutii ecologice pentru problema deseurilor

ecovalor, partener exclusiv Holcim, reprezinta legatura dintre firmele care colecteaza deseuri si producatorul de ciment. In statiile ecovalor pot fi prelucrate peste 100 de tipuri de deseuri. Reteaua ecovalor cuprinde colectarea, logistica, tratarea deseurilor si valorificarea finala. ecovalor a investit in 2009 peste 12 milioane euro in capacitatea de prelucrare de la Campulung si alte…

Citește mai departe

Reciclarea in Romania

Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor reprezinta o prioritate pentru toti si se regaseste si in angajamentele asumate de Romania fata de Uniunea Europeana, a declarat ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, informeaza Rompres, citata de www.SMARTfinancial.ro. Potrivit ministrului, deoarece exista cadrul legal pentru gestionarea deseurilor, iar delimitarea clara a responsabilitatilor si obligatiilor autoritatilor locale…

Citește mai departe