In 2013, deseurile vor fi colectate selectiv: azi s-au deschis ofertele pentru auditul proiectului

In 2013, deseurile vor fi colectate selectiv: azi s-au deschis ofertele pentru auditul proiectului

Cu un an intarziere, proiectul de implementare a unui „Sistem de management integrat al deseurilor (SMID) in judetul Sibiu”, in valoare de 27 milioane euro, a fost pus pe roate. Marti, 2 august, au fost deschise ofertele pentru serviciile de audit, contractul urmand a fi semnat in septembrie. Suma maxima estimata pentru acestea este de aproximativ 129.000 lei. Potrivit conducerii Consiliului Judetean, au participat patru firme din tara, niciuna insa din Sibiu.

Potrivit graficului initial, toate cele patru contracte pe SMID – asistenta tehnica si supervizarea lucrarilor, lucrarile de proiectare si executie pentru instalatii de tratare si inchiderea depozitelor de deseuri, furnizarea de echipamente si serviciile de audit – trebuiau incepute de anul trecut.

Singurul demarat, insa, la aceasta data, este cel de asistenta tehnica. Contractul a fost atribuit asocierii SC Blom Romania SRL (lider de asociere) SC KVB Economic filiala Cluj Napoca SRL. Valoarea acestuia este de 8,4 milioane lei. Consiliul Judetean Sibiu a emis, in 15 aprilie, Ordinul de incepere a prestarii serviciilor, durata contractului fiind de 33 de luni.

Pe langa contractul de audit, tot luna aceasta trebuie demarate procedurile de achizitii publice pentru contractul de lucrari si pentru cel de furnizare a echipamentelor de colectare, acestea urmand a fi semnate pana la finele anului. Suma maxima estimata pentru contractul de lucrari este de peste 57 milioane lei. Activitatea va incepe cu faza de proiectare, care va fi urmata de faza de executie incepand din primavara lui 2012. Durata totala a contractului este de 26 luni. Pentru contractul de furnizare de echipamente suma maxima este de peste 17 milioane lei. Furnizarea echipamentelor se va face etapizat incepand din anul 2012.

Valoarea totala a proiectului SMID Sibiu este de aproape 27 milioane euro, din care cheltuieli eligibile sunt peste 22.5 milioane euro (16 milioane euro finantare nerambursabila de la UE prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, 3.6 milioane euro contributie de la Bugetul de Stat, peste 400.000 euro contributia beneficiarului de la Bugetul Local, 2.5 milioane euro contributia Consiliului Judetean la cheltuielile eligibile, altele decat cele finantate prin POS Mediu), iar cheltuieli neeligibile sunt peste 4.3 milioane euro.

In cadrul proiectulului vor fi ecologizate cinci depozite de deseuri neconforme – Agnita, Avrig, Cisnadie, Remetea, Talmaciu – si vor fi construite trei statii – una de sortare la Sura Mica cu o capacitate de 20.000 t/an pentru sortarea deseurilor reciclabile colectate separat si doua statii de compostare la Sura Mica si Tarnava, cu o capacitate de 15.000 t/an, respectiv de 7.000 t/an pentru tratarea deseurilor municipale biodegradabile colectate separat. In plus, vor fi achizitionate echipamente de precolectare a deseurilor, containere, pubele si unitati de compostare individuala.

Delegarea gestionarii activitatii de colectare si transport pe zone va avea loc estimativ in iulie 2013. Proiectul SMID Sibiu propune ca finantarea tuturor operatiilor de gestionare a deseurilor (colectare, transport, sortare, compostare si depozitare) sa fie facute din taxa speciala de salubrizare, care va fi aprobata si incasata de catre Consiliile Locale, urmand a fi virata lunar in contul ADI ECO Sibiu, care la randul sau va plati toti operatorii.

In prezent, plata serviciilor de salubrizare se realizeaza diferit in diverse zone din judet – existand si sistemul platii prin taxa si sistemul de plata prin tarif. In urma unor proiecte mai mici, finantate PHARE, numai aproximativ jumatate din judet – Saliste, Avrig, Agnita, Medias, Cisnadie – isi selecteaza deseurile. La final, va fi o taxa unitara, estimata la 70 de lei, de persoana, pe an, in mediul urban, si 32 de lei, de persoana, pe an, in mediul rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *