BN: Contract pe 20 de ani pentru administrarea gropii de gunoi ecologice de la Tarpiu

Baia Mare: Primarii din jude? au dat aviz favorabil proiectului depozitului ecologic
BN: Contract pe 20 de ani pentru administrarea gropii de gunoi ecologice de la Tarpiu

O firma care apartine presedintelui Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Octavian Morariu, se va ocupa in urmatorii 20 de ani de gestionarea gropii de gunoi ecologice de la Tarpiu, amenajata cu fonduri de la Uniunea Europeana. Astazi a fost semnat contractul dintre autoritatea contractanta, Consiliul Judetean si firma SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deseurilor SRL.

Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan si reprezentantii firmei desemnata castigatoare a licitatiei au semnat vineri, 4 ianuarie 2013, contractul de delegare a administrarii depozitului de la Tarpiu. Firma este condusa de presedintele COSR, Octavian Morariu, care spune ca are planuri mari in ceea ce priveste implementarea de tehnologii noi la groapa de gunoi ecologica din comuna Dumitra.

„In clipa de fata suntem preocupati si de noile tehnologii: unul din depozitele noastre din judetul Prahova va fi dotat cu turbine care functioneaza pe biogaz, astfel incat vom produce acolo si energie electrica si ne ocupam si de alte tehnologii astfel incat sa reciclam cat mai mult deseurile. Romania este printre ultimele tari la reciclarea deseurilor. La polul opus sunt tarile nordice, care au o traditie si o cultura in acest sens. In Romania se recicleaza sub 5%, iar la celalalt pol, in Germania, se depune doar 2-3%, restul e reciclat, revalorificat”, spune Morariu.

Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, spune ca cel mai probabil depozitul va deveni operational in data de 18 februarie, la mai bine de doi ani de la demararea lucrarilor de amenajare a gropii.

„Prin delegarea acestui serviciu vom avea, pana la jumatatea lunii februarie, operabil depozitul de la Tarpiu. Suntem astazi in faza de semnare a contractului de delegare a acestui serviciu cu firma Vitalia. fac precizarea ca durata contractului este de 20 de ani. Operatorul va plati o redeventa trimestriala. Cuantumul redeventei din fiecare an va fi 20% din valoarea anuala a contractului de concesiune, dar nu mai putin de 200 de mii de euro pe an. Redeventa se va constitui ca fond de dezvoltare a Proiectului Centru de management gestionat al deseurilor. Banii vor fi folositi pentru construirea celorlalte trei celule. pe langa aceste sume si impozitul pe profit al firmei se va duce tot pentru construirea celorlalte celule.

Firma se obliga prin contractul incheiat astazi sa preia in termen de 30 de zile inventarul si tot ce este la Tarpiu si noi estimam ca undeva in jurul datei de 18 februarie depozitul sa devina operational”, spune Moldovan.

„In principiu toti salariatii vor fi de pe plan local. Am prevazut sa facem un training cu ei in centrele noastre unde deja operam, ca sa le impartasim din experienta. La inceput vom avea circa 30-35 de angajati, numar care se va dezvolta pe masura ce vom pune in aplicare cealalta parte a managementului deseurilor. In clipa in care va porni compostarea, selectarea deseurilor atunci vom redimensiona efectivul, dar dam asigurari ca toti salariatii vor fi de pe plan local”, spune Felix Prisecariu, directorul operational al companiei.

Presedintele CJ, Radu Moldovan, mai spune ca in urma licitatiei, contrar unor discutii aparute in anii trecuti, unele tarife s-au diminuat substantial.

„Intre tarifele estimate de beneficiar si cele adjudecate sunt diferente notabile. De exemplu la tariful pentru preluarea deseurilor municipale reziduale in vederea depozitarii, firma Vitalia a ofertat 42,82 lei pe tona, fara TVA, in timp ce estimarea noastra era de 61 de lei. La tarifele de preluare a deseurilor biodegradabile, in vederea compostarii, estimarea Consiuliului Judetean era de 31 de lei, iar oferta este de 0,10 lei; iar la tariful pentru preluarea deseurilor reciclabile separat, in vedera sortarii, estimarea CJ era de 27 de lei pe tona, iar oferta este de 0,10 lei per tona”, mai spune Moldovan.

Depozitul de la Tarpiu are o capacitate totala proiectata de un milion de metri cubi, in patru celule, din acestea fiind amenajata pana in momentul de fata una singura. Constructia celei de-a doua celule este estimata sa inceapa in 2015, a celei de-a treia in 2021, iar cea de-a patra va fi construita in 2026.

Depozitul ecologic este prevazut cu o statie de compostare, cu o capacitate de 13 milioane de tone pe an, zona de receptie, zona de stocare si o statie de sortare cu o capacitate de 12 tone pe an. In acelasi permiteru se mai gaseste o cladire administrativa, un atelier auto, o hala de depozitare si o statie de alimentare cu carburanti, precum si locuri de parcare.

Valoarea totala a proiectului este de 155 milioane de lei. In momentul de fata se afla in diferite stadii licitatiile pentru desemnarea operatorului unic care va prelua de la populatie deseurile, dar si cea de achizitie a containerelor selective. Cel mai probabil deseurile locuitorilor din municipiul Bistrita vor ajunge la Tarpiu abia din toamna, asta daca licitatiile in derulare nu vor fi contestate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *