Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje

Sistemul depozit, cunoscut si sub denumirea de sistem garantie-returnare, aplicat ambalajelor precum recipiente de sticla si PET, doze de aluminium, a fost introdus prin ordonanta de urgenta in iunie 2016. Acesta este un instrument utilizat cu succes in numeroase tari precum Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Suedia, Olanda, Spania pentru reducerea deseurilor de ambalaje generate. Belgia detine un sistem…

Citește mai departe

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea

In cautarea unor solutii si modele de bune practici in gestionarea deseurilor si pentru a intelege cum se poate aplica instrumentul financiar „platesti pentru cat arunci” autoritatile publice si operatorii de salubritate bihoreni au ajuns in Parma, Italia. Orasul Parma este situat in nordul Italiei si are o populatie de circa 200.000 locuitori, similara cu…

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Werner Hoyer, a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile si sa nu permita ca ieftinirea petrolului sa descurajeze investitiile, informeaza Bloomberg. Pretul barilului de petrol a scazut cu peste 70% in ultimele 18 luni, iar in prezent barilul de titei Brent se tranzactioneaza in…

Citește mai departe

Leacul pentru bolile autoimune: Alimentatia sanatoasa

Oferiti mai multa atentie calitatii alimentelor Poliartrita reumatoida este una din cele mai frecvente boli autoinfla­ma­to­rii, care ataca, cel mai adesea, arti­cu­latiile. Ca majoritatea bolilor auto­infla­matorii, cauza exacta nu se cu­noaste. Ceea ce se stie este ca sistemul imuni­tar, care are capacitatea de a recunoaste toate celu­lele propriului corp, „pierde” aceasta capacitate si nu isi…

Citește mai departe
Masinile electrice vor reduce temperatura oraselor

    Masinile electrice vor reduce temperatura oraselor

    Adoptarea masinilor electrice prezinta si alte avantaje, pe langa protejarea mediului si reducerea utilizarii combustibililor fosili. Cercetatorii au descoperit ca vehiculele electrice au un efect de racire asupra oraselor, neproducand caldura care sa se acumuleze in timpul ambuteiajelor. Acest lucru reduce nivelul energiei folosite pentru aerul conditionat. Insa inlocuirea in mare parte a masinilor traditionale…

    Citește mai departe

    Politica si-a bagat coada si in deseuri

    Cam asta spunea miercuri, in sedinta Comitetului pentru problemele persoanelor varstnice, vicepresedintele CJ, Ilie Iova. Membrii organismului au adresat mai multe intrebari legate de proiectul deponeului ecologic de la Lupac si a stadiului lucrarilor proiectului la care a raspuns in parte reprezentantul Agentiei de Dezvoltare Intercomunitara. Insa, pe langa explicatiile cronologice, vicepresedintele Iova a tinut…

    Citește mai departe
    Numărul cazurilor de cancer va crește cu aproximativ 70% în următoarele două decenii (OMS)

    Numarul cazurilor de cancer va creste cu aproximativ 70% in urmatoarele doua decenii (OMS)

    Cancerul reprezinta una dintre principalele cauze ale morbiditatii si mortalitatii la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi si 8,2 milioane de decese cauzate de maladie in 2012, subliniaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) intr-un articol publicat miercuri pe site-ul sau, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului. Potrivit OMS, numarul cazurilor…

    Citește mai departe

    Cum a decazut agricultura Clujului

    In numai cinci ani, suprafata cultivata in judet s-a diminuat cu 37.000 ha, efectivele de porci, cu 127.000, iar cele de vaci, cu 32.000, conform statisticilor prezentate de Agentia de Protectie a Mediului (APM) Cluj. Specialistii propun revigorarea zonei montane a Clujului, prin produse agricole produse in acest perimetru care sa poata fi valorificate. Suprafata…

    Citește mai departe

    1.500 de pesti, 100 de tone de mobilier in noul sediu eco al Orange Romania

    Operatorul telecom Orange Romania si-a consolidat echipele din Bucuresti intr-un nou sediu situat in zona Aurel Vlaicu, 1.630 de angajati incepandu-si activitatea la inceputul acestui an intr-o cladire dezvoltata de compania suedeza Skanska, pe opt niveluri. Practic, Orange a reunit echipele din alte patru cladiri (3 cladiri in Iride si una pe Louis Pasteur-n.r.) intr-una…

    Citește mai departe
    Patru limite au fost depasite, omenirea se afla intr-o epoca periculoasa

    Patru limite au fost depasite, omenirea se afla intr-o epoca periculoasa

    Schimbarile climatice si rata alarmanta de extinctie a speciilor de animale si plante plaseaza Terra intr-o epoca periculoasa pentru omenire, au anuntat saptamana aceasta autorii unui studiu despre impactul oamenilor asupra naturii, informeaza Mediafax. Studiul, realizat de o echipa de 18 experti internationali, are la baza un raport din 2009 despre “limitele planetare” pentru siguranta…

    Citește mai departe

    Avantajele si dezavantajele energiei nucleare. Ce beneficii ne aduce in Romania si la ce sa ne asteptam pe viitor

    Compania de stat Nuclearelectrica a ales in toamna anului trecut compania China National General Nuclear Power Corp (CGN) drept partenerul pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Insa Daniela Lulache, directorul general al societatii romanesti, avertiza intr-un interviu recent ca partea romana nu va semna contractul „in orice conditii“ si ca „exista un…

    Citește mai departe
    (STUDIU) Planeta a intrat într-o epocă periculoasă pentru existența omenirii

    STUDIU – Planeta a intrat intr-o epoca periculoasa pentru existenta omenirii

    Schimbarile climatice si rata alarmanta de extinctie a speciilor de animale si plante plaseaza Terra intr-o epoca periculoasa pentru omenire, au anuntat autorii unui studiu despre impactul oamenilor asupra naturii. Studiul, realizat de o echipa de 18 experti internationali, are la baza un raport din 2009 despre „limitele planetare” pentru siguranta speciei umane si a…

    Citește mai departe
    Produse ecologice

    Niciun mare retailer nu vinde fructe si legume ecologice romanesti

    Niciunul dintre retailerii importanti din Romania nu comercializeaza fructe si legume autohtone ecologice, iar pe rafturile supermarketurilor si hipermarketurilor se gaseste un singur brand de lapte ecologic, astfel ca sustinerea acestor produse ramane la nivel declarativ, potrivit WWF. World Wide Fund for Nature (WWF) a publicat a treia editie a studiului Retailer Scorecard, care analizeaza…

    Citește mai departe
    Tranziţia energiei la BMW: peste 50% din electricitatea utilizată provine din surse regenerabile

      BMW Seria 3 facelift Plug-in Hybrid – Prototipul care prefigureaza o viitoare versiune eco a sedanului german

      Viitorul BMW Seria 3 facelift Plug-in Hybrid are un sistem de propulsie care combina performantele unui agregat pe benzina de 2,0 litri turbo si ale unui motor electric. Conform oficialilor germani, sistemul hibrid ofera un total de 245 CP si 400 Nm, resurse care sunt ghidate catre asfalt prin intermediul unei transmisii Steptronic cu 8…

      Citește mai departe
      Lupii pot fi impuscati la gura stanii

      Lupii pot fi impuscati la gura stanii

      Un act normativ proaspat intrat in vigoare ofera derogare pentru vanatoare in caz de urgenta. Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin informeaza ca, incepand cu 16 septembrie 2014, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a emis Ordinul nr. 1575 pentru aprobarea derogarilor in cazul populatiilor de carnivore mari: urs, lup si pisica salbatica. Conform acestui Ordin, la…

      Citește mai departe
      Amprenta ecologic? a României

      Amprenta ecologica a Romaniei

      Oamenii consuma si polueaza de parca ar avea 1,5 planete la dispozitie, dar romanii mai putin decat toti ceilalti europeni, scrie Living Planet Report 2014. Romania se afla pe locul 46 mondial, si pe locul 13 in cadrul UE la capitolul biocapacitate – adica posibilitatea ecosistemelor din tara de a produce materiale biologice utile si…

      Citește mai departe

      Consumul de carne in exces este periculos. Cate grame aveti voie sa mancati, in functie de greutatea voastra

      Prea multa carne in meniurile zilnice – iata ingrijorarea medicilor. Cantitate mare inseamna cel mai periculos toxic pentru aparatul digestiv. „Nu ma satur fara putina carne”, spun multe persoane. Este un obicei alimentar preluat, cel mai probabil, din familie. Dr. Ion Daniel, sef sectie chirurgie: „Consumul de carne a fost asociat din vremurile vechi cu…

      Citește mai departe
      Oettinger: “Eficien?a energetic? este fundamentul securit??ii energetice”

      Oettinger: “Eficienta energetica este fundamentul securitatii energetice”

      Trebuie sa asiguram securitatea aprovizionarii cu energie pentru toti cetatenii nostri, pentru infrastructura si pentru industrie in toata Uniunea Europeana, acest lucru cerand masuri bazate pe solidaritate, a spus comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger in comisia pentru industrie, citat de site-ul Parlamentului European. “Criza din Ucraina ne aminteste ca problema securitatii energetice a UE…

      Citește mai departe
      Distrugerile de mediu de proiectele miniere si industriale din Arges vor costa Romania 700 milioane de euro

      Distrugerile de mediu de proiectele miniere si industriale din Arges vor costa Romania 700 milioane de euro

      Argesul are 2 situri contaminate si nu mai putin de 111 situri potential contaminate (pentru care nu au fost inca realizate rapoarte de evaluare). Datele sunt prezentate in documentul Strategia Nationala si Planul National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania, document aflat in curs de avizare la ministere # Agentia Nationala de Mediu…

      Citește mai departe