Oettinger: “Eficienta energetica este fundamentul securitatii energetice”

Oettinger: “Eficien?a energetic? este fundamentul securit??ii energetice”
Oettinger: “Eficienta energetica este fundamentul securitatii energetice”
Oettinger: “Eficienta energetica este fundamentul securitatii energetice”

Trebuie sa asiguram securitatea aprovizionarii cu energie pentru toti cetatenii nostri, pentru infrastructura si pentru industrie in toata Uniunea Europeana, acest lucru cerand masuri bazate pe solidaritate, a spus comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger in comisia pentru industrie, citat de site-ul Parlamentului European. “Criza din Ucraina ne aminteste ca problema securitatii energetice a UE nu se opreste la granitele Uniunii; este o provocare paneuropeana”, a subliniat presedintele comisiei, Jerzy Buzek. Comisarul Oettinger a scos in evidenta faptul ca in domeniul energetic, multi oameni cred ca relatiile cu Rusia sunt mai importante decat cele cu Ucraina. “Dar trebuie sa depasim aceasta mentalitate”, a spus comisarul. “Gazul poate fi folosit ca arma, nemaifiind distribuit. Nu este cazul, dar credem ca Rusia va face orice pentru a deteriora situatia din Ucraina”, a adaugat comisarul.

28 de sisteme fragmentate
UE are deja o baza legala pentru a lucra asupra chestiunilor energetice, dar acum “avem 28 de sisteme fragmentate”, a mai spus Oettinger. Mai multi eurodeputati i-au impartasit opinia, conform careia trebuie intensificate eforturile pentru combaterea acestei fragmentari si interconectarea sectoarelor energetice ale statelor membre. “A aplicat partial obiectivele de combatere a schimbarilor climatice, dar nu total. Critic in special directiva privind eficienta energetica. Noi, socialistii si democratii, am sperat mai mult”, a declarat Martina Werner (S&D, Germania). Dawid Bohdan Jackiewicz (ECR, Polonia) a intrebat daca noile obiective pentru eficienta energetica nu vor afecta statele membre si care va fi impactul acestora asupra preturilor energiei.

Planul lui Oettinger
Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, considera ca singura sansa a Europei de a-si diminua dependenta de gazele rusesti este de a implementa un program de eficienta energetica prin care sa se economiseasca miliarde de euro. “Diminuarea consumului de energie este cea mai buna cale pentru economiile nationale de a diminua costurile si dependenta energetica fata de materia prima din alte tari. Cat de important este acest aspect o dovedeste dezbaterea despre independenta Europei fata de gazele rusesti. Traim sub amenintarea ca nu vor mai fi obiective obligatorii in domeniul eficientei energetice. Ultimul obiectiv de austeritate in cadrul UE expira in 2020 si nu este inca prevazut unul nou”, scrie revista germana Der Spiegel.

Adio obligatii?
“Uniunea Europeana are nevoie de un obiectiv obligatoriu in domeniul eficientei energetice. La nivel global, Uniunea Europeana este cel mai mare importator de energie primara. Eficienta pentru noi este mult mai importanta decat pentru orice alta tara de pe mapamond. Ma voi lupta sa existe un obiectiv obligatoriu si dupa 2020”, a declarat Oettinger pentru sursa citata.
Initiativa sa se loveste de blocajul Marii Britanii care invoca imixtiunea exagerata din partea Comisiei de la Bruxelles. Pachetul climatic pentru 2020 este mult prea scump pentru tari precum Polonia, Ungaria, Cehia, Romania, Bulgaria si Slovacia. Inclusiv Guvernul german, care s-a zbatut pentru adoptarea unui obiectiv obligatoriu al eficientei, si-a atenuat pozitia in ultimul timp. In pozitia luata la ultima reuniune la nivel inalt, Germania a vorbit doar despre posibilitatea fixarii unui nou obiectiv.

Doar recomandari
In cartea verde pentru politica climatica pentru intervalul 2020-2030, Comisia Europeana a fixat doar doua recomandari: o diminuare cu 40% a emisiilor de CO2 fata de nivelul din 1990 si o crestere a energiei regenerabile cu 27%. Discutiile privind rolul eficientei in politica energetica si climatica au fost amanate. Comisarul Oettinger spera in continuare ca Berlinul va sprijini initiativa sa. “Un obiectiv obligatoriu in domeniul eficientei energetice ar avea efectul unui program de conjunctura pentru Germania. Firmele germane, producatoare de ferestre sau specializate in izolarea cladirilor, vor fi asaltate cu noi oferte. Know-how-ul german are reputatie la nivelul UE, iar firmele germane s-ar dezvolta in acest boom al eficientei energetice si in alte tari”.

Oettinger spera sa convinga si restul partenerilor din UE printr-o finantare a proiectului din fonduri europene. “In fiecare an, in bugetul UE sunt prevazute doua miliarde de euro pentru co-finantarea masurilor de reducere a emisiilor de CO2.  Eficienta energetica ar deveni atractiva si pentru tari ca Polonia, care mizeaza pe o energie pe baza de carbune in detrimentul unei politici climatice ambitioase. Sunt optimist ca vom fixa un nou obiectiv obligatoriu”, a concluzionat Oettinger.

Reducerea emisiilor de CO2
Asociatia energiei eoliene din Austria, IG Windkraft, acuza in termeni duri decizia Comisiei Europene de a renunta la mai multe puncte din recomandarile prevazute pentru anul 2030. Pentru anul 2020, UE a fixat trei obiective obligatorii clare: reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 fata de nivelul din 1990, o crestere cu 20% a consumului de energie din surse regenerabile si o imbunatatire cu 20% a eficientei energetice din UE. “Comisia Europeana a eliminat insa trei obiective obligatorii foarte ambitioase, care reprezinta o lovitura dura data in politica energetica si climatica a Europei”, noteaza IG Kraftwind. Noul acord de mediu care va fi parafat la Paris la finalul anului 2015 va include obligativitatea reducerii emisiilor de CO2 cu 40%. Un alt obiectiv este cresterea la 27% a energiei din surse regenerabile, insa aceasta este o medie prevazuta pentru Uniunea Europeana per total si nu o reglementare nationala pentru statele membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *