Argesul are 2 situri contaminate si nu mai putin de 111 situri potential contaminate (pentru care nu au fost inca realizate rapoarte de evaluare). Datele sunt prezentate in documentul Strategia Nationala si Planul National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania, document aflat in curs de avizare la ministere # Agentia Nationala de Mediu refuza fara argumente clare sa ne puna la dispozitie lista cu siturile contaminate din Arges, in conditiile in care decontaminarea lor va fi platita din bani publici si de la Uniunea Europeana!
Romania are 210 situri contaminate si 1.183 potential contaminate (pentru care nu au fost realizate inca rapoarte de evaluare) rezultate de pe urma activitatilor industriale si miniere desfasurate in ultimele decenii. Costurile de refacere a acestora sunt uriase. 1,264 miliarde de euro ar costa evaluarea de risc si remedierea celor 210 situri contaminate, la care se pot adauga 7,192 miliarde de euro evaluarile de risc si refacerea pentru siturile potential contaminate. Datele sunt prezentate in documentul Strategia Nationala si Planul National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania, care se afla in curs de avizare la ministerele responsabile. In Arges sunt – conform documentului – 2 situri contaminate si nu mai putin de 111 situri potential contaminate.
Practic, este pentru prima data cand in Romania se recunosc la nivel politic, in mod oficial, dimensiunile si impactul urias al distrugerilor de mediu cauzate de dezvoltarile industriale si miniere, actiunile anterioare vizand doar refaceri punctuale, fara o strategie unitara si fara existenta unei metodologii adecvate. Principalele sectoare economice cu impact negativ asupra solului, subsolului si apelor subterane si de suprafata sunt industria miniera si metalurgica, industria chimica, industria petroliera si depozitele vechi de pesticide.
Remedierea costa 6 milioane de euro per sit
Conform aceluiasi document prezentat mai sus, costurile estimative pentru siturile contaminate si potential contaminate sunt de nu mai putin de 6 milioane de euro. Raportat la Arges, asta inseamna ca distrugerile de mediu cauzate de proiectele miniere si industriale din judetul nostru costa Romania aproape 700 milioane de euro! O suma uriasa care in procent mare va fi suportata din bani publici. Destule din siturile contaminate sunt in proprietate privata, dar exista si situri din domeniul public pentru care este responsabil statul roman. Poluatorul va suporta costurile de remediere ale sitului contaminat, conform principiului „poluatorul plateste”.
In spatele viitoarei decontaminari la nivel national de aproape 8 miliarde si jumatate de euro se afla grupuri de interese si companii foarte influente in Romania si Europa. De ce? Pentru ca asa cum se precizeaza si in Planul National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania, printre sursele de finantare pentru decontaminare vor fi fonduri europene, alaturi de finantarea de la stat si imprumuturile de la institutiile de creditare internationale. Altfel spus, firmele ce vor decontamina respectivele situri vor incasa zeci si zeci de milioane de euro.
Tot in Planul National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania scrie negru pe alb ca „fisele cu informatii detaliate despre fiecare sit contaminat si potential contaminat se gasesc la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.”
Drept urmare, in baza Legii accesului la informatiile de interes public, Jurnalul de Arges a solicitat Agentiei Nationale de Mediu sa ne puna la dispozitie lista defalcata cu cele 2 situri contaminate si 111 situri potential contaminate din Arges.
Numai ca raspunsul semnat de presedintele A.N.M. – Zoltan Levente Nagy – si intocmit probabil de vreun consilier plictisit, scortos si birocrat este penibil si plin de paragrafe prozaice cu texte de lege. In raspuns ni se spune printre altele ca „pana la aprobarea acestor liste, datele respective nu sunt publice.” Asta in conditiile in care in Planul National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania nu scrie nicaieri ca datele sunt secrete. Asta in conditiile in care Romania va trebui sa plateasca sume colosale din banii nostri, ai contribuabililor, pentru decontaminarea respectivelor situri. Refuzul A.N.M. este cu atat mai nejustificat cu cat lista cu siturile contaminate a fost elaborata pe baza datelor din Inventarul national existent la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
Argesul, locul doi pe tara ca situri potential contaminate
Trebuie spus ca in ceea ce priveste siturile potential contaminate din Arges, nu mai putin de 111, judetul nostru se afla pe un deloc onorant loc doi la nivel national dupa Giurgiu (223). Iar impactul unor asemenea situri asupra calitatii factorilor de mediu si implicit asupra calitatii vietii este devastator.
In aceste conditii, argesenii si romanii au tot dreptul sa stie care sunt siturile contaminate si potential contaminate si cu care statul roman va cheltui aproape 8,5 miliarde de euro.