Cum a decazut agricultura Clujului

Cum a decazut agricultura Clujului
Cum a decazut agricultura Clujului

In numai cinci ani, suprafata cultivata in judet s-a diminuat cu 37.000 ha, efectivele de porci, cu 127.000, iar cele de vaci, cu 32.000, conform statisticilor prezentate de Agentia de Protectie a Mediului (APM) Cluj. Specialistii propun revigorarea zonei montane a Clujului, prin produse agricole produse in acest perimetru care sa poata fi valorificate.

Suprafata cultivata cu grau in judet s-a diminuat de la 33.676 ha in 2005 la 12.676 in 2010, cea cu orz si orzoaica de la 22.239 la 6.421 ha, de porumb de la 46.611 la 34.442 ha, de floarea soarelui de la 5.469 la 1.474 ha, la cartofi, de la 12.067 la 4.317 ha. Per total, suprafata cultivata in profil de exploatare a scazut de la 157.307 la 120.618 ha in acest interval de timp.

La randul sau, parcul de tractoare s-a micsorat de la 5.184 la 4.802, cele mai multe pierderi fiind consemnate la combine de recoltat si la semanatori mecanice, in timp ce plugurile pentru tractor erau mai multe cu 41. La animale, efectivele de bovine au scazut cu 32.000, porcii, cu 127.000 de capete. In schimb, sunt mai multe oi (+20.000) si capre (+8.400). Proportia populatiei rurale in judet a scazut de la 67,2% in anul 1948 la 32,5% in 1992, insa aceasta a urcat la 33,7% in 2011, in timp ce populatia urbana s-a dublat din 1948 la inceputul anilor 90, la 67,4%, dupa care insa a inregistrat o diminuare la 66,3%.

Ecologizarea agriculturii si obtinerea a cel putin 30% din subventiile directe de care beneficiaza fermierii care respecta principiile respective va depinde de diversificarea culturilor, mentinerea terenurilor de interes ecologic si a proportiei pasunilor permenente, conform APM. Zonele de interes ecologic sunt parloage, terase, elemente peisagistice, margini ale lanurilor, mici lacuri, limite de hotar, plante fixatoare de azot, cu mentiunea ca pajistile sensibile din punct de vedere ecologic sunt cele din ariile protejate Natura 2000 si cele delimitate de tarile membre ale Uniunii Europene.

Totusi, specialistii in mediu recunosc faptul ca zonele de munte, ce acopera 30% din teritoriul Romaniei si 15% din populatie prezinta dezavantaje naturale ca altitudinea, clima, fertilizarea scazuta a solului, perioade mai scurte de vegetatie, izolarea fata de caile de comunicatie si de pietele de desfacere, iar dezavantajele structurale sunt imbatranirea populatiei active, exodul tinerilor, ocupatiile restrictive, distrantele mari fata de centrele administrative, infrastructura insuficienta si de proasta calitate.

Principalele directii propuse de autoritatile clujene sunt modernizarea si cresterea viabilitatii exploatatiilor agricole, incurajarea instalarii tinerilor fermieri, infrastructura rurala, promovarea crearii si dezvoltarii de intreprinderi mici si mijlocii, promovarea anumitor sectoare cu nevoi speciale – pomicultura si zona montana. Acestea au sugerat fermierilor din zona montana diversificarea culturilor, respectiv la un teren de 10-30 ha un fermier sa aiba cel putin doua culturi, dintre care cea principala sa ocupe cel mult 75%, iar la o suprafata de peste 30 ha sa aiba cel putin trei culturi, dintre care cea principala sa ocupe cel mult 75%, iar daca sunt doua principale, cel mult 95%.

APM Cluj a organizat la Dej un seminar de informare si constientizare privind politicile agricole comune ale Uniunii Europene, cu precadere cele referitoare la protectia mediului in zona montana. Au fost prezenti reprezentanti ai mediului universitar, ai institutiilor publice si administrative din judet, dar si ai fermierilor. Obiectivul este informarea fermierilor privind noile cerinte si conditii in domeniul subventionarii sectorului agricol, in acord cu respectarea conditiilor privind protectia mediului.

Evenimentul face parte din proiectul „PACINFO – rolul social si de mediu al Politicii Agrare Comune”, finantat de Comisia Europeana si implementat in judetele Cluj, Harghita, Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Bacau, Buzau, Caras-Severin, Covasna, Gorj, Hunedoara, Mures, Neamt, Sibiu, Suceava, Vrancea. Pentru promovarea produselor locale, APM a organizat in piata agroalimentara din Dej si targul intitulat “Ziua nationala a traiului de munte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *