Animalele salbatice din Delta Dunarii, ucise pentru „optimizarea speciilor de interes cinegetic“

Animalele salbatice din Delta Dunarii, ucise pentru „optimizarea speciilor de interes cinegetic“
Animalele salbatice din Delta Dunarii, ucise pentru „optimizarea speciilor de interes cinegetic“

Localnicii au reclamat inmultirea alarmanta a mistretilor, sacalilor si vulpilor. In cele din urma, autoritatile au decis sa actioneze, primind si un aviz favorabil de la Academia Romana.

Ministerul Mediului a aprobat o serie de vanatori controlate in Delta Dunarii, pentru a reduce numarul in crestere de animale salbatice. Locuitorii au atras atentia ca inmultirea acestora in arealele protejate reprezinta un pericol. ”Oamenii mi-au spus ca in ultima perioada numarul animalelor este in continua crestere si ca le este frica pentru viata si sanatatea lor. De asemenea, autoritatile locale din zonele umede ale Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au atras atentia ca animalele amintite provoaca numeroase distrugeri ale culturilor agricole si, de asemenea, pagube importante in gospodariile populatiei”, spune deputatul de Tulcea Neviser Zaharcu, intr-o interpelare adresata Ministerului Mediului.

Vanatoarea in Delta Dunarii a fost interzisa in urma cu trei ani. Pe de alta parte insa, un document emis de Consiliul Judetean Tulcea, intrat in vigoare inaintea Legii 136/ 2011, stipuleaza ca este permisa vanatoarea rational reglementata in Delta Dunarii, ca fiind o activitate traditionala in zona. De altfel, pe marginea celor doua documente au existat unele controverse, avand in vedere ca Administratia Rezervatiei Biosferei ”Delta Dunarii” nu a fost de acord cu acest concept de vanatoare rationala efectuata in Delta.

In raspunsul primit la interpelare, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a precizat ca, urmare a adreselor primite in repetate randuri de la agenti economici, primariile localitatilor Ceatalchioi, Maliuc si Chilia Veche si de la populatia locala, privind pagubele produse in culturile agricole de speciile de interes cinegetic porcii mistreti, sacal si vulpe din zona Ceatalchioi, Pardina-Chilia Veche judetul Tulcea, institutia a intreprins toate demersurile necesare obtinerii unui acord de desfasurare a unor campanii scurte de vanatoare. ”In acest sens, a continuat ministrul Mediului, s-a obtinut avizul favorabil de la Academia Romana, pentru desfasurarea a doua actiuni de vanatoare in vederea optimizarii speciilor de interes cinegetic sacal, vulpe, mistret, ce produc daune in culturile agricole si in gospodariile locale. Pentru optimizarea speciilor de interes cinegetic in sezonul in 2014-2015, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a intocmit un plan de actiune prin care s-a stabilit sa desfasoare doua actiuni de vanatoare pe teritoriul RBDD, pentru fondurile de vanatoare gestionate de Romsilva, pentru perioada decembrie 2014-februarie 2015. In perioada 15 ianuarie-15 februarie 2015 are loc vanatoare specializata la speciile mistret, sacal si vulpe.

Mistretii ajung la caminele de copii si la aziluri

Ministrul Mediului spune ca vanatoarea se desfasoara doar pe 15 fonduri de vanatoare gestionate de ROMSILVA, in cooperare si sub coordonarea Directiei Silvice Tulcea. Este interzisa participarea la aceste actiuni a vanatorilor sportivi autorizati, actiunea avand un rol clar de optimizare a speciilor de interes cinegetic. Capturile de sacal si vulpe vor fi predate imediat la DSVSA Tulcea pentru probe de rabie. Capturile de mistret vor fi depozitate intr-un spatiu special amenajat la Frigorifer Tulcea, iar dupa prelevarea probelor pentru pesta porcina si trichineloza exemplarele apte pentru consum vor fi distribuite la camine de copii si aziluri de batrani in scop caritabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *