Utilizarea Energiei Geotermale in Agricultura – potential semnificativ de dezvoltare prin reducerea majora a costurilor energetice

Utilizarea Energiei Geotermale in Agricultura – potential semnificativ de dezvoltare prin reducerea majora a costurilor energetice

In Europa au fost implementate cu succes o serie de centrale electrice geotermale, cat si aplicatii in cascada pe baza energiei termice adiacente, precum incalzirea serelor, uscarea produselor agricole (cereale, fructe si legume), irigatii cu apa calda, piscicultura, etc. SIFEE NEW ENERGY SRL este o companie romaneasca de inginerie, cu capital integral privat, care este…

Citește mai departe
Agricultura ecologică – naturală, sigură și oportună

Agricultura ecologica – naturala, sigura si oportuna

Avantajele agriculturii ecologice Aer, apa si produse agroalimentare mai putin contaminate. Prin extinderea agriculturii ecologice, aerul prezinta o calitate mai buna in principal prin faptul ca nu se mai utilizeaza produse chimice care se pulverizeaza. Prezenta pesticidelor in apa potabila a devenit o problema din ce in ce mai mare, agricultura conventionala fiind principala sursa…

Citește mai departe
Agricultura mondială a ajuns la momentul ”peak food”?

Agricultura mondiala a ajuns la momentul ”peak food”?

Cresterea populatiei mondiale, precum si a consumului de alimente pun o puternica presiune asupra agriculturii si a resurselor naturale. In momentul de fata, aproximativ un miliard de oameni de pe planeta sunt cronic subnutriti, in timp ce sistemele agricole actuale au contribuit la degradarea solului, poluarea apelor, reducerea biodiversitatii, schimbarilor climatice la o scara globala….

Citește mai departe

Cum a decazut agricultura Clujului

In numai cinci ani, suprafata cultivata in judet s-a diminuat cu 37.000 ha, efectivele de porci, cu 127.000, iar cele de vaci, cu 32.000, conform statisticilor prezentate de Agentia de Protectie a Mediului (APM) Cluj. Specialistii propun revigorarea zonei montane a Clujului, prin produse agricole produse in acest perimetru care sa poata fi valorificate. Suprafata…

Citește mai departe

Copiii care frecventeaza scolile si gradinitile din Chisinau ar putea fi hraniti cu produse ecologice

Copiii care frecventeaza scolile si gradinitile din Capitala ar putea fi hraniti cu produse ecologice. Initiativa apartine autoritatilor municipale, care au lansat si un studiu in acest sens. Astfel, companiile care au produse eco si vor sa participe la licitatii trebuie sa anunte autoritatile pana in data de 30 septembrie. Studiul a fost initiat de…

Citește mai departe
Agricultura ecologică – naturală, sigură și oportună

Un grup mixt va veni cu propuneri pentru dezvoltarea agriculturii ecologice in Republica Moldova

Autoritatile centrale, expertii si comunitatea de afaceri vor veni cu propuneri de modificare a cadrului legislativ pentru dezvoltarea agriculturii ecologice in Republica Moldova. Crearea respectivului grup mixt este o recomandare Studiului National in agricultura ecologica si inverzirea agriculturii conventionale, realizat in cadrul proiectului PNUD/Fondul Global de Mediu „Consolidarea capacitatilor pentru implementarea reformei de mediu”, transmite…

Citește mai departe
43 de milioane de hectare sunt cultivate ecologic in intreaga lume

STUDIU: Agricultura ecologica in Moldova: Evolutie, provocari si politici de subventionare

Agricultura ecologica este in crestere in Republica Moldova si contribuie in mod semnificativ la exporturile agricole globale. In timp ce doar 1,7% din teren este gestionat reusit din punct de vedere ,,organic”, exporturile pe produsele ecologice reprezinta mai mult de 11% din exporturile agricole. Cu toate acestea, subventiile pentru agricultura ecologica, inclusiv segmentul pentru fructe…

Citește mai departe

Fermierii se pot inregistra ca operatori in agricultura ecologica pana 29 august si pot sa depuna cereri pentru finantare

Asociatia Bio Romania recomanda tuturor fermierilor sa se inregistreze ca operatori in agricultura ecologica in anul 2014, pana la data limita de 29 august a.c., si sa depuna cereri pentru obtinerea sprijinului financiar care ar putea ajunge la peste 600 de euro in anul 2015 pentru fermierii aflati in perioada de conversie. lavanda“Asociatia Bio Romania…

Citește mai departe
Guvernul a aprobat ajutoare pentru agricultura ecologic?, albine, berbeci ?i juninci de ras?

Daniel Botanoiu (MADR): Agricultura ecologica are alocata o suma de 200 de milioane de euro in viitorul PNDR

Agricultura ecologica are alocata o suma de 200 de milioane de euro in viitorul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 si in continuare vom cauta solutii pentru sustinerea acestui sector, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, la o dezbatere privind reducerea TVA la produsele ecologice. ‘In viitorul program PNDR…

Citește mai departe

Proteste fata de exploatarea gazelor de sist la Arad, Cluj, Timisoara si Vaslui

Circa 2.000 de persoane au participat, duminica dupa-amiaza, la Arad, la un protest fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist, oamenii acuzand ca, sub pretextul autorizatiilor obtinute pentru resurse conventionale, companiile cauta gaze de sist, iar proteste similare au avut loc la Cluj,Timisoara, Bucuresti si Vaslui. In Piata Avram Iancu din municipiul Arad s-au…

Citește mai departe
Asocia?ia Bio-România solicit? eliminarea TVA la alimentele de baz? certificate bio

Agricultura durabila: prezent si viitor

Exista doua sisteme principale de agricultura durabila: agricultura ecologica si agricultura durabila, de tip intensiv, iar in cadrul acesteia din urma exista un subsistem aparte, numit agricultura de precizie, care s-a impus in ultimele doua decenii. Toate cele trei tipuri de agricultura corespund paradigmei dezvoltarii durabile si reprezinta solutii model pentru practica agricola, prezenta si…

Citește mai departe

Participarea Romaniei la „Saptamana verde” Berlin

In perioada 17-28 ianuarie 2013 se desfasoara la Berlin Targul international de produse agricole si alimentare Grune Woche. Cu acest prilej, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, insotit de Achim Irimescu, secretar de stat, a participat, in 18 si 19 ianuarie, la evenimentele special organizate de catre Ministerul Alimentatiei, Agriculturii si Protectiei Consumatorului din…

Citește mai departe

Cereale ecologice de calitate prin Agro Biograins

Agro Biograins SRL Pecica, judetul Arad, este o companie care activeaza in campul ecologic al agriculturii romanesti, comercializand cereale ecologice de calitate superioara. Ca si companie, Agro Biograins are o colaborare foarte deschisa cu ferme si asociatii agricole ecologice din Romania. Activitatile de comert ale Agro Biograins au loc in domeniul cerealelor ecologice si oleaginoaselor…

Citește mai departe

Agricultura ecologica din R. Moldova ramine necompetitiva pe plan international

Agricultura ecologica din Republica Moldova a inregistrat, in 2011, o suprafata de 0,9% din totalul suprafetei agricole, cu aproximativ 15% mai putin decit tarile din Europa, informeaza MOLDPRES. Potrivit studiului „Agricultura ecologica in R. Moldova: perspective locale si regionale”, elaborat de catre compania Finasist Consulting la initiativa Organizatiei de Atragere a Investitiilor si Promovare a…

Citește mai departe

Produsele alimentare ecologice ar putea constitui un avantaj pentru exportul pe piata UE

”Tarile Uniunii Europene ar putea importa din Moldova produse agricole ecologice. Aici exista conditii climaterice favorabile, sol fertil, insa producatorii agricoli nu sunt promovati pe piata externa strategic, intr-un mod consolidat”, a mentionat expertul german Hatto Brenner, in contextul trainingului ”Formarea preturilor de export”, care a avut loc pe 29 noiembrie 2012, la Camera de…

Citește mai departe

Formele asociative din agricultura pot contribui la dezvoltarea durabila a spatiului rural

Asociatia Fermierilor din Horticultura si Productie Vegetala AGROARGES are, printre multele obiective ale sale, si acela de promovare a intereselor comune ale fermierilor din sectorul pomicol, legumicol, viticol, floricol, cultura cerealelor si a plantelor tehnice, de a propune masuri si politici pentru imbunatatirea eficientei economice in domeniul agricol si care sa vina in sprijinul fermierilor…

Citește mai departe

Importurile de bioetanol din SUA sunt supuse inregistrarii in Uniunea Europeana

Comisia Europeana ar putea impune autoritatilor vamale din statele membre sa inregistreze importurile de bioetanol provenite din SUA, in urma plangerii depuse de Asociatia Producatorilor Europeni de Etanol Regenerabil (ePure). In efortul de a proteja piata europeana impotriva importurilor subventionate care provin din afara Comunitatii, Comisia Europeana ar putea impune autoritatilor vamale din statele membre…

Citește mai departe

Din 2011 Moldova exporta produse agricole ecologice sub marca nationala

Moldova va exporta produse agricole ecologice identificate cu o marca nationala, a comunicat Ministerul Agriculturii din Rep. Moldova. Marca “Agricultura ecologica a Moldovei” va fi aplicata pe ambalajele marfurilor corespunzatoare cerintelor internationale fata de produsele ecologice si va confirma lipsa conservantilor si aditivilor, noteaza recolta.eu. Produsele agricole ecologice in R. Moldova sunt fabricate de circa…

Citește mai departe

Targ de apicultura la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj, in 3-4 martie

Asociatia Crescatorilor de Albine din Transilvania (ACAT), impreuna cu Viitor Sanatos Grup si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca organizeaza, in perioada 3-4 martie, un targ de apicultura. La „Targul pentru un viitor sanatos” vor fi prezentate produse, utilaje si echipamente apicole. „Evenimentul va avea loc cu sprijinul Primariei municipiului Cluj-Napoca si…

Citește mai departe

Dezvoltarea economica a Comunei Rosia Montana fara exploatarea minerurilor aurifere

Dezbaterile din ultimii ani privitoare la oportunitatea proiectului investitiei de punere in valoare a zacamintelor de aur si argint din localitatea Rosia Montana au vizat, precumpanitor , aspectele de ordin economic, ecologic ale viitoarei exploatari si mai putin posibilitatile ca localitatea sa poata evolua spre dezvoltare economico- sociala in lipsa exploatarii zacamintelor aurifere. Lucrarea prezenta…

Citește mai departe
Condi?ii mai accesibile pentru certificarea produselor ecologice

Produsele ecologice procesate si noi piete de export, prioritati pentru Romania

Vanzarea de produse ecologice procesate cu valoare adaugata mare, dezvoltarea exporturilor catre zone cu potential de absorbtie si identificarea de noi piete de export se afla printre prioritatile Strategiei Nationale de Export (SNE) 2012-2016 in domeniului agriculturii ecologice din Romania. “Prioritatile sub-sectorului de agricultura ecologica in SNE 2012-2016 vizeaza, in primul rand, vanzarea de produse…

Citește mai departe

Romania-Gradina bio a Europei: Agricultura eco, nucleul strategiei de tara

Proiectul Romania-Gradina bio a Europei a fost una dintre propunerile adoptate in cadrul mesei rotunde dedicata strategiei de tara din cadrul summitului Romanian Business Leaders de la inceputul acestei luni. Propunerea ii apartine lui Geo Scripcariu (foto), managing partner al agentiei full-services BT Public Relations. Scripcariu este singurul roman admis anul trecut in programul graduate…

Citește mai departe
Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha în 2015

Se pregateste infiintarea asociatiei mondiale a comertului cu produse bio

Cei mai importati actori din agricultura bio la nivel mondial intentioneaza sa infiinteze, pana la finele anului 2012, o Asociatie mondiala a comertului cu produse bio, a declarat pentru Agerpres presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – „Bio Romania”, Marian Cioceanu. “Bio Romania face parte dintr-un grup de initiativa alaturi de cei mai importanti actori…

Citește mai departe

Uniunea Europeana si Statele Unite incheie un parteneriat domeniul comertului cu produse ecologice

Uniunea Europeana si Statele Unite au anuntat astazi ca, incepand cu 1 iunie 2012, produsele ecologice certificate in UE sau in SUA pot fi comercializate drept produse ecologice in oricare dintre aceste doua regiuni . Acest parteneriat intre cei mai mari doi producatori de produse ecologice din lume va pune bazele unei constructii solide care…

Citește mai departe
40 de fermieri vasluieni au adoptat agricultura ecologica

Agricultura bio castiga teren

In judetul Satu Mare exista un numar de 36 de operatori in agricultura ecologica Agricultura ecologica castiga tot mai multi adepti in randul agricultorilor satmareni. Potrivit evidentelor Directiei Agricole Satu Mare, pana in prezent sunt inregistrati un numar de 36 de operatori in domeniu. Agricultura ecologica nu este o ocupatie tocmai facila, in conditiile in…

Citește mai departe

Percy Schmeiser: Agricultura ecologica si OMG sunt incompatibile

Agricultura ecologica nu poate coexista alaturi de culturile de organisme modificate genetic (OMG), acestea contamineaza totul in jur si pun in pericol dreptul generatiilor viitoare de a trai intr-o lume fara alimente manipulate genetic, a declarat, miercuri (21 octombrie 2009), la o conferinta de presa, laureatul Premiului Nobel Alternativ pe anul 2007 fermierul canadian Percy…

Citește mai departe

Piata romaneasca a produselor agricole bio ar putea creste in acest an cu 20%

Piata romaneasca a produselor agricole bio ar putea creste in acest an cu 20%, de la 45-50 milioane euroin 2010, pe fondul majorarii cererii, a declarat joi presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica „Bio Romania”, Marian Cioceanu. Produsele agricole bio castiga teren: Piata romaneasca ar putea creste in acest an cu 20% (Imagine: Andrei Spirache/Publimedia) „Promovam…

Citește mai departe