Utilizarea Energiei Geotermale in Agricultura – potential semnificativ de dezvoltare prin reducerea majora a costurilor energetice

Utilizarea Energiei Geotermale in Agricultura – potential semnificativ de dezvoltare prin reducerea majora a costurilor energetice
Utilizarea Energiei Geotermale in Agricultura – potential semnificativ de dezvoltare prin reducerea majora a costurilor energetice
Utilizarea Energiei Geotermale in Agricultura – potential semnificativ de dezvoltare prin reducerea majora a costurilor energetice

In Europa au fost implementate cu succes o serie de centrale electrice geotermale, cat si aplicatii in cascada pe baza energiei termice adiacente, precum incalzirea serelor, uscarea produselor agricole (cereale, fructe si legume), irigatii cu apa calda, piscicultura, etc. SIFEE NEW ENERGY SRL este o companie romaneasca de inginerie, cu capital integral privat, care este implicata in dezvoltarea unor proiecte de energii regenerabile, cu focus pe geotermie.

De unde provine interesul pentru energia geotermala?

Pentru ca in scoarta terestra sunt stocate mari cantitati de caldura si pentru ca apa geotermala stocata in acviferele de mare adancime reprezinta un „transportor” minunat al acestei energii.

In ziua de azi exista tehnologii care produc energie regenerabila din apa geotermala, valorificand caldura pamantului. Spre deosebire de energia eoliana sau solara, care sunt direct proportionale cu fluctuatiile vantului sau ale luminii soarelui, sistemele geotermice prezinta avantajul ca au acces la o sursa constanta de energie, respectiv energia interioara a pamantului.

Referinte europene pentru centrale electro-geotermice si/sau utilizarea caldurii geotermale pentru incalzirea locuintelor sau a serelor se afla, printre altele, in Italia –Larderello (inca din 1911!), Islanda, Austria – Altheim, Germania – Insheim, Unterhaching, Traunreut, Taufkirchen, Bruchsal, Sauerlach, Kirchweidach, etc. In Olanda, apa geotermala este utilizata in special pentru incalzirea serelor, apa geotermala fiind de departe cea mai economica sursa de energie pentruincalzirea serelor. In localitatea germana Kirchweidach energia geotermala este utilizata pentru incalzirea serelor, unde se cultiva rosii si ardei, urmand sa se construiasca si o centrala geotermala pentru producerea energiei electrice si termice (pentru incalzirea locuintelor)

In localitatea germana Traunreut energia geotermala este utilizata pentru producerea energiei electrice, cat si pentru incalzirea locuintelor.

Experienta pozitiva a proiectelor geotermale europene ne-a motivat pe noi, SIFEE NEW ENERGY, sa cautam amplasamente in Romania care sunt caracterizate prin cel mai bun potential geotermic. Prin activitatea noastra de cercetare si explorare am identificat in ultimii 8 ani, in nord-vestul Romaniei, mai multe zone cu un potential geotermic ridicat. Ca urmare, am depus eforturi semnificative pentru a concesiona de la ANRM (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale) mai multe perimetre geotermale. Acestea se afla in judetele Bihor, Satu Mare si Arad.

Temperatura apei in cadrul perimetrelor noastre geotermale cu licenta este intre 140 si 240°C, la adancimi cuprinse intre 1.900 si 4.700m. In aceste perimetre detinem mai multe hectare de teren plat, fertil, pozitionat strategic si suntem pe cale de a achizitiona mai mult.

De retinut este faptul ca doua dintre perimetrele noastre cu licenta au o proprietate speciala: fiecarui m3 de apa geotermala din acvifer ii corespund 2m3 de gaz metan. Astfel, CO2 rezultat din arderea gazului existent poate fi folosit pentru plantele din sere.

Intentia noastra este de a dezvolta un Parc Energetic Geotermal cu Aplicatii in Cascada be baza energiei regenerabile geotermale. Acesta va include o centrala geotermala si, prin utilizarea caldurii geotermale adiacente, pe suprafete mari, zone inteligent integrate cu sere, uscatoare de cereale sau alte produse agricole, si piscicultura.

In acest sens, cautam parteneri de afaceri experimentati in agricultura/ horticultura/ piscicultura.
Speram ca v-am trezit interesul. Pentru alte detalii si orice intrebari nu ezitati sa ne contactati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *