Rusii se salveaza de la OMG cu… dacea

0
613
Rușii se salvează de la OMG cu... dacea
Rusii se salveaza de la OMG cu... dacea
Rusii se salveaza de la OMG cu… dacea

Proprietarii de dacea (este un anumit tip de locuinta folosita pe post de casa de vacanta in Rusia) sunt un exemplu pentru toata lumea. Metodele aplicate de gospodarire pot fi numite un adevarat sistem de fermieri, spre deosebire de fermierii occidentali industrializati si chimizati. Expertii internationali recomanda metodele de cultivare intensiva a produselor ecologice pentru cresterea volumului de productie.

Specialistii straini sfatuiesc in mod repetat sa aruncati o privire mai atenta asupra experientei ruse. Potrivit raportului „Agroecologie si dreptul la alimente”, 35 de milioane de familii din Rusia prelucreaza aproximativ opt milioane de hectare de pamant si este cel mai bun mod de auto-asigurare cu produse alimentare.

Anume aceasta dragoste de masa a rusilor pentru agricultura asigura securitatea alimentara reala din Rusia, care permite milioanelor de cetateni rusi sa nu depinda de produsele modificate genetic si agricultura industrializata si sa consume preponderent alimente organice cultivate cu propriile maini. In cele mai rele timpuri, de exemplu, dupa prabusirea URSS, cand intreprinderile provinciale ani la rand nu au platit salarii angajatilor, parcele de dacea au salvat sute de mii de familii de la foame.

Rezultatele recensamantului agricol din Rusia, anul 2006, au aratat ca in tara pe terenuri de dacea si in gospodarii auxiliare private sunt cultivate 92 la suta din toti cartofii, 77 la suta de alte legume si aproape 90 la suta de fructe, 95-97 la suta de miere, pomusoare.

Si succese in crearea complexelor mari de cresterea animalelor si producerea cerealelor nu au afectat pozitia micilor producatori privati care produc carne si lapte „pentru ei insisi”, conform datelor diferite, aproximativ 35 – 40 la suta din totalul Rusiei.

In total, mai mult de 70 la suta din populatia Rusiei are parcele mici de gradina sau de livada unde se pot implica in cultivarea produselor alimentare de o mare varietate.
Anume aceasta experienta este recomandata spre o raspandire in mod activ in regiunile sarace ale lumii. In raportul organizatiei „Agroecologie si dreptul la alimente” se spune ca, cu ajutorul micilor gospodarii de fermier poate fi ridicat de doua ori volumul alimentelor ecologice in cele mai „infometate” regiuni de pe planeta.

Conform calculelor demografilor, in 2050 populatia lumii va constitui 9 miliarde. Si aplicarea practicilor agroecologice pe terenuri mici de pamant este mai eficienta decat metode din prima revolutie verde. ” Realizarile stiintifice moderne dovedesc ca metodele agroecologice ofera o crestere mai substantiala a volumului de productie, decat utilizarea ingrasamintelor chimice in regiunile cu cele mai ridicate niveluri de foame, in special intr-un mediul inconjurator ostil”, – a declarat Olivier De Schutter, raportor special al ONU privind dreptul de acces la alimente.

Cresterea randamentului in cadrul proiectelor agroecologice in diferite regiuni ale lumii este de la 80 la suta pana la 116 la suta. Proiectele similare sunt puse in aplicare in tarile cu climate diferite. In Malawi au trecut la agricultura agroecologica dupa o utilizare activa si fara succes a ingrasamintelor chimice si prin metode curate au reusit sa ridice productivitatea de porumb de la 1 tona pe hectar pana la 2-3 tone. Si acest lucru, la randul sau, va creste disponibilitatea acestui produs pentru mai mult de un milion de malawieni care traiesc sub pragul saraciei .

In Indonezia, Vietnam si Bangladesh , prin utilizarea cunostintelor la plantatiile de orez au fost capabili sa reduca cantitatea de utilizare a insecticidelor cu 92 la suta. Ceea ce inseamna nu numai o cultura „curata”, dar de asemenea si economii semnificative.

Autorii raportului au uitat sa mentioneze iarna rusa indelungata si practici comune de a pastra produsele obtinute vara pentru intregul an. Un sondaj al Fondului „Opinia publica” a aratat ca colectari de produse agricole din fructe si legume pentru iarna fac 82 la suta dintre cetatenii rusi. Si doar 18 la suta nu le fac.

Totodata, 66 la suta dintre respondenti folosesc produse cultivate cu mainile proprii. Pentru 12 la suta dintre respondenti produsele recoltate in sezonul agricol sunt principalele alimente, iar 43 la suta le-au numit o completare importanta la produse cumparate la magazin. 54 la suta nu ar putea supravietui fara aceasta productie, printre satenii – 75 la suta.

Nu considera ca este posibil de a stoca produse 42 la suta din moscoviti si 28 la suta din locuitorii altor metropole. Cu toate acestea, posesia unei dacea in afara orasului este una dintre prioritatile de viata a mai multor locuitori ai oraselor mari si in vremurile dificile terenurile ocupate cu flori si hamace oricand pot fi convertite intr-o plantatie agricola mica.

« In primul rand, pentru a investiga produsul la prezenta mutantilor, este necesara testarea fiecarui lot de marfuri. De exemplu, la fabricarea carnatilor din lotul nr. 3 ar putea fi folosita soia modificata, iar din lotul nr.4 – nu. Insa aceasta satisfactie de a cunoaste adevarul nu este una ieftina: testul unei specii de produse … »
Marca „Fara OMG”. Oare putem avea incredere in aceste informatii?
Sezon ce dureaza un an

Sociologii vorbesc despre cresterea de-urbanizarii. Acest termen inseamna mutarea locuitorilor din mediul urban in sate. Potrivit informatiilor oferite de Centrul de Cercetare Opinia Publica din Rusia, in ultimii ani deplasarea a luat o scara masiva, si primii care au asimilat viata rurala au fost locuitorii din orase mari – Moscova si Sankt Petersburg . Nu este surprinzator, ca „pionierii d-urbanizarii” au fost anume proprietarii de dacea, deoarece pentru ei, mutarea nu inseamna un colaps psihologic, ci sezonul de dacea prelungit.

Un sondaj de opinie recent efectuat arata: in timpul sarbatorilor din luna mai plimbari in mijlocul naturii si tururi la dacea au devenit principala modalitate de petrecere a timpului liber. Si 87 la suta dintre respondenti din Sankt-Petersburg si Moscova sunt destul de multumiti de modul in care a trecut o astfel de vacanta. In acelasi timp, in fiecare an creste numarul persoanelor care prefera sa-si petreaca la tara nu numai sarbatorile, dar si tot restul timpului. Locuitorii din capitala nordica au toate oportunitatile pentru acest lucru: jumatate de locuitori din Sankt-Petersburg au case proprii la tara. Aproximativ 10 la suta raporteaza ca casele lor la dacea sunt potrivite pentru utilizare pe tot parcursul anului.

In gradina cu un laptop

Expertii subliniaza ca locuitorii din Sankt Petersburg tot mai des calatoresc la dacea indepartate, situate la periferia regiunii Leningrad si in afara hotarelor ei. Avand in vedere amploarea stingerii satelor, cazarea, fie si sezoniera, ofera o speranta pentru conservarea asezarilor rurale mici. In regiune sunt multe sate in care iarna locuiesc una sau doua familii de pensionari, iar vara, cu sosirea proprietarilor de dacea, originari din Sankt-Petersburg, viata forfoteste nu mai putin decat la orice statiune balneara.

Conform ultimul recensamant, din 153000 de localitati rurale 19500 au fost complet abandonate, – spune un reprezentant al companiei de dezvoltare Anna Sergun. – Plecand la munca in orase, oamenii abandoneaza locuintele lor rurale . Iar cetatenii urbani care aleg dacea au tendinta de a trai in doua case, fara a lasa apartamentul din oras si locul de munca. Desigur, este imposibil de a revigora astfel sate, dar cel putin in raza de 100-200 de kilometri de la marile orase, satele sunt salvate in mare parte datorita interesului proprietarilor de dacea.
Printre noi locuitori ai satelor sunt multi downshifteri ( persoane care au abandonat o cariera din oras in favoarea unei vieti linistite, aproape de natura) si freelanseri – persoanele fizice autorizate (profesionisti ce lucreaza de la distanta).

– Un birou verde este visul mai multor rezidenti din metropole, – cred autorii site-ul „Downshifter: intoarcerea la sine”. – Tehnologii moderne fac posibil aranjamentul biroului verde practic oriunde unde exista un semnal de comunicatii mobile. Este suficient un laptop, telefon si internet – si va puteti implica in rutina de birou, stand intr-o casa de la tara langa fereastra, dupa care infloresc copacii. Restul de timp cresteti legume, daca doriti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.