Care este viziunea partidelor asupra problemelor de mediu. Analiză Greenpeace înainte de alegeri

Greenpeace România a analizat programul principalelor partide politice pe mediu, climă, energie și emisii din transport, în prag de alegeri parlamentare. Acestor capitole li se acordă o atenție deosebită la nivel global și european, având în vedere schimbările climatice, iar România nu poate face excepție. Partidele politice cu șanse de a atinge pragul electoral au…

Citește mai departe

Scrisoare deschisa: Domnule Ciolos, de ce blocati interzicerea cianurii?

Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Dacian Ciolos Domnule Dacian Ciolos, Imediat dupa investirea dvs. ca prim-ministru al Romaniei ati afirmat: “coruptia poate sa ucida atunci cand izvoraste din incompetenta sau indiferenta”, ceea ce ne-a determinat sa credem ca acesta este un angajament pe care vi-l asumati in toate aspectele ce tin de bunul mers al…

Citește mai departe

Noi cercetari la Ghetarul Scarisoara. Se fac studii pe microoorganisme, pentru folosirea acestora in bionanotehnologii

La Ghetarul Scarisoara se desfasoara primul studiu pe microorganismele din gheata subterana din lume. Echipe de cercetatori din tara studiaza adaptabilitatea acestora la mediile extreme reci, pentru a fi utilizata in bionanotehnologii, in industria medicala sau biocombustibili. Ghetarul Scarisoara a fost vizitat de echipe de cercetatori care de-a lungul mai multor ani efectueaza diverse studii…

Citește mai departe

Prima expeditie a Asociatiei de Fotografie de Mediu si Ecologie

Proiectul “ Socorro 2015 ” vizeaza participarea pentru prima data a unor fotografi din Romania la un proiect international de fotografie subacvatica. Proiectul “Socorro 2015” vizeaza participarea pentru prima data a unor fotografi din Romania la un proiect international de fotografie subacvatica. Imaginile realizate in cadrul acestui proiect vor fi donate catre Pacific Manta Research…

Citește mai departe
Plan de management pentru una dintre cele 17 arii protejate din Ialomita

Plan de management pentru una dintre cele 17 arii protejate din Ialomita

Societatea Ornitologica Romana, custodele sitului Natura 2000 Lacul Strachina, a desfasurat vineri, 7 noiembrie, la Tandarei, o conferinta de presa dedicata proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei Speciale de Protectie Avifaunistica ROSPA 0059 Lacul Strachina”. In acest context, am aflat amanunte despre actiunile de conservare a naturii care au loc intr-un sit Natura 2000…

Citește mai departe
ANRP, noi sesizări privind retrocedările de terenuri: Vizate, peste 2.600 de hectare de pădure din județul Prahova

Curtea de Conturi: „Doar 0,5% din cei care taie ilegal padurile sunt condamnati la inchisoare cu executare”

Curtea de Conturi: „Doar 0,5% din cei care taie ilegal padurile sunt condamnati la inchisoare cu executare, acest grad de condamnare fiind insignifiant fata de veniturile considerabile obtinute din comercializarea lemnului taiat ilegal” Gradul de condamnare la inchisoare cu executare a celor care taie ilegal padurile se ridica la doar 0,5%, dupa cum reiese dintr-un…

Citește mai departe
Ce s-a discutat la summitul ONU privind clima

Ce s-a discutat la summitul ONU privind clima

Marti, 23 septembrie, ȋn cadrul summitului privind schimbǎrile climatice liderii mondiali s-au angajat sa isi intensifice eforturile prin care sa faca fata incalzirii planetei. Ȋn ceea ce priveste rezultatele, pȃnǎ ȋn prezent se poate spune cǎ acestea sunt modeste. La Fondul Verde al ONU s-au strans deocamdata doar 2,3 miliarde de dolari, dintre care un…

Citește mai departe

Planul de actiune pentru viitorul productiei ecologice in Uniunea Europeana

Ambitia planului de actiune este de a sprijini cresterea sectorului, impreuna cu schimbarile viitoare ale cadrului legislativ, in special prin explorarea un mediu nou si posibilitati pe termen lung pentru solutii la provocarile legate de oferta si de cerere. 1. INTRODUCERE Productia ecologica este un sistem global de gestiune agricola si de productie alimentara care…

Citește mai departe

Rosia mov anti-cancer: leguma super-sanatoasa inventata de cercetatorii britanici!

Posibilitatea de a putea cumpara din supermarket rosii purpurii modificate genetic este cu un pas mai aproape de a deveni realitate. Cercetatorii britanici au conceput aceasta „super-leguma” cu pigment intunecat pentru a oferi rosiilor aceleasi beneficii pentru sanatate pe care le au afinele si alte fructe de padure inchise la culoare. Productia pe scara larga…

Citește mai departe

    Sefii CE, interesati de un transport urban mai curat

    Comisia Europeana isi intensifica actiunile de sprijin pentru municipalitati printr-un nou „pachet de mobilitate urbana” adoptat in decembrie. El va consolida schimbul de bune practici, va oferi sprijin financiar specific si va investi in cercetare si dezvoltare. In plus, incurajeaza dezvoltarea unor „planuri de mobilitate urbana sustenabila” pentru a stimula trecerea la un transport mai…

    Citește mai departe

    Islandezii au blocat constructia unei autostrazi pentru a nu afecta habitatul elfilor

    Proiectul privind constructia unei autostrazi din Islanda a fost blocat dupa ce activistii pentru protectia mediului inconjurator au acuzat ca aceasta ar putea afecta habitatul personajelor mitologice. Sustinatorii elfilor au blocat proiectul autoritatilor islandeze de a construi autostrada ce ar lega o suburbie a capitalei Reykjavik de peninsula Alftanes, locul unde locuieste presedintele Olafur Ragnar…

    Citește mai departe
    CE adopt? m?suri pentru un transport urban mai fluid ?i mai ecologic

      CE adopta masuri pentru un transport urban mai fluid si mai ecologic

      Comisia Europeana isi intensifica actiunile de sprijin pentru municipalitati printr-un nou „pachet de mobilitate urbana”, adoptat marti. Acesta urmeaza sa consolideze schimbul de bune practici, sa ofere sprijin financiar specific si sa sustina totodata investitiile in cercetare si dezvoltare. In plus, noul mecanism incurajeaza dezvoltarea unor „planuri de mobilitate urbana sustenabila”, pentru a stimula trecerea…

      Citește mai departe
      Trei proiecte legislative care modifica legea minelor. Rosia Montana si gazele de sist, in pericol

      Sondaj. Exploatarea zacamintelor, acceptata de romani, dar numai cu protectia mediului

      Aproximativ doua treimi dintre romani sunt de acord cu explorarea si exploatarea resurselor naturale, dar numai cu respectarea conditiilor de mediu, releva un sondaj de opinie realizat de Inscop Research. Rugati sa isi exprime acordul sau dezacordul fata de explorarea resurselor naturale ale Romaniei, 65,2% din totalul celor investigati se pronunta in favoarea explorarii resurselor…

      Citește mai departe

      Cat de bio sunt produsele bio?

      In ultimii ani, Romania a fost impanzita de numeroase magazine pe rafturile carora sunt expuse spre vanzare produse si de doua ori mai scumpe decat cele conventionale. Este vorba despre produsele certificate bio. Paine, peste, lapte ori legume, toate sunt prezentate de comercianti ca alimente mult mai sanatoase decat cele obisnuite si care fac adevarate…

      Citește mai departe
      Ce ?tiu românii despre gazele de ?ist

      Ce stiu romanii despre gazele de sist

      Peste 60% din cei intervievati in cadrul unui sondaj comandat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) sunt slab informati cu privire la ceea ce inseamna gazele neconventionale si gazele de sist, potrivit unui comunicat al Agentiei, citat de Agerpres. Necesitatea unei informari corecte si echilibrate cu privire la resursele neconventionale este una din principalele…

      Citește mai departe

      APM a organizat o dezbatere publica in care a prezentat Raportul de mediu pentru construirea fabricii de cherestea Holzindustrie Schweighofer

      APM a organizat o dezbatere publica in care a prezentat Raportul de mediu pentru construirea fabricii Holzindustrie Schweighofer Aproximativ 200 de persoane au participat la finele saptamanii trecute la dezbaterea publica referitoare la acordarea avizului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) in vederea constructiei unei fabrici de debitare si prelucrare a lemnului, pe care…

      Citește mai departe

      Agricultura ecologica, verificata

      Agricultura ecologica ,este un sistem de agricultura care a inceput sa ia din ce in ce mai multa amploare in Romania avand rolul de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului uman, in deplina corelatie cu conservarea resurselor naturale si dezvoltarea mediului. Prevederile privind etichetarea produselor obtinute din agricultura ecologica sunt foarte precise si…

      Citește mai departe

      Mediu: 80 % din europeni sunt ingrijorati de impactul produselor asupra mediului

      Conform unui nou sondaj, europenii ar fi dispusi, in majoritatea lor, sa isi schimbe obiceiurile de cumparare si sa se orienteze catre produse mai ecologice, insa multi dintre ei considera ca nu au acces la suficiente informatii si nu au incredere in afirmatiile producatorilor legate de caracterul ecologic al produselor. Sondajul privind „Atitudinile europenilor fata…

      Citește mai departe
      ANAT lanseaza "Litoralul Verde"

        Litoralul romanesc, scos de pe harta eco

        O singura plaja din Romania a primit, in 2013, certificatul de calitate „Blue Flag”, o distinctie care, printre alte avantaje, inseamna 10% mai multi turisti • Spre comparatie, vecinii bulgari au 11 plaje si un port in care flutura steagul albastru, iar grecii l-au arborat pe 393 de plaje • Aceasta distinctie, acordata anual de…

        Citește mai departe
        Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite

        In proportii mai mici, pesticidele sunt prezente si in produsele bio

        Prin definitie, alimentele bio sunt 100% sanatoase, pentru ca la obtinerea lor nu se utilizeaza pesticide. Din acest motiv si pretul lor este dublu fata de cel al alimentelor obisnuite. Raportul anual al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) arata insa ca pesticidele sunt prezente, bine-mersi, si in produsele bio. In proportii foarte mici, e-adevarat,…

        Citește mai departe
        Nav? de colectare a de?eurilor generate de nave pentru porturile Gala?i, Br?ila ?i Tulcea

        Apele Romane cumpara o nava pentru masuratori cantitative si calitative pe Dunare

        Administratia Nationala Apele Romane va organiza si desfasura o procedura de achizitii publice pentru atribuirea contractului „Furnizare nava pentru masuratori cantitative si calitative pe Dunare”. Locul principal de livrare al navei este Portul Giurgiu. Potrivit anuntului nr. 144331/15.06.2013, publicat pe SEAP, ofertele pot fi depuse pana pe data de 29 iunie, ora 12.00, la sediul…

        Citește mai departe