Studiu: vegetarienii sunt mai putin sanatosi decat carnivorii. Afla explicatia!

0
602
Dieta vegetariană: argumente pro şi contra
Dieta vegetariană: argumente pro şi contra
Studiu: vegetarienii sunt mai putin sanatosi decat carnivorii. Afla explicatia!
Studiu: vegetarienii sunt mai putin sanatosi decat carnivorii. Afla explicatia!

Un studiu realizat de cercetatori austrieci demonteaza tot ceea ce se credea pana acum despre vegetarieni si anume ca sunt mult mai sanatosi decat persoanele care consuma carne. Se pare ca persoanele vegetariene sunt mai putin sanatoase in comparatie cu cele care consuma carne, in ciuda faptului ca beau mai putin alcool, fumeaza mai putin si sunt mai active din punct de vedere fizic decat semenii lor „carnivori”.

Autorii acestui studiu, realizat la Medizinische Universität Graz din Austria, au descoperit ca dieta vegetariana, caracterizata printr-un consum scazut de grasimi saturate si colesterol si unul ridicat de fructe, legume si produse din cereale integrale, pare sa prezinte riscuri crescute de favorizare a aparitiei cancerului, alergiilor si tulburarilor mintale, precum depresie si anxietate, scrie independent.co.uk, citat de Mediafax.

Studiul a utilizat date ce provin de la Austrian Health Interview Survey, un sondaj realizat pentru a examina obiceiurile alimentare si diferentele de stil de viata dintre persoanele vegetariene si cele care consuma carne.

Cei 1.320 de voluntari au fost alesi in functie de varsta, sex si statutul socioeconomic si includeau in randurile lor 330 de vegetarieni, 330 de persoane care mancau carne, dar si multe fructe si legume, 330 de persoane „cu o dieta obisnuita” si 330 de persoane care mancau foarte multa carne.

Savantii austrieci au stabilit ca vegetarienii consumau mai putin alcool si aveau IMC-uri (indice de masa corporala) mai mici, dar, cu toate acestea, aveau o sanatate mintala si fizica mai scazuta.

Participantii care mancau mai putina carne apelau, totodata, la practici medicale mai putin sanatoase, precum anularea programarilor la medic pentru controalele medicale preventive si anularea programarilor pentru vaccinare.

„Studiul nostru a aratat ca adultii austrieci care adopta o dieta vegetariana sunt mai putin sanatosi (prezinta riscuri de cancer, alergii si tulburari mintale), au o calitate a vietii mai scazuta si, de asemenea, necesita mai multe tratamente medicale”, au declarat autorii studiului.

Autorii au tinut, totodata, sa isi apere studiul in fata acuzatiilor potrivit carora cercetarea lor ar reprezenta de fapt o reclama pentru industria carnii.

Epidemiologul Nathalie Burkert, coordonatoarea analizei, a declarat pentru The Austrian Times: „Ne-am distantat deja de aceasta acuzatie pe care o consideram o interpretare incorecta a datelor noastre. Noi am descoperit ca vegetarienii sufera mai mult din cauza anumitor boli precum astm, cancer si tulburari mintale decat persoanele care mananca si carne, dar noi nu putem sa spunem care este cauza si care este efectul. Vor trebui facute mai multe alte studii inainte de a gasi un raspuns la aceasta intrebare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.