Protestele fata de exploatarea gazelor de sist se intensifica in lume

0
451
Protestele faţă de exploatarea gazelor de şist se intensifică în lume
Protestele fata de exploatarea gazelor de sist se intensifica in lume
Protestele fata de exploatarea gazelor de sist se intensifica in lume

Mii de persoane vor protesta, sambata, in Franta, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania si Romania, cu ocazia Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulica, relateaza Le Monde, in editia electronica.

In timp ce tot mai multe tari autorizeaza explorarea si exploatarea de petrol si gaze de sist, contestarile se succeda, astfel ca sambata mii de persoane urmeaza sa protesteze in Franta (la Paris, Toulouse, Lille sau Nisa), in Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania si Romania cu ocazia Zilei Mondiale impotriva gazelor de sist.

Protestele satenilor fata de proiectele de explorare la Silistea, in nord-estul Romaniei, au avut efect asupra Chevron, gigantul american anuntand joi suspendarea activitatilor sale an regiune.

Protestele din Romania si-au gasit ecou in Ucraina vecina, unde sute de persoane au manifestat joi impotriva proiectelor companiei Chevron de a exploata gazele de sist in tara lor. Anul trecut, gigantul american a castigat o licitatie pentru a exploata zacamintele la Oleski, in vestul tarii, pe care Guvernul le estimeaza la 2.980 de miliarde de metri cubi de gaze. Dar populatia locala este ingrijorata de impactul asupra mediului intr-o regiune muntoasa care este si o zona turistica.

Focuri de arma, cocteiluri Molotov si vehicule ale jandarmeriei au fost arse in Canada, unde mobilizarea impotriva gazelor de sist a luat o turnura violenta joi, cand 40 de persoane au fost retinute in urma confruntarilor cu fortele de ordine.

De luna trecuta, acesti opozanti, intre care mai multi amerindieni, incearca sa impiedice o companie de gaze canadiana, SNW Ressources, sa efectueze teste seismice in estul New-Brunswick, pe coasta atlantica. Opozantii fata de acest proiect au ridicat baraje pe un drum situat in apropierea depozitului care adaposteste echipamentul de explorare al companiei, dar justitia a pronuntat o interdictie a acestui blocaj. In cursul serii, aproximativ 200 de persoane au marsaluit pe strazile din Montreal in semn de solidaritate cu manifestantii din New-Brunswick.
In timp ce o campanie este in desfasurare in sudul Angliei, entuziasmul populatiei britanice pentru gazele de sist se erodeaza. Potrivit unui sondaj publicat la 1 octombrie de universitatea din Nottingham, 55 la suta dintre englezi sustin in prezent exploatarea prin fracturare hidraulica, fata de 62 la suta in iulie.

In perioada cuprinsa intre aceste luni, manifestatii a mii de opozanti au afectat regiunea Sussex, dupa ce compania Cuadrilla Resources a inceput forajul la 2 august. Compania britanica a obtinut din partea Guvernului, in decembrie 2012, autorizatia de a relua explorarile pe care le-a intrerupt in 2011 din cauza cutremurelor.

Un alt subiect de nemultumire este costul de doua mai mare decat in Statele Unite, ceea ce va antrena o scadere foarte limitata a pretului la electricitate in tara.

In Franta, fracturarea hidraulica ramane interzisa, dupa ce Consiliul Constitutional a decis, la 11 octombrie, sa valideze legea din 13 iulie 2011, care interzice folosirea acestei tehnici, singura existenta in prezent pentru extragerea gazelor de sist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.