APM a organizat o dezbatere publica in care a prezentat Raportul de mediu pentru construirea fabricii Holzindustrie Schweighofer
Aproximativ 200 de persoane au participat la finele saptamanii trecute la dezbaterea publica referitoare la acordarea avizului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) in vederea constructiei unei fabrici de debitare si prelucrare a lemnului, pe care grupul austriac Holzindustrie Schweighofer vrea sa o construiasca la Reci. Dezbaterea a fost initiata de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Covasna si a avut loc in sala Caminului Cultural din Reci, in prezenta reprezentantilor mai multor institutii din judet, dar si a locuitorilor comunei.
Discutii si sesizari pe tema investitiei
Dezbaterea a fost deschisa de primarul comunei, Dálnoki Lajos, care a explicat ca in urma unui sondaj ce a cuprins jumatate din locuitorii comunei Reci, 900 dintre acestia au raspuns ca isi doresc investitia si numai 35 s-au aratat impotriva.
„Ca autoritate locala, suntem oarecum intre ciocan si nicovala. Ne dorim dezvoltare si locuri de munca, insa pe de alta parte ne e teama sa nu ne compromitem, sa nu stricam ceea ce avem – nu vrem sa fim folositi sau sa se distruga ceea ce are comuna, dupa cum nici nu vrem sa pierdem o astfel de sansa la dezvoltare. Speram ca totul va fi bine, iar timpul va demonstra ca aceasta investitie a fost una benefica”, a declarat primarul Dálnoki.
Dezbaterea a fost condusa de reprezentantii APM Covasna, directorul Gheorghe Neagu si seful Serviciului de Avizari, Luminita Cornea, beneficiind de asemenea de traducator pentru limba romana si maghiara si incepand cu un rezumat al Raportului APM, disponibil pe pagina de Internet a institutiei si pe suport de hartie la sediul acesteia. Inainte de prezentarea Raportului, directorul APM, Gheorghe Neagu, a declarat ca desi dezbaterea a fost anuntata cu 48 de zile inainte, iar documentatia Raportului putea fi consultata de oricine a dorit, acest lucru nu s-a intamplat, mai multe sesizari cu acelasi continut venind catre APM doar cu patru zile inainte de intalnirea de la Reci. Raportul a fost prezentat de catre elaboratorul principal al acestuia, expertul evaluator de mediu Petrass István.
Sanatatea oamenilor nu va fi afectata de activitatea fabricii
In materialul prezentat, Petrass István a vorbit despre viitoarea amplasare a fabricii Holzindustrie Schweighofer, care va cuprinde 67,6 hectare pe teren in totalitate arabil. Evaluatorul a prezentat exact amplasarea cladirilor si a punctelor de lucru, trecand apoi la prezentarea impactului de mediu asupra apelor, solului, aerului si inclusiv drumurilor sau efectelor de zgomot pe care le va impune construirea si apoi functionarea respectivei fabrici in zona localitatii Reci. Pe scurt, concluziile Raportului au fost ca sanatatea oamenilor nu va fi afectata de activitatea fabricii, calitatea solului de asemenea nu va fi in niciun fel influentata, apele se vor mentine in parametrii de calitate actuali, zgomotele nu vor deranja ca urmare a viitoarei amplasari la sute de metri de asezarile umane, iar drumurile comunei de asemenea nu vor avea de suferit, deoarece concernul austriac va concepe un sistem propriu de lucru, cu cai ocolitoare.
„In anasamblu, consideram ca impactul asupra zonei va avea mai multe efecte pozitive, iar pentru sanatatea umana nu am detectat efecte adverse. In ceea ce priveste solul, care in prezent este de o calitate slaba, consideram ca impactul va fi unul pozitiv, prin gospodarirea deseurilor. Ca peisaj si biodiversitate, investitia nu are ce sa modifice, asadar impactul in acest sens va fi unul neutru”, a explicat Petrass István.
Potrivit Raportului prezentat de acesta, efectele pozitive sunt evidente: crearea unui numar insemnat de locuri de munca, ce va atrage dupa sine dezvoltarea economica, gospodarirea durabila a apelor si dezvoltarea resurselor de apa, reciclarea si valorificarea energetica a deseurilor, reducerea poluarii fonice prin implementarea unei infrastructuri moderne, crearea unor zone verzi cu scop de protectie – care vor imbunatati inclusiv calitatea aerului s.a.
Un aprig contestatar al investitiei, huiduit de localnici
Dupa prezentarea Raportului, organizatorii au dat startul dezbaterii, despre care s-a subliniat ca trebuie sa contina intrebari si sesizari punctuale si intemeiate, strict pe chestiuni de mediu. Prima interventie a fost cea a lui Torro Attila, prezent la dezbatere dupa ce a depus mai multe sesizari catre APM, in calitate de jurnalist. Potrivit lui Torro, Raportul nu ar prezenta anumiti factori de risc pentru mediu si nici nu ar vorbi despre riscurile ce le presupune pentru turism – aici, Torro s-a referit exclusiv la locul de pelerinaj al maghiarilor, Pivnita Uriasului, amplasat pe un deal din apropierea localitatii Moacsa. Reprezentantii APM i-au sugerat lui Torro Attila sa citeasca atent Raportul, in care se arata clar ca viitoarea fabrica nu va avea influente negative asupra Pivnitei Uriasului, insa nu au notat oficial aceasta observatie, deoarece Torro nu a putut explica in mod echivoc pe cine reprezinta. Mai exact, cand a trebuit sa explice, a spus ca reprezinta „7.000 de oameni din Sfantu Gheorghe”, moment in care localnicii din Reci, prezenti in sala, au inceput sa-l huiduie si sa-i explice pe ton ridicat si ostil ca cei din Sfantu Gheorghe nu ar trebui sa impiedice investitia de la Reci. Prin urmare, Torro Attila s-a retras destul de repede, neputandu-si finaliza expunerea, din cauza ostilitatii oamenilor din sala. Potrivit propriilor declaratii, Torro ar avea semnaturi din partea unor mii de persoane fizice care se impotrivesc investitiei de la Reci din motive ce vizeaza distrugerea mediului, a padurilor si a punctelor turistice din zona.
Aproximativ 200 de persoane au participat la dezbaterea publica referitoare la acordarea avizului de mediu pentru fabrica pe care grupul austriac Holzindustrie Schweighofer vrea sa o construiasca la Reci
Aproximativ 200 de persoane au participat la dezbaterea publica referitoare la acordarea avizului de mediu pentru fabrica pe care grupul austriac Holzindustrie Schweighofer vrea sa o construiasca la Reci
Se tem de „fumul negru”, dar vor locuri de munca
Restul intrebarilor au venit din partea locuitorilor si au vizat diverse aspecte de mediu si sanatate publica, in vreme ce unele intrebari au fost chiar amuzante. Astfel, un tanar din comuna a aratat ca desi isi doresc locuri de munca, multi oameni sunt speriati de „fumul negru care va iesi din cosurile fabricii”. In context , expertul evaluator de mediu Petrass István i-a asigurat pe localnici ca „fumul nu va fi nicidecum negru”, iar gradul de poluare va fi mult sub limitele europene admise.
Alte intrebari s-au referit la tranzitarea drumului principal al comunei, oamenii facandu-si griji ca masinile de mare tonaj vor afecta in cele din urma stabilitatea cladirilor, insa si in acest caz li s-a explicat ca investitorul austriac a vorbit deja despre crearea unor drumuri ocolitoare pentru anumite transporturi, astfel incat drumul comunei sa nu se aglomereze. Una dintre sugestiile apreciate de APM ca demne de a fi incluse in varianta finala a Raportului pentru PUZ a venit din partea unui alt locuitor din Reci, care a aratat ca ar trebui gasite solutii prin care anumite obiective, cum ar fi Biserica din localitate, sa fie protejate fonic prin implicarea investitorului.
In cele din urma, cele mai comune intrebari ale oamenilor au fost „cand se va incepe activitatea?” si „cand ne vom putea angaja?”, iar reprezentantii Holzindustrie Schweighofer le-au dat asigurari ca, daca totul va merge bine, la finele anului viitor fabrica va porni. Astfel, dezbaterea s-a incheiat in aplauzele localnicilor din Reci, care au aratat ca sunt nerabdatori sa inceapa sa lucreze la noua fabrica, deoarece s-au saturat sa faca naveta sau sa traiasca din alte surse, fara venituri sigure.
APM da asigurari de respectare a legislatiei
„Forma finala a Raportului de mediu pentru PUZ va include unele dintre sugestiile venite din partea locuitorilor, precum si sugestii venite din partea institutiilor implicate – Directia de Sanatate Publica, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Sectia Drumuri Nationale, Garda de Mediu, Prefectura si Consiliul Judetean Covasna, Electrica, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, CFR si autoritatile locale din Reci. Ideea este ca nu vom aproba avizul de mediu fara a respecta intocmai prevederile legale in tot ce are legatura cu aceasta investitie. E o investitie importanta pentru judet si vrem ca toate lucrurile sa se intample asa cum trebuie, corect si transparent – iar APM da asigurari ca e deshisa oricui vine cu sugestii pertinente si clare”, a declarat la final directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, precizand ca forma finala a Raportului va fi gata in urmatoarele zile, urmand ca abia apoi sa se elibereze autorizatia de mediu pentru PUZ.
Prezenti la dezbatere, reprezentantii concernului austriac Holzindustrie Schweighofer au declarat ca desi intrarea in judetul nostru nu a fost la fel de „calduroasa” precum alte intrari pe care le-au avut in trecut in Romania – la Sebes, Radauti, Siret si Comanesti, nu au de gand sa se retraga cu investitia, dorindu-si sa dovedeasca inclusiv faptul ca aceasta e in beneficiul tuturor.
Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anuntat la inceputul acestui an ca vrea sa construiasca o fabrica de preluare si prelucrare a lemnului, la Reci. Aceasta ar urma sa creeze peste 600 de locuri de munca, insa anuntata investitie a generat mai multe reactii de protest, mai ales din zona ONG-urilor, care sustin ca padurile covasnene vor fi distruse, ca este pusa in pericol siguranta mediului sau cea a turismului local. Pe de alta parte, investitia are si sustinere, deoarece va crea locuri de munca si va dezvolta inevitabil zona.