Alimentele modificate genetic: pro si contra?

Alimentele modificate genetic: pro ?i contra?
Alimentele modificate genetic: pro si contra?
Alimentele modificate genetic: pro si contra?

Produsele modificate genetic au devenit incet-incet cea de-a doua natura in SUA, iar expertii spun ca mai mult de jumatate din alimentele de pe rafturile din magazinele americane au ingrediente modificate genetic.

Cele mai frecvente alimente de acest gen din SUA sunt: soia, porumbul, bumbacul si uleiul de rapita. Si, in timp ce in mai multe tari europene este interzisa total cultivarea unor soiuri de plante modificate genetic, Romania, de exemplu, este primul stat din UE care a cultivat plante modificate genetic.

In R. Moldova, insa, este interzisa atat cercetarea organismelor modificate genetic (OMG), cat si inregistrarea acestora in registrul soiurilor de plante, spun oamenii de stiinta. Un sondaj din 2010 arata ca aproape trei sferturi dintre moldoveni nu vor sa consume produse modificate genetic. Totusi, ar putea sa va surprinda cat de multe alimente pe care le mancam zi de zi pot contine un ingredient modificat genetic.

Lipton si Knorr contin elemente modificate genetic

Ba mai mult, cercetatorii moldoveni precizeaza ca este incorect de spus ca produsele sau culturile modificate genetic sunt periculoase, pe cat de incorect ar fi sa spunem ca nu sunt periculoase. „Acest domeniu necesita cercetari continue, ca sa vedem daca opiniile pro sau contra sunt fondate”, afirma dr. Vasile Botnari, directorul Institutului de Genetica, Fiziologie si Protectie a Plantelor (IGFPP) al ASM. Totodata, cercetatorul ne ofera o pilda: „Cei care au crescut fortat animalele, printr-o alimentare bazata pe hormoni, cu toate ca nu sunt modificate genetic, s-a dovedit ca, intr-un final, acest lucru are consecinte negative pentru sanatate, populatia dezvoltand o crestere mai intensa a masei corporale”, mentioneaza Vasile Botnari. Potrivit lui, cercetatorii inca nu cunosc toate consecintele produselor modificate genetic, dar ele pot aparea peste o generatie, doua sau trei. „Si nimeni nu poate sa spuna sigur sa mancati alimente modificate genetic, pentru ca nu veti pati nimic”, concluzioneaza omul de stiinta.
De altfel, Agentia pentru protectia consumatorului atrage atentia asupra catorva produse modificate genetic prezente pe piata noastra. Printre acestea sunt: ceaiurile Lipton, biscuitii Parmalat, ciocolatele Mars, Twix, Milky Way, Snickers, Nesquik sau Nestle, precum si orezul Uncle Beans sau condimentele Knorr. Sirul il continua numeroasele produse cu continut de soia, printre care si mezelurile apetisante. „La produsele modificate genetic, oamenii nu pot face diferenta, decat daca este indicat pe ambalaj in mod explicit. Acest lucru poate fi depistat doar in laboratoare”, afirma cercetatorul.

 

 

Larisa Andronic, director adjunct pe stiinta, din cadrul IGFPP, e de parere ca formele traditionale care sunt in R. Moldova pot asigura consumul necesar de produse in tara noastra. „Chiar nu este justificata necesitatea introducerii unor culturi modificate genetic la noi. Ba mai mult, un management corect in domeniul agriculturii, dar si scolarizarea producatorilor ar trebui sa excluda utilizarea acestor soiuri”, precizeaza Larisa Andronic.

Nu trebuie sa avem o atitudine agresiva fata de OMG

Vasile Botnari confirma, de altfel, ca pana in prezent nu a intalnit fermieri de la noi care si-ar dori sa recurga la culturile modificate genetic. Totusi, oamenii de stiinta spun clar ca nu trebuie sa avem o atitudine agresiva fata de organismele modificate genetic, ci trebuie studiate. „Si acolo unde se gaseste o gena care poate imbunatati rezistenta unor soiuri la plante, ea neaparat trebuie preluata, folosita si studiata. Peste un viitor, nu chiar indepartat, vor fi foarte multe soiuri modificate genetic”, spune in incheiere Vasile Botnari.

 

Potrivit legii, cuvintele „Produsul contine organisme modificate genetic” sunt obligatorii atat pe eticheta, cat si in documentele de insotire. Informatia privind continerea de OMG trebuie sa ocupe cel putin 10% din suprafata etichetei si/sau a documentelor de insotire.

Americanii sunt si cei mai ferventi militanti pentru plantele modificate genetic, fiind binecunoscuta controversa pe aceasta tema dintre Washington si Uniunea Europeana. Totusi, in februarie curent, UE a permis cultivarea porumbului transgenic. Decizia a fost luata in ciuda faptului ca majoritatea tarilor au votat impotriva propunerii. Varietatea de porumb „Pioneer 1507” a fost dezvoltata in SUA. In momentul de fata, doar o cultura modificata genetic este permisa spre cultivare in UE.

Argumente Pro OMG

O rezistenta mai buna la boli si daunatori
Modificarea genetica a culturilor poate produce soiuri care sunt mai rezistente la boli si daunatori, reduce pierderile si diminueaza dependenta de pesticide.

Este imbunatatita toleranta la stres

Genele care dau o mai mare toleranta de stres, cum ar fi seceta, temperaturi scazute sau sare in sol, pot fi de asemenea inserate in culturi. Acest lucru poate extinde gama lor si deschide noi domenii pentru productia de alimente.

Cresterea mai rapida

Culturile pot fi modificate pentru a le face sa creasca mai repede, astfel incat acestea pot fi cultivate si recoltate in zonele cu o perioada de vegetatie mai scurte.

Culturi mai nutritive

Plantele si animalele pot fi proiectate pentru a produce cantitati mai mari de vitamine si minerale esentiale, cum ar fi fier, ajutand la rezolvarea problemelor de nutritie in unele parti ale lumii.

Productia de medicamente si vaccinuri 

Ar putea fi posibil ca din plante si animale sa fie produse medicamente utile si chiar vaccinuri, astfel incat prevenirea si tratamentul bolilor umane, in unele locuri, pot fi realizate ieftin si eficient prin dieta.

Rezistenta la erbicide

Culturile pot fi modificate pentru a fi rezistente la erbicide specifice, ceea ce face mult mai usor de controlat buruienile suparatoare. De exemplu, rapita modificata genetic este rezistenta la un produs chimic care este utilizat pe scara larga pentru controlul buruienilor daunatoare.

 

Calitati gustative mai bune
Alimentele pot fi proiectate pentru a avea un gust mai bun, care ar putea incuraja oamenii sa manance mai multe alimente sanatoase, care in prezent nu sunt populare, din cauza gustului lor, cum ar fi broccoli si spanacul.

Contraargumente OMG

Efecte secundare neasteptate
Unele dintre efectele alimentelor modificate genetic asupra sanatatii umane pot fi imprevizibile. Cei mai multi compusi chimici prezenti in produsele alimentare se comporta intr-un mod complex in corpul uman. In cazul in care produsul alimentar contine ceva ce in mod normal nu sunt prezente in alimentatia umana, este greu de spus care pot fi efectele sale in timp.

Probleme cu etichetarea alimentelor genetic modificate

Nu poate fi clar pentru clienti exact ceea ce mananca atunci cand cumpara alimente modificate genetic. Nu toate tarile au cerinta de a eticheta produsele alimentare sau ingrediente modificate genetic. Persoanele cu o alergie la un anumit ingredient pot fi afectate in mod neasteptat de un aliment modificat genetic.

 

O diversitate redusa de specii 
Genele introduse pentru a face culturile toxice pentru anumite insecte daunatoare pot ucide alte insecte benefice. Acest lucru ar putea conduce la o reducere a diversitatii faunei salbatice in zonele afectate si, eventual, chiar la disparitia unor specii vulnerabile.

Distrugerea ecologica
Este posibil ca genele rezistente la insecte, boli si erbicide sa se raspandeasca la plantele naturale. Polenul de la culturile modificate genetic ar putea fi transferate de insecte sau de vant la plante salbatice, fertilizandu-le si creand altele noi, modificate.

Suprautilizarea erbicidelor
Plantarea de culturi rezistente la erbicide ar putea incuraja fermierii sa utilizeze erbicide mai liber, deoarece acestea ar putea fi apoi aplicate fara limita in plantatii cu culturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *