Care sunt produsele din carne care au cele mai multe E-uri

Care sunt produsele din carne care au cele mai multe E-uri

Circa 40% din produsele de tip sunca de Praga verificate de Protectia Consumatorului contin opt E-uri, potrivit unui comunicat transmis de institutie. Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons a realizat studiul pe produsele tip sunca de Praga ce se regasesc pe piata autohtona. In…

Citește mai departe

Planeta Bolnava

In ultima zi a lunii septembrie Zoological Society of London, ONG Global Footprint Network si Water Footprint Network au prezentat la UNESCO raportul biannual. Concluzia este destul de ingrijoratoare: in ultimii patruzeci de ani a disparut jumatate din speciile salbatice de animale de pe planeta. Raportul scoate in evidenta declinul fara precedent al biodiversitatii. Cauza:…

Citește mai departe
Sucul de rosii, bautura ideala pe timpul verii

Mancam bulion fara rosii!

Asta au descoperit comisarii de la Protectia Consumatorului in urma mai multor controale. O pasta de tomate ar trebui sa contina cel putin 24 la suta de substanta uscata solubila. Este minimul admis de lege. In realitate insa, producatorii respecta legea doar pe eticheta, scrie observator.tv. Pasta de tomate nu e nici pe departe ce…

Citește mai departe

Aproape 50% dintre agentii economici care vand sau eticheteaza produse alimentare ecologice nu respecta legea

Aproape 50% dintre agentii economici care vand sau eticheteaza produse alimentare ecologice nu respecta legea, au constatat inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), in urma unui control national desfasurat in luna februarie. „Este inadmisibil ca la aproximativ jumatate dintre operatorii economici verificati sa fie constatate abateri de la prevederile legale in vigoare. Produsele alimentare…

Citește mai departe

Mancare cu E-uri, etichetata BIO. Protectia Consumatorului a confiscat tone de produse

Atentie cand cumparati produse ecologice! Unii comercianti vand mancarea plina de E-uri impachetata in ambalaje cu eticheta de produs bio, iar pretul este cel putin dublu. Avertismentul vine chiar din partea sefilor de la Protectia Consumatorului care au confiscat tone de produse ecologice expirate si fals etichetate. Traduceri mincinoase, ambalaje deteriorate si, mai grav, mancare…

Citește mai departe
Productii record la graul fertilizat cu dolomita

Comisia Europeana urmareste foarte atent prezenta graului modificat genetic neautorizat din Oregon

Uniunea Europeana impune celor 27 de state membre sa verifice toate transporturile de grau care provin din SUA, dupa ce o parte din aceasta cereala a fost modificata genetic neautorizat si pusa in comert. Autoritatile americane au descoperit acest lucru la mai multe ferme din Oregon, graul apartinand Monsanto. „Comisia Europeana urmareste foarte atent prezenta…

Citește mai departe
Marea Britanie a decis s? adopte OMG

Aprobarea cultivarii organismelor modificate genetic a ramas la UE

Statele membre ale Uniunii Europene nu au reusit sa ajunga vineri la un compromis in privinta revizuirii legislatiei pentru a oferi posibilitatea ca tarile sa fie cele care sa decida restrictionarea sau interzicerea cultivarii pe teritoriul lor a Organismelor Modificate Genetic (OMG) autorizate la nivel european, in principal in urma opozitiei unor state precum Franta,…

Citește mai departe
Propuneri noi pentru productia ecologica si etichetarea productiei ecologice autohtone

Eco etichetarea – de la producatori preocupati la consumatori informati

Australian Certified Organic, Built Green, Cleaner and Greener Certification, EcoLogo, Flower Label Program sau Hong Kong Green Label sunt doar cateva dintre cele 351 de eco etichete, prezente in 25 de sectoare industriale in 213 tari. La sfarsitul anilor 80, odata cu cererea in crestere pentru produse care sa provoace cat mai putin rau mediului,…

Citește mai departe

Grapini: Majoritatea hainelor din Romania contin substante cancerigene

Majoritatea hainelor care se gasesc pe piata din Romania, contin substante cancerigene. Avertismentul vine de la Maria Grapini, fost presedinte al Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei. Ea spune ca imbracamintea din import este contrafacuta, iar in acest domeniu nu exista masuri clare prin care sa fie controlat procesul de fabricatie. 75% din hainele…

Citește mai departe

Compania McDonald’s, data in judecata pentru folosirea jucariilor in Happy Meal-uri

O organizatie pentru protectia consumatorului din Statele Unite acuza compania fast-food ca se foloseste de jucarii pentru a ademeni copiii in restaurantele sale. Reprezentantii Centrului pentru Stiinta in Interes Public au declarat ca vor da in judecata compania McDonald”s in termen de 30 de zile, daca nu va renunta la distribuirea jucariilor gratuite.S Ei au…

Citește mai departe

Daciana Sarbu a organizat o masa rotunda privind bunastarea animalelor

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, vicepresedinta Intergrupului Parlamentului European pentru bunastarea animalelor, a organizat, marti, la Bruxelles, alaturi de Fundatia „Vier Pfoten”, masa rotunda „De la Amsterdam la Lisabona -o perspectiva romaneasca si europeana asupra bunastarii animalelor”. „De la Amsterdam la Lisabona -o perspectiva romaneasca si europeana asupra bunastarii animalelor” a fost tema mesei rotunde organizate…

Citește mai departe

Pungile biodegradabile, mai „daunatoare” decat cele din plastic

Desi intitulate biodegradabile, multe din pungile de pe piata romaneasca sunt din polietilena cu aditivi care contin metale grele cu efect carcinogen, mutagen si bioacumulativ (CMB). Magazinele care vand pungi biodegradabile in Romania comercializeaza, de fapt, niste falsuri, sustin organizatiile neguvernamentale Agent Green si Salvati Dunarea si Delta. Dupa introducerea Eco Taxei de 20 de…

Citește mai departe

Mancare preparata cu produse expirate de doi ani

Miros de mucegai in camere, produse insuficiente si mancare facuta cu alimente expirate chiar si de doi ani au fost principalele nereguli gasite de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) la un control facut recent. Au fost verificate unitatile de cazare turistica si produsele alimentare specifice Sarbatorii Pascale. „Recomand turistilor sa acorde atentie spatiilor…

Citește mai departe

Ministerul Mediului stabileste ca si pungile oxo-degradabile vor fi taxate cu 20 bani

Pungile oxo-degradabile – fabricate din plastic obisnuit imbogatit cu aditivi ce declanseaza dezintegrarea plasticului, dar care contin de multe ori si metale grele – comercializate in Romania nu vor mai fi scutite de ecotaxa de 20 bani, potrivit unui ordin al ministrului mediului. Pentru a fi considerate biodegradabile si, implicit, scutite de la plata ecotaxei,…

Citește mai departe

Sute de kilograme de legume si fructe mucegaite au fost scoase de la comercializare de Protectia Consumatorului

Comisarii Protectiei Consumatorului au oprit definitiv de la comercializate cateva sute de kilograme de legume si fructe, dupa ce au depistat o serie de nereguli, precum neafisarea preturilor sau produse cu semne de deshidratare si putregai. „S-a constatat lipsa certificatului de conformitate cu standardele de comercializare pentru fructele si legumele proaspete, comercializare de produse cu…

Citește mai departe

Carnati cu mucegai. ANPC a retras de pe piata 11 tone de produse alimentare

In urma verificarilor efectuate in luna august, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a oprit temporar de la comercializare 60 tone de alimente si au retras definitiv de la vanzare 11 tone de produse alimentare care erau improprii consumului uman. Au fost acordate 988 de amenzi contraventionale pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorului, insumand 3.530.400 de…

Citește mai departe

Mare Nostrum lanseaza un proiect privind riscurile pesticidelor asupra sanatatii umane si a mediului

ONG MARE NOSTRUM, prin finantarea fondului GLOBAL GREENGRANTS, lanseaza, pentru prima data in experienta organizatiei, un proiect privind riscurile pesticidelor asupra sanatatii umane si a mediului. Proiectul se numeste „Cresterea gradului de constientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor si impactul asupra sanatatii umane si a mediului” si a fost deja demarat prin participarea…

Citește mai departe

Pungile cu aditivi cancerigeni invadeaza piata

Piata din Romania este invadata de sacose din polietilena (PE) cu aditivi care contin metale grele cu efecte CMB (carcinogen, mutagen, bioacumulativ), avertizeaza organizatiile Agent Green si Salvati Delta, care cer ca sacosele care nu sunt biodegradabile sa fie supuse Eco Taxei.  Conform evaluarilor Asociatiei „European Bioplastics”, care sprijina introducerea materialelor biodegradabile pe piata, materialele…

Citește mai departe

Pungi cancerigene

Piata romaneasca este invadata de ambalaje la fabricareacarora se folosesc aditivi „oxo-degradabili” periculosi Agent Green si Salvati Dunarea si Delta – doua organizatii nonguvernamen-tale – au atras ieri atentia asupra faptului ca piata din Romania a fost „invadata de sacose din polietilena (PE) cu aditivi care contin metale grele cu efecte carcinogene, mutagene si bioacumulative”….

Citește mai departe

Pungile de plastic elibereaza substante toxice in alimente

Reprezentanti ai unor organizatii pentru protectia consumatorului din SUA propun inscriptionarea pungilor, sticlelor si cutiilor de plastic cu o serie de noi coduri, care atentioneaza clientii despre compozitia ambalajului. Astfel, se vor transmite printr-o singura imagine informatii despre gradul de toxicitate al materialului plastic si posibilele efecte daunatoare asupra alimentelor. Codul 3 atentioneaza consumatorii ca…

Citește mai departe

NEREGULI

Patru unitati de invatamant din municipiul Botosani au sesizat Oficiul pentru Protectia Consumatorilor (OPC) dupa ce elevii Scolilor nr. 2 si 10, precum si ai Liceului de Arta „Stefan Luchian” si ai Liceului de Stiintele naturii „Grigore Antipa” au reclamat ca laptele asigurat in cadrul programului „Lapte si corn” are deficiente de culoare si gust.

Citește mai departe

CONTROL

Experti ai Directiei Generale pentru Sanatatea si Protectia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene si ai Posturilor de Inspectie la Frontiera vor face mai multe controale in perioada 18-22 februarie pentru a verifica daca sunt respectate normele UE privind controlul importurilor si tranzitelor de animale si produse alimentare in Romania.

Citește mai departe