Aprobarea cultivarii organismelor modificate genetic a ramas la UE

Marea Britanie a decis s? adopte OMG
Aprobarea cultivarii organismelor modificate genetic a ramas la UE

Statele membre ale Uniunii Europene nu au reusit sa ajunga vineri la un compromis in privinta revizuirii legislatiei pentru a oferi posibilitatea ca tarile sa fie cele care sa decida restrictionarea sau interzicerea cultivarii pe teritoriul lor a Organismelor Modificate Genetic (OMG) autorizate la nivel european, in principal in urma opozitiei unor state precum Franta, Germania sau Marea Britanie, informeaza Agerpres.

„Sunt dezamagita ca nu am ajuns la un acord, in ciuda muncii depuse. Europa nu a fost pregatita in acest moment. Am facut tot ce am putut”, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul danez al mediului Ida Auken, a carei tara detine presedintia rotativa a Uniunii Europene.

„Chiar daca nu am ajuns la un compromis, este clar ca exista vointa puternica a mai mult de 20 de tari de a avea dreptul de a se opune OMG-urilor pe teritoriul lor”, a spus Ida Auken la sfarsitul primei parti a unei reuniuni a ministrilor mediului din UE, care au luat in discutie un text de compromis propus de Danemarca.

„Nu as spune (ca ideea) este complet moarta (…) Vom vedea daca Europa va fi pregatita in iunie”, a mai afirmat Ida Auken. „A fost o discutie lunga si tensionata”, a adaugat ea.

„Vom analiza cu atentie daca sa discutam din nou (subiectul) in iunie. Exista dorinta (de rediscutare) din partea unor tari care s-au opus. Dar ar trebui sa am motive serioase pentru a face acest lucru, pentru a nu ne afla din nou in aceasta situatie”, a mai spus Ida Auken.

Pe baza textului de compromis al presedintiei daneze, Consiliul a examinat o propunere de reglementare care modifica directiva europeana 18/2001 in ceea ce priveste posibilitatea ca statele membre sa restrictioneze sau sa interzica, pe o parte a teritoriului sau pe intreg teritoriul, cultivarea organismelor modificate genetic autorizate la nivel european.

Propunerea Comisiei are ca obiectiv sa stabileasca o baza juridica pentru a permite statelor membre sa restrictioneze sau interzica cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor din alte motive decat sanatatea sau mediul, de care se tine deja cont in cadrul procedurii de autorizare a OMG-urilor de catre UE.

Pe de alta parte, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorului John Dalli a declarat ca textul de compromis al presedintiei daneze ‘a atras de fapt sprijinul multor state care au fost anterior impotriva propunerii originale’. „Sper ca presedintia daneza o va mentine in top pe agenda”, a afirmat Dalli, in cadrul conferintei de presa comune cu ministrul danez al mediului.

Potrivit lui Dalli, unul din motivele principale de neintelegere a fost legat de dorinta exprimata de unele state ‘de a nu se fragmenta piata unica’. „Am spus mereu ca situatia prezenta este o piata unica fragmentata, intrucat avem 10 din cele 27 de state membre din UE cu clauze de salvgardare care interzic cultivarea celor doua organisme modificate genetic care au fost aprobate in Europa”, a afirmat comisarul Dalli.

In prezent, UE aproba cultivarea a doua tipuri de organisme modificate genetic – o anumita specie de porumb si un tip de cartof adaptat pentru productia de amidon.

Ministrul mediului si padurilor Laszlo Borbely a declarat joi, la Bruxelles, ca Romania a fost de acord cu deblocarea situatiei, dar a sustinut ‘ca ar trebui sa existe o lista pe baza careia fiecare tara sa stie pe ce baza interzice sau nu aceste OMG-uri’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *