200.000 de semnături pentru a salva Directiva privind plasticul de unică folosință de presiunea lobbyiștilor

Miercuri, 9 septembrie, Comisia Europeană și reprezentanții statelor membre vor discuta online normele de aplicare a Directivei privind plasticul de unică folosință. Evoluția recentă a dezbaterilor asupra acestor norme, în contextul pandemic și cu lobby-ul industriei producătoare de plastic, creează serioase îngrijorări pentru organizațiile de mediu. Principalele vulnerabilități identificate se referă la interpretarea definiției plasticului…

Citește mai departe

Alro: Nu populatia sa plateasca mai multe certificate verzi, ci producatorii de regenerabile sa primeasca mai putine subventii

Populatia nu ar trebui sa plateasca certificatele verzi de la care au fost exceptati marii consumatori industriali, ci producatorii de energie regenerabila ar trebui sa primeasca mai putine subventii, a declarat, luni, Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina, in cadrul unei conferinte de presa.”Noi ne-am opus sindicalizarii certificatelor verzi de la care…

Citește mai departe

VIDEO Pasaj subteran pentru broaste

Cateva broaste dintr-o specie protejata vor avea un pasaj subteran special pentru ele intr-o comuna din Cluj. Amfibienii vor putea sa traverseze strada in siguranta, prin cateva tuneluri. Amfibienii fac parte din specia Bombina – nu au mai mult de cinci centimetri lungime si pot trai pana la zece ani. Broscutele sunt ocrotite printr-o directiva…

Citește mai departe
Ministerul Mediului va preveni inunda?iile cu ajutorul unui sistem IT de 77 milioane de euro

Deputatul Mugur Cozmanciuc: Inundatiile ar putea fi evitate daca statul ar solutiona problema jafurilor de padure

Ploile din ultima perioada au facut ravagii in tara si, ca in fiecare an, autoritatile par depasite de situatie. Pagubele sunt uriase, iar inundatiile au facut si victime omenesti. Unii politicieni vin sa ofere solutii in acest sens, printre acestia numarandu-se si deputatul Mugur Cozmanciuc, acesta fiind de parere ca „inundatiile din Romania ar putea…

Citește mai departe
Acţiune de colectare a deşeurilor electrice şi electronice în Crasna, Bâlteni şi Novaci, judetul Gorj

Ministrul Mediului: Reciclarea deseurilor electrocasnice, o constanta vulnerabilitate

Reciclarea deseurilor electrocasnice este o constanta vulnerabilitate, care nu pleaca doar din faptul ca lipseste infrastructura pentru colectare, ci si din faptul ca fiecare echipament vechi, care mai functioneaza, este cumva refolosit, la bunici, la tara, spune ministrul Mediului, Attila Korodi. „Cu noua directiva europeana in aceasta privinta eu cred ca reusim sa cream un…

Citește mai departe
POS Mediu: 5 noi contracte semnate

Ministrul Mediului despre Rosia Montana, gaze de sist si Casa Verde: Putem ajunge la inchiderea zonei Marii Negre

Chevron exploreaza la Pungesti, dar fara fracturare hidraulica, tehnologie interzisa prin avizul de mediu, nu se folosesc chimicale si nu e nimic periculos. In cazul Rosia Montana, Ministerul Mediului este in procedura de incepere a contractarii unei expertize, a declarat ministrul Attila Korodi. Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul Mediului a aratat ca nici nu s-a pus problema explorarii…

Citește mai departe
Andrei Chiliman: "Vom investi foarte mult în energii regenerabile, dar avem nevoie de parteneriate cu b?ncile"

Andrei Chiliman: „Vom investi foarte mult in energii regenerabile, dar avem nevoie de parteneriate cu bancile”

Primaria Sectorului 1 al Capitalei intentioneaza sa investeasca in energii regenerabile pentru reducerea consumului de energie in cladirile publice, a declarat, joi, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. „In perioada urmatoare vom investi foarte mult in energii regenerabile. Vrem sa aducem cladirile publice sa aiba un consum redus si totodata tipul de energie pe care-l folosesc…

Citește mai departe
Ministrul Attila Korodi a lansat proiectul ”ECOBANCA – Banca ta de reciclare”

Ministrul Attila Korodi a lansat proiectul ”ECOBANCA – Banca ta de reciclare”

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a lansat marti, 03 iunie 2014, cea de-a doua editie a proiectului ECOBANCA – Banca ta de reciclare, program de stimulare a colectarii selective a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) si a celor de baterii si acumulatori (DBA). ecobancaProiectul are ca obiective principale promovarea unei atitudine…

Citește mai departe

Ministrul Mediului: Companiile care au certificate de emisii CO2 trebuie sa intre in sistemul European in aprilie

Companiile care activeaza in Romania si au disponibilitate de certificate de emisii CO2 trebuie sa se inregistreze in sistemul european pana la finele lunii aprilie 2014. Anuntul a fost facut de catre ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, intr-o conferinta de specialitate, potrivit Agerpres. Korodi sustine ca, de cand a preluat Directiva europeana de…

Citește mai departe

Vier Pfoten face presiuni pentru salvarea a doi ursi tinuti ilegal intr-o gradina zoologica din Bulgaria

VIER PFOTEN face presiuni pentru salvarea a doi ursi afectati de conditiile oribile in care sunt tinuti Ruse, Bulgaria, 3 aprilie 2014 – Organizatia pentru protectia animalelor VIER POFTEN a incheiat o intelegere cu Ministerul bulgar al Mediului pentru preluarea a 2 ursi tinuti ilegal in gradina zoo a orasului Ruse si transferarea lor catre un sanctuar…

Citește mai departe

Attila Korodi, ministrul Mediului: „Nu se pune problema sa dam aviz de mediu proiectului Rosia Montana”

Proiectul Rosia Montana mai are de asteptat, spune Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarii Climatice, intr-un interviu pentru gandul. Korodi nu este de acord cu metoda exploatarii aurului prin cianurare. In privinta avizului de mediu pe care trebuie sa-l dea Ministerul Mediului, Korodi spune ca „nici nu se pune problema”. Attila Korodi spune ca va…

Citește mai departe
Workshop în Parlamentul European despre utilizarea animalelor în cercetarea științifică

Lege in Romania: “Uciderea animalelor trebuie realizata numai prin metode care provoaca cel mai mic nivel de durere”

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 327 de voturi “pentru” si 3 abtineri, un proiect de lege privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice, initiat de Guvern, care prevede ca “uciderea animalelor trebuie realizata numai prin metode care provoaca cel mai mic nivel de durere”. camera deputatilor Toate grupurile parlamentare au anuntat in plenul Camerei…

Citește mai departe

Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 327 de voturi „pentru” si 3 abtineri, un proiect de lege privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice, initiat de Guvern, care prevede ca „uciderea animalelor trebuie realizata numai prin metode care provoaca cel mai mic nivel de durere”, relateaza Mediafax. Toate grupurile parlamentare au anuntat in plenul Camerei…

Citește mai departe

Uniunea Europeana da termene clare pentru rezolvarea problemelor privind emisiile industriale

Dupa derogari peste derogari, Uniunea Europeana pare sa fie decisa in ceea ce priveste monitorizarea poluarii industriale. Astfel, de la 1 decembrie, a intrat in vigoare Directiva europeana privind emisiile generate de instalatiile de ardere de dimensiuni mari din toata Europa. Pentru a se alinia cerintelor europene, pe piata locala trebuie realizate investitii semnificative. Pe…

Citește mai departe
Bulgaria, 'lider' la poluare

Normele UE nu ne apara integra de nefasta poluare cu particule fine!

O expunere prelungita la particule fine in suspensie (PM) are un efect nefast asupra sanatatii chiar si atunci cand concentratiile raman in limita normei stabilite de Uniunea Europeana (UE), afirma un studiu de specialitate dat publicitii luni dimineata. „Rezultatele noastre indica faptul ca efecte nefaste importante asupra sanatatii se produc chiar si in conditiile unei…

Citește mai departe

Investitorii in energia regenerabila continua sa ceara aprobari in ritm sustinut pentru noi proiecte

Investitorii in energia regenerabila continua sa ceara aprobari in ritm sustinut pentru noi proiecte, desi Guvernul a redus subventiile pentru acest sector si a anuntat noi taieri in perioada urmatoare. Guvernul a amanat de la 1 iulie o parte din certificatele verzi care sunt acordate producatorilor de energie regenerabila, pe care acestia ar urma sa…

Citește mai departe
M?suri pentru reducerea folosirii pungilor de plastic la nivelul Comisiei Europene

Masuri pentru reducerea folosirii pungilor de plastic la nivelul Comisiei Europene

Comisia Europeana va inainta luni o propunere care are drept scop reducerea folosirii pungilor de plastic de unica folosinta. Printr-un amendament la o directiva europeana privind deseurile care provin din ambalaje, statele membre vor avea posibilitatea de a alege una dintre masurile propuse, printre care instituirea unor taxe, stabilirea unor tinte de reducere a folosirii…

Citește mai departe
România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor

ANRE: Consumul brut de energie electrica se estimeaza ca va scadea cu 7%, pana la finele anului

Consumul brut de energie electrica in 2013 este estimat ca va scadea cu 7%, prin extrapolare, pana la finele anului, raportat la 2012, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Emil Calota. Potrivit acestuia, consumul brut de energie electrica si consumul de energie in total au scazut pe de o parte…

Citește mai departe

Hotararea de Guvern privind favorizarea termocentralelor incalca legislatia europeana

In Monitorul Oficial de luni a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 138/2013 privind adoptarea unor masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica, hotarare ce a starnit revolta instantanee a mediului de afaceri, in special a producatorilor de energie „verde” sau a producatorilor de energie, asa numita, „ieftina”. Fara a intra in aspecte tehnice formale…

Citește mai departe
CORA deschide spa?iile de reciclare coraVerde

CORA deschide spatiile de reciclare coraVerde

CORA Romania a deschis alaturi de Green Group, spatiile de reciclare coraVerde in toate cele 10 magazine ale sale.  Cetatenii pot aduce aici aparatura electrica si electronica, PET-uri si doze din aluminiu pentru bauturi. De la cora, produsele pleaca la fabricile Green Group spre reciclare, iar clientii primesc in schimbul, lor vouchere de cumparaturi in hipermarketurilecora. Green Group,…

Citește mai departe

O procedura clara privind stabilirea procentului real al colectarii selective, pana la finele anului

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a afirmat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca in Romania este nevoie de o procedura clara prin care sa fie stabilit procentul real al colectarii selective, intrucat exista discrepante mari intre raportarile asociatiilor de profil si cifrele care ajung la Comisia Europeana, relateaza Agerpres. „In ceea ce priveste modul…

Citește mai departe

Autoritatile trebuie sa colectezi si mai multe DEEE-uri din 2016

Potrivit reprezentantilor reciclatorului buzoian GreenWEEE, principalele probleme vor fi insa cantitatea si rata de colectare a deseurilor Comisia Europeana a adoptat o noua directiva cu privire la deseurile de echipamente electrice si electronice, act normativ care introduce tinte superioare de colectare a DEEE-urilor. Din momentul intrarii in vigoare, toate statele membre ale Uniunii Europene au…

Citește mai departe
România, coda?a Europei la reciclarea de?eurilor electrice ?i electronice

Noua Directiva DEEE a fost adoptata

Directiva 2012/19/UE privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) a fost publicata oficial la 24 iulie 2012 in Official Journal of the EU. Din momentul intrarii in vigoare, Statele Membre U.E. au la dispozitie 18 luni pentru transpunerea noii directive in legislatiile nationale. Prezenta directiva europeana urmareste imbunatatirea performantelor de mediu ale tuturor operatorilor…

Citește mai departe

Asociatia Bio Romania cere interzicerea organismelor modificate genetic in Romania

Bio Romania considera ca ar trebui interzise atat productia, cat si importul de organisme modificate genetic, in Romania, a declarat, luni, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei, Marian Cioceanu. „Punctul de vedere al Bio Romania este sa se interzica atat productia, cat si importul de organisme modificate genetic. Sunt tot felul de studii, dar si o mare…

Citește mai departe
Cercetătorii continuă să apere produsele modificate genetic

Cultivarea organismelor modificate genetic, tot cu avizul UE

Reprezentantii statelor membre ale Uniunii Europene nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta revizuirii legislatiei pentru a oferi posibilitatea ca fiecare tara sa fie aceea care poate decide restrictionarea sau interzicerea cultivarii pe teritoriul lor a organismelor modificate genetic (OMG). Propunerea Comisiei are ca obiectiv sa stabileasca o baza juridica pentru a…

Citește mai departe
Marea Britanie a decis s? adopte OMG

Aprobarea cultivarii organismelor modificate genetic a ramas la UE

Statele membre ale Uniunii Europene nu au reusit sa ajunga vineri la un compromis in privinta revizuirii legislatiei pentru a oferi posibilitatea ca tarile sa fie cele care sa decida restrictionarea sau interzicerea cultivarii pe teritoriul lor a Organismelor Modificate Genetic (OMG) autorizate la nivel european, in principal in urma opozitiei unor state precum Franta,…

Citește mai departe

Organizatia Agent Green vrea sa sesizeze Comisia Europeana in privinta Drumului National 66A.

Organizatia Agent Green vrea sa sesizeze Comisia Europeana in privinta Drumului National 66A. E vorba de o sosea ce ar urma sa traverseze Parcul National Retezat, ultimul peisaj forestier intact din zona de clima temperata a Europei. Ecologistii se tem ca DN 66A va afecta iremediabil ecosistemul din Parcul National Retezat, in special mamiferele mari,…

Citește mai departe