Autoritatile trebuie sa colectezi si mai multe DEEE-uri din 2016

Autoritatile trebuie sa colectezi si mai multe DEEE-uri din 2016

Potrivit reprezentantilor reciclatorului buzoian GreenWEEE, principalele probleme vor fi insa cantitatea si rata de colectare a deseurilor

Comisia Europeana a adoptat o noua directiva cu privire la deseurile de echipamente electrice si electronice, act normativ care introduce tinte superioare de colectare a DEEE-urilor. Din momentul intrarii in vigoare, toate statele membre ale Uniunii Europene au la dispozitie 18 luni pentru transpunerea noii directive in legislatii nationale.In acest sens, daca in prezent rata de colectare este de 4 kg/locuitor, de la mijlocul anului 2016, rata de colectare minima va fi de 45 la suta, calculata pe baza greutatii totale a DEEE colectate intr-un an, exprimata ca procent din greutatea medie a echipamentelor electrice si electronice introduse pe piata in cei trei ani precedenti. Noua directiva include si o a doua etapa, incepand cu anul 2019, cand rata de colectare care trebuie realizata anual va fi de 65 la suta din greutatea medie a echipamentelor electrice si electronice introduse pe piata in cei trei ani precedenti in fiecare stat membru sau, alternativ, 85 la suta din volumul de DEEE generate pe teritoriul statului respectiv.

Cu toate ca prezenta directiva europeana urmareste imbunatatirea performantelor de mediu ale tuturor operatorilor implicati in ciclul de viata al echipamentelor electrice si electronice, precum producatori, distribuitori si consumatori si, in special, operatorii direct implicati in colectarea si tratarea DEEE-urilor, este greu de crezut ca oamenii vor constientiza ca o colectare necorespunzatoare a deseurilor poate fi periculoasa pentru mediu.

„Datorita multiplelor modificari ce au trebuit aduse, Directiva 2002/96/CE a fost reformata, noua Directiva DEEE 2012/19/EU urmand sa intre in vigoare la 13 august 2012. Scopul Directivei este de a imbunatati colectarea, reutilizarea si reciclarea echipamentelor electrice si electronice (EEE), in scopul de a ajuta la reducerea deseurilor si de a promova eficienta resurselor. Statele membre au obligatia de a o transpune in legislatia romaneasca si aduce in vigoare pana la sfarsitul lunii februarie 2014. Pana in 15 august 2018 categoriile de echipamente electrice si electronice raman aceleasi ca si in Directiva anterioara 2002/96/CE. Directiva aduce cateva schimbari notabile, anume: domeniu mai larg de aplicare, caci o gama mai larga de producatori va intra in sfera de aplicare a regimului de DEEE revizuit (anume obligatii producatorilor pentru colectare si reciclare de panouri fotovoltaice), obiective mai mari de colectare. De asemenea, s-au introdus noi obligatii pentru distribuitorii mici de EEE, obligatii de take back sistem, acestia trebuind sa asigure colectare la magazinele de vanzare cu amanuntul, cu zone special semnalate, furnizand aceste tipuri de servicii gratuit. Unul din punctele importante pe care le aduce Directiva il reprezinta restrictiile foarte stricte privind exportul ilegal de DEEE, existand norme de transport stricte, tocmai pentru prevenirea unei tratari si reciclari defectuoase, neconforma cu mediu.

            Greenweee International este pregatita tehnologic si tratarea si reciclarea care se efectueaza in fabrica este conform standardelor impuse de UE, fiind si singura fabrica din Europa care a fost atestata de catre WEEEForum (platforma organizatiilor de profil din Europa) cu Standardul WEEELABEX, in martie 2012. Insa una din marile dificultati cu care se va confrunta Romania ca membra UE va fi probabil cantitatea si rata de colectare, un obstacol in atingerea cantitatii minime impuse. De asemenea, transpunerea in legislatia nationala depinde de la stat la stat si punerea in aplicare poate duce la anumite modificari la nivel national”,  a declarat Mihaela Sofronea, PR Office Green Group.

Ecotic, prima organizatie de gestionare a DEEE constituita in tara noastra, care a derulat si in judetul Buzau o multime de proiecte in parteneriat cu societatea buzoiana GreenWEEE, cea mai mare fabrica integrata de tratare a acestui tip de deseuri angajata in protectia mediului prin generarea resurselor din reciclarea DEEE-urilor, considera ambitioase tintele stabilite de noua directiva, insa aceastea reprezinta totodata  o noua si o binevenita provocare pentru viitor, atat pentru cresterea cantitatilor de DEEE colectate, cat si pentru cresterea gradului de valorificare a acestui tip de deseuri.

De altfel, in intervalul 5 iunie – 31 august, in orasul nostru, GreenWEEE International in parteneriat cu organizatia Ecotic si Primaria Buzau, desfasoara o campanie-concurs de colectare a deseurilor electrice si electronice, „Hai sa facem schimb”!.

In orasul Buzau, punctele de colectare a deseurilor electrice si electronice sunt amplasate in Cartier Micro XIV, pe strada Aleea Scolilor, unde colectarea se realizeaza martea, intre orele 13.30 si 19.30, in Cartier Dorobanti II, pe strada Dorobanti, unde colectarea se face in zilele de miercuri si vineri in acelasi interval orar si in Zona Comerciala, strada Frasinet, unde deseurile se colecteaza in zilele de joi (15.30 – 19.30) si sambata (9.00 – 13.00).

In categoria echipamentelor electrice si electronice se inscriu aparatele de uz casnic de mari si mici dimensiuni, echipamente informatice si de telecomunicatii, echipamente de larg consum, echipamente de iluminat, unelte electrice si electronice, jucarii, echipamente sportive si de agrement, dispozitive medicale, instrumente de monitorizare si control si distribuitoare automate.

Prin intermediul noii directive se doreste stabilirea unor masuri vizand protejarea mediului si a sanatatii umane prin prevenirea sau reducerea efectelor negative ale generarii si gestionarii DEEE, precum si prin reducerea efectelor globale ale utilizarii resurselor si imbunatatirea eficientei utilizarii acestora.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *