Asociatia Producatorilor Agricoli din Braila cere decretarea starii de urgenta din cauza secetei

Asociatia Producatorilor Agricoli din Braila cere decretarea starii de urgenta din cauza secetei

Asociatia Producatorilor Agricoli din Braila, singura asociatie agricola din judet care reuneste sute de producatori cu peste 150 de mii de hectare de teren, solicita Ministerului Agriculturii decretarea starii de urgenta dupa ce seceta a compromis recoltele.

Asociatia Producatorilor Agricoli din Braila cere decretarea starii de urgenta din cauza secetei (Imagine: Radu Aneculaesi / Mediafaxfoto)

Potrivit Stelutei Dutu, din cadrul Asociatiei Producatorilor Agricoli Braila, in judet sunt zeci de mii de hectare compromise din cauza secetei prelungite, astfel incat se impune decretarea starii de urgenta.

„Situatia e catastrofala si solicitam stare de urgenta in agricultura, nu stiu in alte judete cum e, dar la Braila cu toate ca se iriga circa 50 de mii hectare in Insula Mare a Brailei si in restul judetului vreo 20 de mii de hectare, temperaturile de 60 de grade la soare si 40 de grade la umbra n-au lasat nici albinele sa polenizeze, nu fructifica, iar masa vegetativa care va ramane nu avem zootehnie ca s-o folosim”, a declarat Steluta Dutu, reprezentant al Asociatiei Producatorilor Agricoli Braila.

In judetul Buzau, agricultorii spun ca seceta a distrus culturile de porumb si floarea-soarelui, apreciind ca un an atat de prost penmtru agricultura ca 2012 nu s-a mai intalnit din anul 1980.

Potrivit statisticilor, in judetul Braila arata ca sute de hectare sunt compromise in proportie de peste 50 la suta din cauza secetei. De exemplu, cu grau, au fost infiintate circa 75.000 hectare, iar mai mult de 35.000 hectare sunt in prezent reclamate ca fiind calamitate, productia medie estimata fiind de maxim doua tone de grau la hectar.

Zonele cele mai afectate de seceta sunt situate spre limitele judetului Braila, unde costurile cu irigatiile sunt insemnate din cauza distantelor prea mari fata de sursele de apa si a nivelului solului mult prea ridicat fata de statiile de pompare de la Dunare.

Singurele zone unde culturile nu sunt afectate de canicula sunt cele unde fermierii si-au permis sa faca irigatii, asa cum este cazul in Insula Mare a Brailei si in Lunca Dunarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *