Lectia de agricultura ecologica de la Topa: Doi soti reusesc sa administreze cu succes o ferma bio gandita ”ca afara”

Ferma ecologica Topa este un model de afacere care respecta toate rigorile agriculturii bio si, pe deasupra, reuseste, an de an, sa se transforme intr-o adevarata scoala de ucenicie pentru agricultorii care vor sa renunte la chimicale. Sotii Cismas, Dan si Tincuta, administreaza o ferma ecologica in satul Topa, la opt kilometri de Sighisoara, in…

Citește mai departe

VIDEO Salinele, la mare cautare in Iasi

Salinele din Iasi au devenit adaposturi impotriva caniculei. Sunt putinele oaze de racoare intr-un oras in care temperaturile ating la umbra aproape 40 de grade celsius. Iar clientii le considera refugiul ideal pentru ca pot participa si la activitati recreative. In aceasta salina, clientii au fost atrasi nu doar de beneficiile pe care le aduce…

Citește mai departe

„Cismele pentru Bucuresti”: o investitie in mediu si in calitatea vietii

Un sistem eficient de cismele si tasnitori in Bucuresti ar reduce poluarea, ar garanta locuitorilor accesul la apa potabila gratuita si ar aduce economii semnificative la bugetul local si in randul bucurestenilor. Asociatia Militia Spirituala, alaturi de alte 15 organizatii din Bucuresti, lanseaza campania Cismele pentru Bucuresti, ca sa promoveze revitalizarea sistemului de cismele atat in randul…

Citește mai departe

Incalzirea climatica va avea efecte semnificative si asupra sanatatii publice

Primele efecte ale schimbarilor climatice sunt vizibile deja, riscand sa rastoarne prioritatile sanitare, avertizeaza experti francezi in sanatate publica. Daca amenintarile fizice ale incalzirii climatice (topirea banchizei, cresterea nivelului marilor, varfuri de poluare, etc.) sunt bine cunoscute si chiar predictibile pe cativa ani, ele au si multe repercusiuni asupra sanatatii umane, scrie lefigaro.fr. Pentru a…

Citește mai departe

Banca Mondiala: Incalziea climatica risca sa agraveze saracia pe glob

Incalzirea climatica risca sa agraveze „considerabil” saracia pe glob, afectand recoltele agricole si amenintand securitatea alimentara a milioane de persoane, avertizeaza Banca Mondiala, relateaza AFP, citata de Mediafax. terra planeta„Fara o actiune puternica si rapida, incalzirea (…) si consecintele ei ar putea agrava considerabil saracia in numeroase regiuni de pe glob”, avertiza BM intr-un raport…

Citește mai departe
Studiu: Omul, partial vinovat de intensificarea valurilor de caldura din 2013

Studiu: Omul, partial vinovat de intensificarea valurilor de caldura din 2013

Legatura dintre incalzirea globala cauzata de activitatile umane si cele cinci valuri de canicula din 2013 a fost evidentiata pentru prima data de oamenii de stiinta intr-un raport oficial care nu afirma insa ca oamenii sunt vinovati de producerea tuturor evenimentelor meteorologice extreme. Climatologii nu au putut sa stabileasca, de exemplu, influenta umana in declansarea…

Citește mai departe
Avertismentul climatologilor: Zilele de iarn? grea vor deveni din ce în ce mai rare

Avertismentul climatologilor: Zilele de iarna grea vor deveni din ce in ce mai rare

Iernile grele, asa cum le cunosc romanii, vor deveni o amintire. Incalzirea globala, spun climatologii, va face ca zilele din sezonul rece cu temperaturi mai mici sau egale cu 0 grade Celsius sa fie adevarate raritati. Clima temperat-continentala din Romania isi va schimba consistent parametrii, sustin specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). In…

Citește mai departe
Incalzirea globala, mai tare decat armele chimice

Incalzirea globala, mai tare decat armele chimice

Specialistii in meteorologie, intruniti saptamana trecuta intr-un Congres la Montreal, au oferit opiniei publice mai multe explicatii pentru valul de fenomene meteo extreme care au lovit in ultima perioada toate continentele. Asa cum era de asteptat, meteorologii au vorbit despre fenomenul de incalzire globala care da peste cap „termostatul” Pamantului, dar au evitat sa pomeneasca…

Citește mai departe
Rezerva?ie din România unic? în Europa, în risc maxim de dispari?ie

Au murit nuferii! Pentru prima oara, in rezervatia de la 1 Mai n-au mai aparut nuferi

Planta de origine subtropicala, unicat in Europa, ruda a lotusului din apele Nilului, nufarul termal apare pe oglinda apei din aprilie pana la sfarsitul lui octombrie. Florile de nufar isi desfac in amurg numeroasele petale alb-galbui, iar dimineata, intre orele 10-12, cand temperatura apei urca pana la 34 de grade Celsius, florile se inchid in…

Citește mai departe

Incalzirea globala afecteaza obiectivele turistice din statiunile de coasta si cele montane, specializate in sporturi de iarna

Temperaturile extreme afecteaza obiectivele turistice din statiunile de coasta si cele montane, specializate in sporturi de iarna. Majoritatea partiilor de schi din zona montana Bucegi si Postavaru se afla la altitudini joase, ceea ce va insemna ca vor fi necesare investitii pentru a produce zapada artificiala, astfel incat sa contracareze incalzirea climei montane. Pe de…

Citește mai departe
„Ora P?mântului” la Mire?u Mare

„Ora Pamantului” la Miresu Mare

Acum sapte ani am infiintat impreuna cu doamna profesoara de biologie Cornelia Muresan Cercul ecologic „Laleau pestrita” la Scoala din Miresu Mare. Initiativa care mi-a apartinut, a facut ca sa ni-i apropiem pe domnul profesor Ion Nadisan, pe ing. Ionica Pop, pe ornitologul Robert Hitter, pe comisarul sef Vlad Danila de la Garda Ecologica, pe…

Citește mai departe

Femierii trebuie sa se adapteze din mers la noile conditii climatice, altfel nu vor mai putea sa faca agricutura in urmatorii ani

Ion Voinea, director de productie la KWS, spune ca femierii trebuie sa se adapteze din mers la noile conditii climatice. Altfel, nu vor mai putea sa faca agricutura in urmatorii ani. Aflati din interviul acordat Agrointel pe e-mail de catre directorul KWS cum a afectat incalzirea globala agricultura romaneasca si cum ar putea sa se…

Citește mai departe
2014 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată - Mai avem puţin a preveni dezastrul

Cele mai ridicate temperaturi din istoria SUA: Un val de caldura a provocat moartea a 46 de persoane in Statele Unite

Statele Unite se confrunta cu cele mai ridicate temperaturi din istorie, in conditiile in care monitorizarea moderna a inceput in 1895, potrivit expertilor guvernamentali. Cele mai ridicate temperaturi din istoria SUA: Un val de caldura a provocat moartea a 46 de persoane in Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP) Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera (NOAA)…

Citește mai departe

Conferinta ONU pe tema climei de la Doha s-a incheiat cu un acord care salveaza protocolul de la Kyoto

Conferinta ONU pe tema climei de la Doha s-a incheiat cu un acord care salveaza protocolul de la Kyoto, deocamdata singurul plan pentru combaterea schimbarilor climatice care impune reguli din punct de vedere legal. Importanta acordului este, insa, mai mult simbolica, pentru ca se angajeaza sa-l respecte tari care luate la un loc sunt responsabile…

Citește mai departe

Valuri de canicula vor lovi tot mai des Romania

Romania, impreuna cu intreaga Europa, va cunoaste o crestere semnificativa a temperaturilor in anii ce urmeaza. Concluzia apartine unui raport realizat de Agentia Europeana de Mediu privind schimbarile climatice. Raportul, intitulat „Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa“, citat de ziare.com, progno­zeaza o crestere a temperaturii medii si scaderea nivelului precipitatiilor in estul Europei. „Este…

Citește mai departe

Schimbarea vremii tine cu tarile dezvoltate

Incalzirea climatica si temperaturile record consemnate in Europa in ultimul deceniu risca sa agraveze inegalitatile pe continent, atrage atentia Agentia europeana pentru mediu. „Temperatura medie de pe teritoriul Europei in ultimii zece ani a fost cu 1,3 grade Celsius mai ridicata decat in epoca preindustriala, ceea ce face din ultimul deceniu perioada cea mai calda…

Citește mai departe
Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89

Racirea artificiala a Terrei prin eliberarea in atmosfera a tone de particule de sulfat care sa reflete lumina solara in spatiu

Vara aceasta este cel mai calduros si mai secetos anotimp estival din ultimii 12 ani, se arata intr-un raport american. Potrivit US Drought Monitor, temperatura medie la sol si la suprafata oceanelor a fost, in iunie 2012, de patru ori mai mare fata de media secolului al XX-lea. Cercetatorii americani spun ca aproape fiecare regiune…

Citește mai departe

Bucurestiul, printre cele mai afectate orase din Europa de schimbarile climatice

Potrivit raportului despre vulnerabilitatea oraselor din tarile membre UE fata de incalzirea globala, publicat de Agentia Europeana de Mediu, sudul Romaniei si mai ales Bucurestiul, sunt printre cele mai afectate zone din intreaga Europa. Potrivit raportului Agentiei Europene de Mediu, temperatura in Europa a crescut cu 0.3 grade Celsius pe decada, din 1970 incoace, iar…

Citește mai departe

Terapia cu fructe si legume rosii

Culoarea rosie a legumelor si fructelor este data de licopen, cel mai puternic antioxidant natural Legumele si fructele rosii sint printre cele mai valoroase alimente pentru ca au in compozitia lor licopen, un colorant rosu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant. Misteriosul licopen, descoperit abia acum doua decenii, e in centrul a numeroase studii, cu fiecare noua…

Citește mai departe

Sarea, dulciurile, cateva fructe si legume, sucurile si alcoolul duc la incalzirea excesiva a corpului

Pe timpul verii, cand se ating temperaturi caniculare, aparatul cardiovascular si cel respirator sunt suprasolicitate. Pentru a se evita starile de lesin sau alte probleme de sanatate, este important sa nu incarcam si sistemul digestiv cu alimente grele. Sarea este primul element periculos ce duce la incalzirea corpului intr-o zi caniculara. „Nu trebuie sa se…

Citește mai departe

NASA, despre schimbarile climatice: „Situatia este mai rea decat ne imaginam”

Schimbarile climatice cauzate de activitatea umana sunt responsabile de frecventa verilor foarte calduroase, iar situatia este deja mai rea decat ne imaginam noi acum douazeci de ani, a avertizat cercetatorul american James Hansen intr-un articol publicat sambata de Washington Post, preluat de AFP. James Hansen, director al Institutului Goddard de studii spatiale al NASA, afirma…

Citește mai departe
R?spunderea uman? în înc?lzirea climatic? este de net?g?duit

Schimbarile climatice cauzate de activitatea umana sunt responsabile de frecventa verilor foarte calduroase

Schimbarile climatice cauzate de activitatea umana sunt responsabile de frecventa verilor foarte calduroase, iar situatia este deja mai rea decat ne imaginam noi acum douazeci de ani, a avertizat cercetatorul american James Hansen intr-un articol publicat sambata de Washington Post, preluat de AFP. James Hansen, director al Institutului Goddard de studii spatiale al NASA, afirma…

Citește mai departe

Lucrari de curatenie, ecologizare si infrumusetare ale orasului Beclean

Directia de Gospodarie Comunala Beclean isi continua in fiecare saptamana lucrarile de curatenie, de ecologizare si cele de infrumusetare ale orasului. Lucratorii societatii beclenare lucreaza in permanenta la intetinerea in cele mai bune conditii a trotuarelor, a bordurilor si rigolelor stradale, precum si la intretinerea coronamentului copacilor si pomilor ornamentali. De asemenea, angajatii Directiei de…

Citește mai departe